Armata IDF susține că a distrus 130 de tuneluri ale grupării Hamas de la începerea operațiunii terestre în Fâșia Gaza. Într-un videoclip postat pe rețelele de socializare, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a subliniat ceea ce ar reprezenta dovada distrugerii acestor tuneluri.
Israelul a distrus 130 de tuneluri Hamas
"Activitatea războinicilor și inginerilor din cadrul echipelor combatante care luptă în Gaza include distrugerea armelor inamicului, localizarea, expunerea și detonarea puțurilor de tunel. Odată cu extinderea operațiunii terestre din Fâșia Gaza, luptătorii nimicesc infrastructura teroristă a Hamas. Ca parte a activității forțelor noastre terestre în Fâșia Gaza, este în curs de desfășurare o operațiune de descoperire și distrugere a tunelurilor organizației teroriste Hamas, iar de la începutul luptei au fost distruse 130 de tuneluri", se arată în postarea lui Daniel Hagari, care a precizat că legăturile cu surse de apă și oxigen sugerează că Hamas s-a pregătit să rămână în tuneluri pentru perioade lungi de timp, care pot ajunge până la patru luni, după cum a declarat un oficial libanez pentru New York Times.
פעילות לוחמי ההנדסה בתוך צוותי הקרב הלוחמים בעזה, כוללת השמדת אמצעי לחימה של האויב, איתור, חשיפה ופיצוץ פירי מנהרות. עם הרחבת הפעולה הקרקעית ברצועת עזה, מסכלים הלוחמים את תשתיות הטרור של החמאס >> pic.twitter.com/2C8mAAAVOD
— דובר צה״ל דניאל הגרי - Daniel Hagari (@IDFSpokesperson) November 8, 2023
Până acum, campania Israelului împotriva Hamas s-a bazat mai mult pe atacuri aeriene, inclusiv prin bombe ghidate cu laser, dotate cu focoase care au putere mare de pătrundere și sunt programate să explodeze cu întârziere, pentru a permite ca deflagrația să aibă loc în subteran, în acele tuneluri. Bombele se numesc GBU-28, cântăresc 2.300 de kilograme și au capacitatea de a penetra până la 30 de metri.
Astfel de tuneluri au fost utilizate încă din Primul Război Mondial, la bătăliile de la Somme, Vimy Rodge sau Messines.
Armata americană s-a folosit de tuneluri în războiului civil de la Vicksburg, Mississippi, în 1863 și în cel din Petersburg, Virginia, în 1864, conform Modern War Institute. Dar soldații americani au avut de-a face cu astfel de construcții subterane și în războiul din Vietnam, sau cu tunelurile Al-Qaeda și ISIS din Afganistan, Siria și Irak. În Vietnam, unde forțele nord-vietnameze și viet-cong au folosit kilometri de rețele de tuneluri pentru a-și proteja rutele de aprovizionare, forțele militare și bazele în locuri precum Cu Chi, problema a devenit atât de gravă încât a forțat dezvoltarea de noi tactici, cum ar fi trimiterea de soldați, numiți "șobolani de tunel", înarmați doar cu un pistol și o lanternă.
Și în Ucraina s-au dat lupte prin tuneluri. De exemplu, la Mariupol, Bakhmut și Soledar.
Cum arată lupta din tunelurile Hamas
Odată cu pătrunderea terestră a israelienilor în Fâșia Gaza, din urmă cu câteva săptămâni, războiul a intrat într-o nouă fază, iar multe lupte se duc sub pământ, în acel labirint de tuneluri de sub Fâșia Gaza. Unele sunt săpate chiar la adâncimi de 70-80 de metri. Pe aici au reușit militanții Hamas să transporte armament și să-și aprovizioneze trupele.
Este o realitate alternativă, așa cum a numit-o Forbes. Lupta este cu totul diferită în subteran. Chiar și tragerea cu gloanțe obișnuite poate duce la spargerea timpanelor și poate provoca sângerări nazale. Așa că soldații poartă căști de protecție și niște arme echipate cu supresoare, precum și muniție specială, "mai lentă", care reduce șansele de a ricoșa din perete.
"Să lupți în subteran este ca și cum ai lupta în spațiul cosmic. Poți pierde noțiunea timpului, poți pierde și direcția sau orientarea. Așa ceva te poate scoate din minți", a spus Jose Gordon, un fost militar al Armatei SUA și expert în războiul subteran.
Ministerul israelian al Apărării a spus că IDF a pătruns deja "în inima orașului Gaza", cu scopul de a destructura Hamasul, așa cum a promis și premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Pentru lupta dură din tuneluri, israelienii intervin cu o suită de roboți confecționați de Roboteam și controlați de la distanță sau prin fir, cu drone ucigașe și cu câini belgieni de atac, special antrenați pentru astfel de misiuni. Echipamentele includ așa-numitul robot IRIS, cu o greutate de 3,5 kg, capabil să pătrundă în siguranță în tuneluri și să și filmeze. El este dotat cu senzori speciali care detectează prezența oamenilor, pe care îi distinge de obiecte.
Unul dintre roboții tactici este asemănător cu cel american numit Gladiator, are diverși senzori și poartă și o armă automată de calibrul 7,62 mm. Unii roboți sunt capabili să detecteze explozibilii și chiar să îi detoneze, dacă e necesar.
Anul trecut, Elbit Systems a construit o mică dronă autonomă, numită Lanius, despre care compania israeliană spune că este capabilă să cartografieze spațiile interioare ale tunelurilor și să se și autodetoneze dacă este necesar.
Roboți speciali, drone subterane și câini antrenați pentru lupta în tuneluri
Din echipele de specialiști fac parte unitățile de câini Oketz și Sting și comandourile Samur Weasel (samur înseamnă nevăstuică, în limba ebraică). Trupele sunt antrenate în așa fel încât să se specializeze în acest tip de lupte subterane, iar soldații sunt aleși pentru a rezista unui astfel de mediu.
Unitatea Samur lucrează de ani de zile la dezvoltarea unor senzori care pot detecta tunelurile subterane, capcanele și explozivii. De asemenea, trupele au dezvoltat un radar de penetrare a solului pentru a identifica tunelurile. Iar în momentul în care găsesc un tunel, pot să-i distrugă intrarea sau să o sigileze cu arme specializate, cunoscute sub numele de "bombe de burete". Acestea nu au explozibil, ci conțin o spumă cu expansiune rapidă, care se întărește ca betonul, pentru a etanșa pasajele. Această tactică au folosit-o și marinarii americani când i-au blocat pe japonezi în peșterile și tunelurile lor, în ultima parte a bătăliei de la Iwo Jima, din 1945.
Există și un detașament special, numit Yahalom Diamond, capabil de o "pătrundere în forță". Yahalom este una dintre cele mai mari unități din lume care antrenează, echipează, experimentează și dezvoltă noi moduri de a face față războiului subteran. Practic, este un grup de comando de elită, care este ajutat de Sayfan, o unitate specializată în amenințările cu arme neconvenționale.
În cazul în care nu va putea pătrunde în unele tuneluri, IDF planifică chiar să le inunde sau să le umple cu fum. Numai că acest lucru este complicat de posibila prezență a ostaticilor în tuneluri.
- Majoritatea tunelurilor au o înălțime de 1,8 metri și o lățime de un metru și seamănă cu ceea ce a construit gruparea Stat Islamic sub orașul Mosul, din Irak.
"Orașul subteran al terorii"
Conform spuselor unuia dintre liderii Hamas, Yahya Sinwar, ar exista peste 500 de kilometri de tuneluri sub Gaza. Pentru construirea acestui "oraș subteran al terorii", așa cum îl numește IDF, Hamas a folosit 900 de muncitori full-time și materiale de construcție furate din donații internaționale, care erau menite să ajute oamenii din Gaza.
Construcția tunelurilor a început în 2005, de când Israelul s-a retras din Gaza, iar săpăturile au fost făcute, în mare parte, manual, cu forță de muncă plătită prost, de la 10 la 20 de dolari pe zi. O echipă poate fi formată din doi până la trei lucrători care săpă, în timp ce alți câțiva scapă de moloz, înaintând aproximativ un metru pe zi.
Israelul spune că multe dintre intrările în tuneluri sunt "ascunse prin școli, moschei, spitale și alte clădiri civile". În 2014, forțele israeliene au raportat chiar că au găsit o intrare de tunel ascunsă sub o mașină de spălat dintr-o casă palestiniană, conform publicației Theconversation.
Luptătorii Hamas au dotat tunelurile cu șine de cale ferată pentru transport, în scopul de a căra muniție, rachete și diverse tipuri de armament în locuri ascunse, de unde pot fi lansate. Ieșirea acestora se află sub un fel de trape mascate foarte bine, unde există niște platforme improvizate pentru tragere sau lansare.
While Hamas obstructs their civilians from getting to safety in southern Gaza, Hamas hides within their intricate network of terror tunnels.
— Israel Defense Forces (@IDF) November 5, 2023
IDF troops uncovered multiple access points during operational activity in Northern Gaza. pic.twitter.com/vovapYD4Xn
În tuneluri au fost construite și zone de odihnă, puțuri de ventilație și de aprovizionare, facilități medicale și centre de comandă. Există, de asemenea, zone de depozitare, despre care se spune că dețin alimente, combustibil, arme și muniții pentru un asediu mai lung și chiar zone pentru fabricarea de rachete. Această rețea de tuneluri este interconectată printr-un sistem de telefonie cu fir și este păzită cu un sistem de mine și diverse capcane.
În 2013, trupele israeliene au descoperit un tunel deosebit de mare, care se afla la o adâncime de 22 de metri. Acesta era îngropat sub zidul de la graniță și se întindea la 300 de metri în interiorul Israelului.
Însă toată această pregătire și modalitate de atac a israelienilor ar putea să nu fie suficientă. Harel Chorev, un istoric palestinian la Centrul Moshe Dayan pentru Studii din Orientul Mijlociu și Africa, de la Universitatea din Tel Aviv, a spus că "nimeni nu știe cu adevărat ce este sub pământ. Nu văd ca soldații israelieni să poată lua cu asalt aceste tuneluri."
"Este vorba despre eliminarea coloanei lor vertebrale militare. Ar fi foarte rezonabil să spunem că e vorba despre ceva care ar putea dura luni de zile", a spus Avi Melamed, un fost oficial al serviciilor secrete israeliene și negociator în timpul primei și celei de-a doua intifade care au avut loc la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 2000.