Coreea de Nord susține că președintele rus Vladimir Putin ar putea merge în țara asiatică "într-o vizită timpurie". Regimul de la Phenian a subliniat și alianța cu Rusia împotriva SUA și a criticat Consiliul de Securitate al ONU pentru convocarea unei reuniuni de urgență cu privire la ultimele teste balistice ale Coreei de Nord.
Cooperare Coreea de Nord - Rusia, pentru "noua ordine internațională multipolarizată"
Nord-coreenii au precizat că au fost de acord să continue cooperarea strategică și tactică cu Rusia, pentru a stabili o "nouă ordine internațională multipolarizată", iar cele două țări lucrează pentru a construi un front comun în fața tensiunilor crescânde cu Statele Unite.
Săptămâna trecută, ministrul nord-coreean de externe Choe Son Hui a vizitat Rusia și a avut o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin și cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov.
Coreea de Nord și-a consolidat în mod activ legăturile cu Rusia, mai ales după vizita în Rusia a liderului Kim Jong Un, din septembrie 2023. Kim încearcă să iasă din izolarea diplomatică și să-și întărească poziția de forță, în timp ce "face echilibristică" într-un conflict nuclear din ce în ce mai periculos cu Washington, Seul și Tokyo.
Cooperarea dintre Moscova și Phenian ridică îngrijorări în Occident
Ministerul de Externe al Coreei de Nord a condamnat Consiliul de Securitate al ONU pentru convocarea unei reuniuni de urgență după ce nord-coreenii au efectuat recent un test balistic, despre care presa de stat a scris că s-a utilizat "o nouă rachetă cu combustibil solid cu rază medie și cu focos hipersonic".
Ministerul a spus că testul de pe 14 ianuarie a fost "una dintre activitățile obișnuite ale țării", menite să amplifice capacitățile de apărare și că nu reprezintă o amenințare pentru vecinii săi.
Alianța dintre Phenian și Moscova a stârnit îngrijorări internaționale în ceea ce privește cooperarea în materie de armament, în care Coreea de Nord furnizează deja Rusiei muniție pentru luptele din Ucraina, posibil în schimbul unui ajutor economic și a asistenței militare extrem de necesare pentru a ajuta la îmbunătățirea forțelor armate ale lui Kim.
Atât Phenianul, cât și Rusia au negat acuzațiile Washingtonului și Seulului cu privire la transferurile de arme nord-coreene către Rusia, cu toate că imaginile din satelit au surprins transferuri extrem de mari de vagoane din Coreea de Nord în Rusia, începând din toamna lui 2023.
Ministerul de Externe al Coreei de Nord a precizat că Choe Son Hui și oficialii ruși și-au exprimat "voința puternică" de a consolida în continuare cooperarea strategică și tactică în apărarea intereselor centrale ale celor două țări și înființarea unei "noi ordini internaționale multipolarizate".
Choe a spus că și Rusia a exprimat "mulțumiri profunde" Coreei de Nord pentru "sprijinul său deplin" în războiul împotriva Ucrainei. El a mai precizat că țara sa, alături de Rusia, și-a exprimat "îngrijorarea serioasă" cu privire la extinderea cooperării militare a Statelor Unite cu aliații săi asiatici, alianță pe care o învinovățesc pentru înrăutățirea tensiunilor din regiune și pentru amenințarea suveranității și a intereselor de securitate ale Coreei de Nord.
Tensiunile din Peninsula Coreeană se află la cel mai înalt nivel din ultimii ani, după ce Kim a folosit, în ultimele luni, invadarea Ucrainei de către Rusia ca o distragere a atenției pentru a-și intensifica testele de armament și demonstrațiile militare. Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia au răspuns consolidându-și exercițiile militare combinate, pe care Kim le descrie drept "repetiții de invazie", adâncind planurile de descurajare construite în jurul activelor americane cu capacități nucleare.
Coreea de Nord a declarat că a efectuat recent un test al unei presupuse drone de atac subacvatice, cu capacitate nucleară, ca răspuns la un exercițiu naval combinat efectuat de Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia săptămâna trecută.
Vizita lui Choe la Moscova a venit într-un moment în care Kim continuă să folosească evenimentele politice interne pentru a emite amenințări cu privire la un conflict nuclear "pentru a anihila Coreea de Sud", în cazul unei provocări.
Analiștii spun că intenția nord-coreenilor ar fi de a urmări să diminueze vocea Coreei de Sud în conflictul nuclear regional și, în cele din urmă, să forțeze niște relații directe cu Washingtonul, deoarece încearcă să-și consolideze statutul de stat cu arme nucleare.