Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce face Șoșoacă circ și în Parlamentul European: „Notorietatea ei o depășește pe a lui Iohannis, exact din cauza scandalurilor”

Politologul Cristian Pîrvulescu a vorbit la Vocile care contează despre scandalul făcut de Diana Șoșoacă în Parlamentul European. La un moment dat, fosta senatoare A.U.R. și-a pus o botniță pe față, acuzând că nu este lăsată să vorbească, și a fluturat un sac de gunoi. Comportamentul ei a deranjat-o pe șefa PE, Roberta Metsola, care a cerut ca Șoșoacă să fie scoasă afară.

De ce face Șoșoacă circ (și) în Parlamentul European

Cristian Pîrvulescu, analist politic: „Ca să-și facă imagine. Dacă era cunoscută doar în România pentru acest gen de comportament, acum este cunoscută în întreaga Europă. Știți, are deja o notorietate incredibilă în România, o depășește pe cea a președintelui Iohannis. Este persoana cu cea mai mare notorietate din România. (Cum și-a făcut-o? n.r.) Prin scandal. Din rețelele sociale, scandalul a intrat în discuțiile cotidiene dintre oameni și au făcut ca și cei care nu au acces la rețelele sociale să aibă cunoștință de acest gen de comportament.

Sunt unii care cred că acest tip de comportament este unul adecvat. Ei bine, nu! (...) Este în afara politicii și o să vă explic de ce. Pentru că politica înseamnă politețe. Cuvântul politețe vine din politică, de la polis și înseamnă comportament civilizat, comportament onorabil în comunitate. Reguli de comportament în comunitate, pe care doamna Șoșoacă nu le respectă. Și doi, politică înseamnă poliție, adică ordine. În polis, în comunitate, se păstrează ordinea. Ceea ce a făcut doamna Metsola este că a cerut ordine în comunitatea aceea, care are regulile ei, așa că cei care erau abilitați au luat-o și au scos-o afară pe doamna Șoșoacă. Fără violență”.

Se poate ajunge la încheierea mandatului din PE?

Cristian Pîrvulescu, analist politic: „Doamna Șoșoacă, care și așa nu este afiliată, deci are un drept la cuvânt minim, nu va mai avea niciun drept la cuvânt. Cred că sancțiunile vor merge la maximum în ceea ce o privește. (...) Nu va mai avea dreptul să mai intre în plenul Parlamentului European dacă mai continuă cu acest comportament. Va avea dreptul să participe la vot, dar dacă comportamentul acesta ostil continuă, se poate ajunge până la sancțiuni radicale care înseamnă pur și simplu anularea mandatului, dar e mult mai complicat. Imunitatea parlamentară în PE nu este ca în Parlamentul național”, a mai adăugat Pîrvulescu, în platoul Euronews România.

„Ea este un exemplu negativ”. (Este ceva ce surprinde întreaga Europă? n.r.) Da, eu n-am văzut niciodată un astfel de comportament în Parlamentul European”.

„Doamna Șoșoacă și-a început campania pentru alegerile prezidențiale”

„Dacă mă întrebați pe mine, doamna Șoșoacă a fost instrumentalizată de forțe politice românești, a fost folosită. Nu mă gândesc doar la sărutul pe care premierul Ciolacu, la întâlnirea pe care a avut-o cu doamna Șoșoacă, l-a dat (...). Și dacă trebuia să se întâlnească, pot să accept lucrul ăsta, trebuia să o sărute pe amândoi obrajii?! Ăsta este un gest de amiciție, de prietenie și de susținere a acestui tip de comportament care a avut loc în Parlamentul României, acolo unde domnul Ciolacu a fost președintele Camerei Deputaților, sigur, doamna Șoșoacă era senatoare, dar i-au permis acest comportament... Acest comportament a devenit vicios în Parlamentul României. Și intolerabil. A parlamenta înseamnă a discuta, a negocia, a găsi numitorul comun, nu a striga și a calomnia pe ceilalți”, a mai adăugat analistul politic.

Pe Diana Șoșoacă nici n-o interesează să vorbească în Parlamentul European, de fapt, susține profesorul de Științe Politice.

Cristian Pîrvulescu, analist politic: „Ea disprețuiește Uniunea Europeană și instituțiile europene, le folosește doar pentru a-și face imagine. Doamna Șoșoacă și-a început campania pentru alegerile prezidențiale. Având notorietate, cu astfel de campanie speră să poată obține un astfel de sprijin electoral important la alegerile parlamentare care au loc între cele două tururi de scrutin, pe 1 decembrie. Deci, vom vedea acest comportament continuu”.

„Ieșirea violentă a doamnei Șoșoacă a avut o contribuție la victoria Ursulei von der Leyen”

Cristian Pîrvulescu, analist politic: „Ieșirea violentă a doamnei Șoșoacă cred că a avut o contribuție la victoria doamnei Ursula von der Leyen. Punând de o manieră atât de violentă și de grosolană problema politicilor Comisiei Europene în perioada COVID, i-a făcut pe unii dintre parlamentari care s-ar fi abținut sau ar fi votat împotrivă să voteze pentru, numai pentru a nu aduce UE într-o situație absurdă. Pentru că acele politici nu fac obiectul unei discuții. Problema nu este dacă politicile au fost sau nu justificate, ci dacă nu trebuia mai multă transparență. E o diferență semnificativă. Doamna Șoșoacă susține că a fost vorba de o politică criminală, inumană... că au murit români... (...) Că în România, ideile pe care Șoșoacă le promovează și acum au devenit populare este o mare problemă a politicienilor. Ceea ce se poate în România, nu se poate la Bruxelles, pentru că acolo există reguli foarte clare”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE