Israelul a anunţat că a atacat peste 14.000 de ţinte Hamas până acum şi că trupele luptă „în adâncurile” Gaza City, principalul oraş din enclava palestiniană, pentru prima dată în mulţi ani.
Urmărește evenimentele din ziua 32 al războiului Israel-Hamas.
Sumar:
- 93 de cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au ieşit din Gaza şi sunt în drum spre Cairo
- Surse: Premierul Marcel Ciolacu ar urma sa ajungă azi in Egipt si sa-i întâmpine pe românii care au plecat din Gaza
- Zeci de persoane au fost ucise în urma unor noi atacuri aeriene israeliene
- Trupele israeliene au ajuns în centrul orașului Gaza
- Alți 51 de români se pregătesc să părăsească Fâșia Gaza
- Armata Israelului susține că l-a eliminat pe Mohsen Abu Zina, șeful departamentului de armament al Hamasului.
- 129 de români au sosit din Egipt pe aeroportul Otopeni, alături de premierul Marcel Ciolacu.
sursă foto galerie: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea
Evacuarea cetățenilor români din Fâșia Gaza continuă. Ministrul de Externe: ”Mâine reluăm demersurile”
Luminița Odobescu, ministrul de Externe, a declarat că misiunea de evacuare a cetățenilor români a fost împiedicată de faptul că punctul de trecere de la Rafah a fost închis, însă există aprobarea autorităților israeliene și egiptene privind extragerea acestor persoane din Fâșia Gaza.
”Astăzi punctul de trecere Rafah a fost închis din motive umanitare în principal. Am primit în această seară aprobarea pentru cei 51 de cetățeni români. Au fost anunțați deja și mâine reluăm demersurile.
Colegii noștri de la echipa consulară mobilă se află deja acolo și practic vom relua demersurile”, a declarat Luminița Odobescu, ministrul de Externe.
Luminița Odobescu, despre evacuarea românilor din Fâșia Gaza: ”Situația de securitate este una extrem de dificilă”
”Situația de securitate este una extrem de dificilă, complexă care ne impune să ne actualizăm permanent planurile de evacuare.
Suntem în contact și cu restul cetățenilor prin oficiul de reprezentare de la Ramallah. Practic, în fiecare zi discutăm cu ei.
În ultimele zile și mai ales după ce a început procesul de evacuare, am primit mai multe solicitări. Toate aceste solicitări sunt în curs de verificare, după care va trebui să transmitem aceste solicitări autorităților israeliene și egiptene. Numai după acordul acestora putem să continuăm cu evacuarea.
Toți cei 260 care au cerut până acum câteva zile evacuarea se află pe liste, cu aprobările necesare și în zilele următoare vom continua procedurile de evacuare”, a precizat ministrul de Externe, la baza 90 a Aeroportului Otopeni.
Avionul cu cei 93 de cetățeni români evacuați din Fâșia Gaza a aterizat pe Aeroportul Otopeni
Aeronava Tarom, ce transportă cei 93 de români extrași din Fâșia Gaza, a aterizat miercuri seara, în jurul orei 22:00, în baza 90 din Aeroportul Otopeni. Marcel Ciolacu susține că în aeronavă au fost 129 de cetățeni.
Jurnalistul Euronews, Andrei Nourescu, i-a intervievat în urmă cu câteva ore și a aflat poveștile lor care au scos la iveală multă suferință. Sunt oameni în vârstă, femei, copii cu vârste fragede de la câteva luni, la opt ani care se află în aeronavă.
Premierul Marcel Ciolacu a făcut o deplasare în Egipt, la Cairo, pentru a discuta cu oamenii extrași de autoritățile române din Fâșia Gaza.
Egiptul, la un pas de a încheia un acord pentru eliberarea ostaticilor și o pauză umanitară în Gaza
Egiptul este la un pas de a obține o pauză umanitară în Fâșia Gaza, în schimbul eliberării unor persoane ținute captive de gruparea Hamas, au precizat surse egiptene și palestiniene pentru publicația Haaretz.
”Am parcurs un drum lung. Nu am ajuns încă la linia de sosire, dar, spre deosebire de discuțiile anterioare - există optimism", a declarat o sursă, care a catalogat negocierile ca fiind intense.
O altă sursă familiarizată cu discuțiile și-a exprimat speranța că joi vor fi obținute progrese. În schimb, o sursă israeliană a refuzat să comenteze, notează Haaretz.
În plus, premierul olandez Mark Rutte a aterizat în Israel după o vizită în Qatar pentru a discuta despre negocierile pentru încetarea focului și eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas. Cel puțin un cetățean olandez este deținut de Hamas.
MAE: Punctul de trecere de la Rafah a fost închis
Evacuarea din Fâșia Gaza a celor 51 de cetățeni români și membri de familie va avea loc la o dată ulterioară, în condițiile în care punctul de trecere Rafah a fost închis pentru tranzitul persoanelor, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe.
Cei 51 de cetățeni români primiseră acordul autorităților israeliene și egiptene pentru a tranzita punctul de trecere a frontierei de la Rafah.
”În continuarea informaţiilor transmise în dimineaţa zilei de 8 noiembrie 2023, privind evacuarea din Fâşia Gaza a 51 de cetăţeni români şi membri de familie, care primiseră acordul autorităţilor israeliene şi egiptene pentru tranzitarea punctului de trecere a frontierei de la Rafah, Ministerul Afacerilor Externe precizează că, la acest moment, potrivit informaţiilor din teren, punctul de frontieră amintit anterior a fost închis pentru tranzitul persoanelor. Astfel, evacuarea grupului sus-menţionat va fi posibilă la o dată ulterioară, după redeschiderea punctului de trecere Rafah", a precizat MAE.
Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah rămâne în contact permanent cu cetăţenii români şi membrii de familie care au solicitat evacuarea din Fâşia Gaza, au mai precizat reprezentanții Ministerului de Externe.
De asemenea, Celula de Criză Interinstituţională, prin intermediul misiunilor diplomatice ale României la Cairo şi Tel Aviv, continuă dialogul cu autorităţile egiptene şi israeliene până la finalizarea operaţiunilor.
Armata israeliană bombardează rețeaua de tuneluri a grupării Hamas
Mai mulți membri ai grupării Hamas, printre care și un lider responsabil cu producerea de armament, au fost uciși miercuri, a anunțat Armata israeliană care efectuează atacuri aeriene și terestre asupra rețelei de tuneluri subterane din Fâșia Gaza, relatează agenția Reuters.
Forțele israeliene au încercuit orașul Gaza, principalul bastion al grupării Hamas. Armata a anunțat că militarii israelieni au avansat până în inima orașului dens populat, în vreme ce organizația Hamas susține că luptătorii săi au provocat pierderi grele.
Martorii citați de agenția Reuters spun că sute de oameni și-au părăsit casele în nordul Fâșiei Gaza și se îndreaptă spre regiunile din sud, pe un drum controlat de tancurile israeliene. Civilii palestinieni au la dispoziție patru ore, un interval în care forețele israeliene le permit în fiecare zi să plece.
Între timp, sute de civili au rămas în zona încercuită de Armata israelieană, inclusiv în zona spitalului Al Shifa, principala unitate medicală din orașul Gaza.
În contextul în care războiul Israel-Hamas se poartă de peste o lună, oficiali ai ONU și ai statelorG7 au intensificat apelurile pentru o pauză umanitară în timpul ostilităților, pentru a ajuta la reducerea suferințelor din Gaza. Clădirile au fost distruse, iar proviziile cu alimente de bază sunt pe terminate.
Oficialii palestinieni afirmă că peste 10.000 de persoane au fost ucise, dintre care 40% sunt copii.
Intenția declarată a Israelului este de a distruge Hamas, gruparea care conduce Fâșia Gaza, pe care o atacă din aer, de pe uscat și de pe mare
Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că militarii folosesc dispozitive explozive pentru a distruge o rețea de tuneluri construită de Hamas care se întinde pe sute de kilometri sub Gaza.
Tancurile israeliene au întâmpinat o rezistență puternică din partea membrilor Hamas care folosesc tunelurile pentru a organiza ambuscade, potrivit unor surse din cadrul Hamas și al grupului militant separat Jihadul Islamic.
Israelul a anunțat că 33 dintre soldații săi au fost uciși.
Armata israeliană a intrat în „adâncurile” orașului Gaza
Israelul a anunţat, marţi seară, că a atacat peste 14.000 de ţinte Hamas de la începutul războiului împotriva grupării islamiste şi că armata luptă în „adâncurile” Gaza City, principalul oraş din enclava palestiniană, pentru prima dată în mulţi ani, potrivit Agerpres.
„Pentru prima dată în decenii, Forţele de Apărare Israeliene (IDF) luptă în inima oraşului Gaza”, a declarat Yaron Finkelman, comandantul Comandamentului de Sud al armatei israeliene.
Trupele israeliene au pătruns terestru în Fâşie în urmă cu zece zile, după câteva săptămâni de atacuri continue de artilerie lansate de pe teritoriul israelian şi de bombardamente intense. Totodată, armata israeliană a anunţat că militarii săi au reuşit să încercuiască oraşul Gaza, unde se concentrează cea mai mare parte a populaţiei palestiniene.
Benjamin Netanyahu a declarat, marţi, că atacurile forţelor aeriene, navale şi terestre israeliene asupra Fâşiei Gaza sunt un „succes extraordinar”, la o lună de la începutul războiului împotriva grupării islamiste Hamas.
Alți 51 de români se pregătesc să părăsească Fâșia Gaza
În actualul context de securitate din Statul Israel și Fâșia Gaza, Ministerul Afacerilor Externe precizează că în urma acordului transmis de autoritățile israeliene și cele egiptene pentru încă un număr de 51 cetățeni români din Fâșia Gaza și membri de familie, aceștia vor putea tranzita punctul de trecere a frontierei de la Rafah pentru a intra pe teritoriul Republicii Arabe Egipt.
Evacuarea lor în Egipt se va realiza pe parcursul zilei de astăzi cu respectarea tuturor procedurilor specifice impuse având în vedere că aceștia au fost informați în prealabil de către reprezentanții Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah.
În vederea preluării persoanelor evacuate, echipele consulare mobile din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză MAE vor acorda sprijinul necesar în punctul de trecere a frontierei Rafah, pentru evacuarea cetățenilor români, respectiv asistența consulară specifică și le vor oferi asistența necesară până la Cairo, de unde vor fi transportați în România.
Totodată, Celula de Criză Interinstituțională, prin intermediul misiunilor diplomatice de la Cairo si Tel Aviv, continuă dialogul cu autoritățile egiptene și israeliene în vederea finalizării operațiunilor de evacuare și pentru ceilalți cetățeni români și membri de familie ai acestora care au solicitat sprijin și încă se află în Fâșia Gaza.
Potrivit unor surse guvernamentale, premierul Marcel Ciolacu ar urma sa ajungă azi in Egipt si sa-i întâmpine pe românii care au plecat din Gaza.
De altfel, forțele terestre israeliene din Fâșia Gaza localizează și dezactivează vasta rețea de tuneluri a militanților Hamas, potrivit armatei israeliene. Este următoarea etapă a ofensivei, care însă a ucis mii de palestinieni. În același timp, premierul Benjamin Netanyahu a precizat că Israelul nu se va opri până când nu va obține victoria.
Trupele israeliene se află în inima orașului Gaza după ce l-au încercuit. Forțele de apărare israeliene au lansat o operațiune coordonată terestră, aeriană și maritimă. Imaginile publicate de armata israeliană arată tancuri în interiorul celui mai mare oraș din Gaza.
În timpul unei vizite la o bază militară, premierul Benjamin Netanyahu a felicitat trupele israeliene și a declarat că acțiunile împotriva luptătorilor Hamas au fost un succes extraordinar.
Pe de altă parte, zeci de persoane au fost ucise în urma unor noi atacuri aeriene israeliene asupra mai multor orașe din sudul Fâșiei Gaza. Atacurile aeriene continuă să distrugă blocuri întregi din regiune, iar partea de sud a teritoriului este bombardată, în ciuda ordinelor israeliene de evacuare.
Bilanțul morților palestinieni a ajuns la 10.300 de morți
Bilanțul palestinian a depășit 10.300 de morți, dintre care două treimi sunt femei și minori, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății, condus de Hamas.
Între timp, ajutorul în zonă este insuficient. Comitetul Internațional al Crucii Roșii a declarat că un convoi umanitar format din cinci camioane și două vehicule a fost atacat în apropiere de orașul Gaza. Convoiul umanitar transporta provizii medicale vitale pentru unitățile sanitare, a transmis Crucea Roșie. Organizația nu a precizat cine a tras asupra convoiului și nici din ce direcție a venit focul.