Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Contestații Bac 2024. Când se depun cererile și cum arată un model de contestație

Elevii care au susținut examenul de bacalaureat în sesiunea din august au aflat luni primele rezultate la Bac toamnă 2024. În aceeași zi, ei pot depune contestații, dacă nu sunt mulțumiți de notele pe care le-au obținut.

Notele finale, după rezolvarea contestațiilor, vor fi afișate pe 12 iulie.

Când și cum se depun contestațiile la Bac 2024

Rezultatele la examenul de bacalaureat se vor afișa până în ora 12:00, iar contestațiile pot fi depuse în intervalul 12:00 - 18:00. Elevii vor completa o cerere-tip în care vor menționa lucrarea scrisă pe care o doresc reevaluată. Candidații trebuie să aibă în vedere faptul că nota obținută după contestație este cea finală și nu mai poate fi modificată.

Pe cererea de contestație la Bac 2024, candidații vor semna și că au luat la cunoștință că nota se poate modifica prin scădere și că aceea va fi nota finală la respectiva disciplină, luată în calcul și pentru calcularea mediei la Bac 2024.

Model de contestație la Bac 2024

Sursa: cnvs.eu

Care este procedura de recorectare a lucrărilor scrise la Bac 2024

Potrivit ordinului privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat, în procsul de rezolvare a contestațiilor, după validarea finalizării evaluării de către cei doi profesori evaluatori, în cazul în care diferența dintre notele celor doi evaluatori este mai mică sau egală cu un punct, este calculată nota finală ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire, fiind înregistrată în catalogul de bacalaureat.

În cazul în care diferența dintre notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, se procedează astfel:

  • se nominalizează alți doi profesori evaluatori pentru recorectarea lucrării;
  • după finalizarea recorectării lucrării, notele acordate de fiecare din cei patru evaluatori se trec pe lucrare și se înregistrează;
  • se calculează nota finală din cele 4 (patru) note, după eliminarea celor două note - valori extreme, ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a celor două note - valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală.

În situația în care se constată o diferență de notare mai mare de 1,5 puncte, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații, lucrarea este reevaluată de către alți doi profesori evaluatori.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE