Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus Iohannis, după ce a rămas fără susținere la șefia NATO: ”După CSAT veţi fi integral lămuriţi şi putem merge mai departe”

Președintele României, Klaus Iohannis, a subliniat importanța implicării tuturor statelor membre în procesul decizional al Uniunii Europene.

Întrebat pentru prima dată după ce a rămas fără sprijin pentru candidatura NATO dacă se retrage din cursa pentru șefia alianței, Iohannis a spus că va răspunde joi, după ce va vorbi despre această chestiune în ședința CSAT.

Despre NATO, mai mult mâine. Aceste chestiuni le voi prezenta prima dată în CSAT, după aceea şi opiniei publice. Dar pot să vă asigur că mâine după-amiază veţi fi integral lămuriţi şi putem să mergem mai departe. Consideraţi că acesta a fost un non-răspuns şi o amânare

Iohannis: Trebuie să avem un echilibru corect

Iohannis a făcut un apel la apropierea dintre cetățenii europeni și instituțiile de la Bruxelles, subliniind diferențele dintre așteptările acestora și realitatea politică.

”Este un lucru cunoscut ca luni seara a avut loc o întâlnire informală a șefilor de state și guverne, despre cine va ocupa pozițiile din UE. Nu voi da detalii

Avem în UE un proiect de mare viitor, dacă gestionăm corect acest viitor. În linie cu așteptările cetățenilor. Fiind negocieri politice ele sunt complicate pentru ca și arhitectura Uniunii e complexă

UE este o uniune de state, nu de partide! Atunci trebuie negociat in așa fel încât toate statele să se simtă implicate și servite în funcție de interesul național.

Nu este posibil ca un stat membru să fie marginalizat sau neimplicat în aceste negocieri. Dacă s-ar întâmpla, ar trebui corectat. Familiile politice nu pot suprima dreptul statelor membre de a fi implicate și de a decide. De asta e mai complicat decât în politica națională.

Trebuie să avem un echilibru corect. Asta dacă vorbim de cum se ajunge la o concluzie. Haideți să nu-l uităm pe cetățeanul european.

Așteptările cetățenilor nu au fost tot timpul ascultate. Există o diferență mare între alegător și Bruxelles. Cele două ar trebui să se apropie.

Vă dau un exemplu. Am avut proteste extinse ale fermierilor. Ei se simt amenințați. Aceste proteste au avut loc în anul 2024, deși reglementările au avut loc în 2020. Am întrebat public, dar n am primit răspuns. Cum s-a putut în 2020 să se reglementeze ceva fără să se discute cu fermierii?

Instituțiile ar trebui conduse de persoane care sunt de dincolo de orice bănuială (referire la ultimele scandaluri din PE). Să fie curați ca lacrima! Altfel, ce încredere are cetățeanul european ca persoanele respective vor conduce Uniunea așa cum ne dorim cu toții?”, a declarat Klaus Iohannis

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE