Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum decide Nicușor Dan pe cine susține la alegerile prezidențiale, deși a semnat pentru doi candidați

Nicușor Dan a fost protagonistul unui moment interesant atunci când a semnat atât pentru candidatura Elenei Lasconi la președinția României, cât și pentru cea a lui Nicolae Ciucă. Deși nu este nimic ilegal și nemaivăzut, gestul primarului Bucureștiului a rămas de notorietate.

În această situație, chiar dacă a făcut parte din USR, el este acum independent și așa a și reușit să obțină un nou mandat de primar. E adevărat că, la obținerea mandatului trecut, el a fost susținut de PNL, la alegerile din 2020. Probabil că, pentru a întoarce favorul, edilul a făcut și el acest gest, mai ales că PNL este un partid de dreapta.

Cum decide Nicușor Dan pe cine susține la alegerile prezidențiale

Prezent la Euronews, în cadrul emisiunii Vocile care contează, Nicușor Dan a răspuns dezinvolt la întrebarea: veți mai semna și pentru alți candidați?

Nicușor Dan, primarul Bucureștiului: „Dacă sunt rugat, o să iau o decizie (n.r.: dacă mai semnează pentru altcineva, în afară de Elena Lasconi și Nicolae Ciucă). Deocamdată, mai este un candidat de dreapta, domnul Orban. Dacă îmi va solicita, evident că o să semnez. În rest, nu cred.

Sunt mai mulți independenți. Nu am avut răspuns despre Mircea Geoană. Așa, din simpatie pentru independenți, aș fi fost tentat să spun da, dar domnul Geoană nu e independent, totuși, e fost președinte al PSD. Formal, este independent. În accepțiunea 'gramaticală' a termenului, domnul Geoană este independent, numai că, în mentalul colectiv, independent înseamnă cineva care vine din afara clasei politice, ceea ce nici domnul Geoană, nici eu nu suntem.

În termeni tehnici, juridici, independent înseamnă să nu fii dintr-un partid, o condiție pe care domnul Geoană o îndeplinește. La fel și eu. În mentalul colectiv, independent înseamnă cineva nou în politică și nici eu și cu atât mai puțin domnul Geoană nu suntem noi în politică."

Nicușor Dan spune că, în ultimii ani, a fost invitat de mai multe partide să li se alăture. El a explicat de ce nu a făcut-o până acum. De menționat că Nicușor Dan este chiar precursorul partidului USR (Uniunea Salvați România), pentru că el este cel care a fondat USB (Uniunea Salvați Bucureștiul).

Nicușor Dan, primarul Bucureștiului: „Au fost mai multe invitații de tipul ăsta (n.r.: referitor la faptul că Nicolae Ciucă l-a invitat să se înscrie în PNL). Pentru moment, eu sunt primar în funcție, urmează să colaborez cu un consiliu general cu opt partide, din care, ca să faci o majoritate, trebuie să ai cel puțin cinci.

Și cred că independența m-a ajutat în colaborarea cu fostul consiliu și mă va ajuta în colaborarea cu noul consiliu. În acest moment, nu (n.r.: nu ar intra acum în veun partid). Mai departe, în viață, nu știu. Un om nu poate să pună o condiție unui partid. Dacă consideră că ideologia în care merge partidul i se potrivește, intră, pur și simplu. Deocamdată nu am astfel de gânduri (n.r.: să înființeze un partid), dar bineînțeles că totul este deschis pentru viitor.

În mod evident, am un capital electoral și partidele doresc cumva să se asocieze cu acest capital electoral, iar eu știu că am colaborat sau voi colabora cu ei în viitorul consiliu general, deci e un fel de parteneriat în curs și toate mișcările astea sunt logice.

Este un parteneriat, suntem într-o societate democratică. Sunt gesturi care, în spațiul public, marchează acest parteneriat. E interesant, mă duceam sâmbătă pe Calea Victoriei, cu USR două ore și după aceea făceam câțiva pași și mă duceam la REPER. Democrație."

Pe cine susține Nicușor Dan la prezidențiale

În aceste condiții, întrebarea următoare a venit firesc: pe cine susține Nicușor Dan la alegerile prezidențiale?

Nicușor Dan, primarul Bucureștiului: Deocamdată, o să ies cu o listă de solicitări, cu care o să mă duc la candidații la prezidențiale care sunt și șefi de partide. Și după aceea, mai vedem. Foarte probabil, cu acest set de solicitări, o să ies săptămâna viitoare. E posibil să spun că voi vota dreapta, e posibil să spun că voi susține un anume candidat."

Cu toate acestea, Nicușor Dan are un regret. Iar el provine din greșelile pe care le-au făcut unele partide.

Nicușor Dan, primarul Bucureștiului: „Acum sunt alegeri prezidențiale și alegeri parlamentare. Nu sunt deloc fericit că dreapta o să piardă voturi din cauză că nu s-a coagulat. Sunt partide mai mici pe care eu mi le-aș fi dorit să fie în alianțe cu partide mai mari, astfel încât toate opțiunile dreptei - votul pe oricare din opțiunile dreptei - să nu se piardă pentru Parlament. Asta nu s-a întâmplat, a trecut termenul, deci se vor pierd niște voturi pentru Parlament.

Mi-aș dori ca unul dintre candidații dreptei să intre în turul 2, dar este și scenariul în care niciunul dintre ei nu intră. Sunt sondaje care spun că acest scenariu este mai probabil.

Dacă asa se întâmplă (n.r.: Geoană sau Ciolacu să devină președinte), înseamnă că o să avem un președinte PSD, ceea ce... Bineînțeles că nu trebuie să idealizăm, dar dreapta, în toate guvernările pe care le-a avut în Parlament, a făcut enorm de multe greșeli.

Totuși, între guvernările de dreapta și cele de stânga, sau în jurul PSD, eu cred că cele care au dus România în direcția corectă au fost cele de dreapta. Dacă ne uităm la primari de succes, sunt și unii și alții, dar mai degrabă, dacă vorbim de mari orașe, îi vedem pe cei de dreapta. Cred că, și pe plan local și național, o guvernare de dreapta e mai potrivită și cu atât mai mult pentru momentul pe care îl trăim azi.

Ca diferență între stânga și dreapta, am văzut o mai mare preocupare pentru justiție și dreptate socială pe partea dreaptă. Am văzut mai multă lejeritate pe chestiuni juridice în partea stângă. Și președintele e apropiat de mecanismele legislative și executive care țin de justiție. Și din punctul ăsta de vedere, un președinte de dreapta ar fi de preferat."

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România. Pentru prima oară, toate cele patru rânduri de alegeri au picat în același an. Alegerile locale și europarlamentare au avut deja loc, pe data de 9 iunie. Când sunt organizate alegerile parlamentare și alegerile prezidențiale:

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 24 noiembrie 2024 - alegeri prezidențiale, primul tur
  • 1 decembrie 2024 - alegeri parlamentare;
  • 8 decembrie 2024 -alegeri prezidențiale, al doilea tur.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE