Creșterea salariului minim ar putea afecta serios companiile. Multe dintre ele se vor închide, din cauză că vor avea cheltuieli mult prea mari, a declarat pentru Euronews România, Președintele Patronatului Investitorilor Autohtoni, Cristian Pârvan.
„Patronii urmăresc politica Guvernului în acest domeniu. Evident, fiecare om de afaceri care își știe structura cheltuielilor a anticipat necesitatea de a mari salariile pentru a-și păstra oamenii”, spune Președintele Patronatului Investitorilor Autohtoni, Cristian Pârvan.
Președintele PIAROM a evidențiat că și diferențele mici la salariu îi pot face pe angajați să aleagă o firmă concurentă.
Cristian Pârvan: „În mediul de afaceri este important pe industriile care au valoare adăugată mică, cablaje auto, scaune, unde se folosește o forță de muncă necalificată care este și foarte volatilă. Dacă îți dă cu 100 de lei firma concurentă, o să pleci la a doua. După ce o companie califică și utilizează un angajat pe care îl califică, după șase luni când devine expert pleacă în Germania sau Italia, care-și permit să-l plătească cu patru mii de euro, când tu îl plătești cu patru mii de lei.”
„O serie de firme vor înceta să mai lucreze, dacă nu reușesc să interiorizeze creșterea salarizării pe care orice firmă știe că trebuie să o facă”, a mai adăugat Președintele Patronatului Investitorilor Autohtoni.
În România au loc discuții cu sindicatele și patronatele pe tema majorării salariului minim până la 3.000 de lei, de la 1 ianuarie.