Bucuroși de oaspeți? Bucuroși! Așa îi spune gazda musafirului, în seara de An Nou. Să fii gazdă de Revelion ar trebui să fie o onoare. Doar că, adesea, asta presupune mai degrabă o porție sănătoasă de stres și, uneori, chiar de panică.
Pentru că totul trebuie să fie organizat perfect. Despre Revelion și provocările lui, am stat de vorbă, cu umor și sinceritate, cu scriitorul și publicitarul Alex Tocilescu.
Întrebarea clasică: noi ce facem de Revelion?
La ocazia specială numită Revelion, ingredientul de bază ar trebui să fie buna dispoziție. Doar că aceasta depinde și de postura în care te afli: Ești gazdă? Sau musafir? Să fim sinceri, oricât de mult ne-ar plăcea să organizăm o seară de vis și să fim gazde perfecte, ceva-ceva tot va lipsi. Mai mult, a doua zi după marea petrecere, este foarte posibil să fii...epuizat. Cei care sunt gazde de cursă lungă știu foarte bine despre ce vorbim.
Dar, să ne axăm, deocamdată, pe marea dilemă a petrecărețului: noi ce facem de Revelion?
Alex Tocilescu, scriitor și publicitar: ”Faptul că vorbim încă din septembrie - nu neapărat despre unde petrecem Revelionul, că suntem ironici acum - și zicem Iarăși o să ne întrebăm unde petrecem Revelionul?, după care, da, ne întrebăm și după care, da, nu avem un răspuns. Sunt admirabili oamenii ăia care zic în fiecare an: Hai la mine!”.
Marea bătălie a Revelionului
În anii '70, sfaturile pentru gazde erau prezentate într-un mod extrem de serios, cu grijă față de tânăra gospodină căreia, în mod vădit, îi erau atribuite toate pregătirile:
Marea bătălie a Revelionului
”Femeia zilelor noastre se simte stăpână pe ea în fața unei complicate mașini realizate de tehnica modernă. Pregătirea unui Revelion rămâne însă pentru ea o problemă cu multe necunoscute. (...) Va fi frumos într-adevăr. Să ne păstrăm însă, deocamdată, luciditatea și calmul. Acestea asigură reușita marilor bătălii.”
(Invitație la Revelion, 1001 Idei practice și amuzante, 1970)
Cu alte cuvinte, Revelionul este, în sine, o bătălie, care, pentru gazdă, vine la pachet cu trăiri... diverse.
Alex Tocilescu, scriitor și publicitar: ”Multă frenezie, mulți nervi de toate părțile. Dacă ești la tine acasă, trebuie să faci curat și tu tocmai ai terminat un an de muncă și zici că ai vrea să stai și tu liniștit două-trei zile, dar nu, două-trei zile trebuie să cumperi lucruri, trebuie să uluiești prin curățenia casei tale, care, până la urmă, e întotdeauna cât de cât curată, de ce să mai speli și pe jos de două ori, de ce să mai speli geamurile - îi chemi noaptea, nu se vede afară, e OK - totuși, facem asta... E o manie a curățeniei, a orice”.
Cine nu își amintește celebra scenetă ”Petrecerea continuă”, interpretată de Toma Caragiu?
Petrecerea continuă
”Poate se vor întreba antevorbitorii dacă şi unde sunt surprizele serii. Ei bine, ele există şi vor fi afişate la loc vizibil.”
(Petrecerea continuă – text: Dan Mihăescu şi Grigore Pop)
În anii `70-`80, pentru români, scenetele umoristice ale actorilor vremii erau printre puținele bucurii în noaptea de Revelion. Umorul era, cel puțin de Anul Nou, agreat... la televizor. Desigur, nu lipseau poeziile patriotice și odele aduse conducătorului.
Alex Tocilescu, scriitor și publicitar: ”Ce îmi amintesc este patul cu haine. Ai un cuier, iei lucrurile din cuier ca să își pună oamenii hainele, dar ei vin cu mult mai multe haine de Revelion decât în restul anului, adică fiecare pare să aibă trei geci! Pe pat se creează un morman de haine, care, după o anumită oră, e completat de o fată care doarme. De obicei, prima care se culcă e o fată, căci barbații au asta - Trebuie să stau treaz ca să le arăt celorlalți bărbați că sunt puternic și stau treaz până la cinci. Fetele nu au chestia asta și se culcă primele”.
Sfaturi pentru Revelion - 1970
”O adevărată gazdă va face totul ca voia bună să se creeze de la bun început. Îi va aștepta pe oaspeți cu muzică discretă, ea însăși, calmă, destinsă, surâzătoare. (...) Pe măsură ce oaspeții vor sosi, le va oferi un pahar de băutură alcoolizată care va sparge gheața și va încălzi atmosfera”.
(Invitație la Revelion, 1001 Idei practice și amuzante, 1970)
Reușita Revelionului depinde până la urmă de oamenii alături de care îl petreci. Ce vă sfătuim totuși este să nu faceți risipă. Mai ales de mâncare. Iar dacă totuși ați făcut, nu uitați că există întotdeauna sfânta soluție a ofertei... la caserolă.
Alex Tocilescu, scriitor și publicitar: ”Ai caserole să le dai tuturor, dar ei vor să meargă acasă. Oamenii sunt beți sau mahmuri deja, le e foarte somn (...) și ieși tu o caserolă la ușă și zici: Stai să îți pun și asta! Și ei acceptă, ce să și facă, dar nu își doreau neapărat să se întâmple acest lucru. A doua zi, când se trezesc pe la patru din mahmureală, zic că mai e mâncare d-aia, OK. Și dacă faci la tine Revelionul, mai e și curățenia de după ce ai făcut deja curat și trebuie s-o iei de la capăt”.
Să aveți un an nou plin de inspirație, de zâmbete și de culoare!