Coreea de Nord a lansat duminică, în mare, o rachetă balistică cu rază intermediară de acțiune, a anunțat armata sud-coreeană, scrie AP.
Lansarea s-a petrecut la două luni după ce Nordul a afirmat că a testat motoare pentru o nouă rachetă mai greu de detectat, capabilă să atingă ținte americane îndepărtate din regiune.
Experții spun că Nordul și-ar putea intensifica testele de rachete ca o modalitate de a influența rezultatele alegerilor parlamentare din Coreea de Sud din aprilie și ale alegerilor prezidențiale din SUA din noiembrie.
Ce ținte ar putea lovi racheta
Evaluarea sud-coreeană sugerează că Nordul ar fi putut lansa o nouă rachetă balistică cu rază intermediară de acțiune, al cărei motor, cu combustibil solid, ar fi fost testat în mijlocul lunii noiembrie, în 2023.
Racheta este proiectată în principal pentru a lovi bazele militare americane din Guam, teritoriu american din Pacific, care se află la aproximativ 3.400 de kilometri de Pyongyang, capitala Nordului.
Cu o ajustare a razei de acțiune, racheta poate fi folosită și pentru a ataca ținte mai apropiate - instalațiile militare americane din insula japoneză Okinawa, potrivit lui Chang Young-keun, expert în rachete la Institutul de Cercetare pentru Strategie Națională din Coreea din Seul.
Amenințare serioasă la adresa păcii
Statul Major interarme al Coreei de Sud a transmis într-o declarație că a detectat lansarea unei rachete balistice de clasă cu rază de acțiune intermediară din regiunea capitalei Nordului, duminică după-amiază. Acesta a precizat că racheta a zburat aproximativ 1.000 de kilometri înainte de a ateriza în apele dintre Peninsula Coreeană și Japonia.
Șeful Statului Major a calificat lansarea drept o provocare care reprezintă o amenințare serioasă la adresa păcii în Peninsula Coreeană. Acesta a declarat că armata sud-coreeană își va menține disponibilitatea de a răspunde în mod copleșitor la orice provocare din partea Coreei de Nord.