Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Actrița italiană Sophia Loren, simbol al frumuseții și pasiunii italiene, împlinește 90 de ani

Sophia Loren, una dintre cele mai cunoscute și apreciate actrițe din Italia, împlinește astăzi 90 de ani. Născută într-o suburbie săracă din Napoli, Sophia Loren a devenit una dintre cele mai cunoscute vedete ale Italiei și multă vreme a fost decretată cea mai frumoasă femeie din lume. Renumită prin eleganță, dar și pragmatism, a jucat atât în comedii, cât și în drame. 

A fost primul actor de limbă străină care a câștigat premiul Oscar pentru rolul principal din producția „Două femei” ( La Ciociara ), în care apare alături de Jean Paul Belmondo. ”Căsătorie în stil Italian” este un alt film care i-a adus aprecierea criticilor, producție în care îl are ca partener pe nu mai puțin celebrul Marcello Mastroianni.  În ultimii ani, Sophia Loren a apărut într-o serie de filme, regizate chiar de fiul ei, Edoardo Ponti. 

De la Napoli la Hollywood: Ascensiunea unei Legende

Îşi începe cariera cinematografică cu două roluri în „Cuori sul mare” (1950) şi „Quo Vadis” (1951). În această perioadă îl cunoaşte pe producătorul de filme Carlo Ponti, viitorul ei soţ. Sub îndrumarea acestuia, începe cursuri de actorie şi îşi schimbă numele în Loren. Joacă în numeroase filme care o aduc repede în atenţia publicului: „L'oro din Napoli” (1954), „La donna del Fiume” (1954) şi „Peccato che sia una canaglia” (1955). 

Primul film realizat la Hollywood, „The Pride and the Pasion” (1957), a fost urmat de alte pelicule care au transformat-o într-un star internaţional. „La Ciociara”, din 1960, îi aduce, un an mai târziu, premiul Oscar pentru cea mai bună interpretare feminină, potrivit www.imdb.com. A mai obţinut şi distincţia de cea mai bună actriţă, la Cannes, tot pentru „La Ciociara”, în 1961. De asemenea, a fost recompensată cu premiul Globul de Aur în 1977 şi premiul Cesar, în 1991. 

În 1979, îşi publică memoriile, „Loving and living”. În 1994, a jucat alături de bunul ei prieten Marcello Mastroianni în comedia „Pret-a-porter”. În anul următor, a apărut în „Grumpier Old Men”, apoi au urmat rolurile din „Soleil” (1997), „Francesca and Nunziata” (2001), „Between Strangers” (2002), „Lives of the Saints” (2004). 

În 2010 s-a reîntors în lumina reflectoarelor şi a devenit protagonista miniseriei „La mia casa e piena di specchi”, inspirată din cartea autobiografică a surorii sale, Maria Scicolone. A mai jucat în scurtmetrajul „Voce umana” (2014), regizat de unul dintre cei doi fii ai săi, Edoardo Ponti. 

În 2016, Sophia Loren a venit pentru prima dată în România, ca invitat special al Festivalului Internaţional de Film Transilvania, care a avut loc între 27 mai şi 5 iunie. 

„Niciodată nu te gândeşti 'acum sunt celebră'. Dacă ţi se întâmplă asta, cariera ta s-a încheiat. Mereu trebuie să îţi spui că tot ceea ce trăieşti este ceva minunat, că trebuie să continui să te dezvolţi. Trebuie să te dezvolţi ca om, în primul rând, apoi în cariera ta. Dar nu mi s-a întâmplat niciodată să mă trezesc dimineaţa şi să spun 'Doamne, sunt o celebritate'. Nici când am câştigat Oscarul. Nici atunci nu ştii asta”, afirma celebra actriţă în conferinţa de presă dedicată festivalului. 

Sophia Loren va sărbători împlinirea vârstei de 90 de ani printr-o petrecere privată la Roma

După un omagiu organizat într-un cinematograf roman de studiourile Cinecitta şi de ministrul italian al Culturii, actriţa se va întâlni cu aproximativ 150 de prieteni, colegi şi membri ai familiei sale pentru o cină pe terasa hotelului, unde urmează să inaugureze şi un apartament care îi va purta numele, potrivit cotidianului Il Corriere della Sera.

Pentru această ocazie, Sophia Loren va purta o ţinută vestimentară creată de unul dintre bunii ei prieteni, Giorgio Armani.

Vineri, cele mai importante ziare din Italia au relatat despre cariera extraordinară a brunetei cu ochi migdalaţi, care i-a avut ca parteneri la Hollywood pe unii dintre cei mai mari actori ai epocii, precum Anthony Quinn, Clark Gable, Marlon Brando, Cary Grant, Peter Sellers, John Wayne şi Frank Sinatra.

„Sophia Loren, mitul la 90 de ani”, a titrat Il Corriere della Sera, în timp ce cotidianul roman Il Messaggero i-a adus un omagiu „unei legende (neaşteptate) a drepturilor femeilor”.

La Repubblica a ales să o asocieze cu colega ei franceză Brigitte Bardot, care va împlini vârsta de 90 de ani pe 28 septembrie. „Splendide nonagenare”, a titrat acest cotidian de stânga, care le-a adus un omagiu „celor două dive care au redefinit imaginea feminină din secolul al XX-lea”.

Cea de-a 90-a aniversare a Sophiei Loren va fi marcată şi prin intermediul unei retrospective la Lincoln Center din New York. 

Televiziunea publică italiană RAI a prevăzut mai multe redifuzări ale filmelor sale, inclusiv vineri seară, pe Rai3, o versiune restaurată a filmului „Căsătorie în stil italian” cu Marcello Mastroianni, care marchează în sine o serie de aniversări: cea de-a 60-a aniversare a filmului, lansat în 1964, centenarul naşterii lui Mastroianni (26 septembrie 1924) şi cea de-a 50-a comemorare a morţii regizorului său, Vittorio De Sica (decedat în 1974).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE