Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Consiliul de Securitate al ONU, reuniune de urgență pentru a discuta despre tensiunile din Liban

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă miercuri pentru a discuta situaţia din Liban, în condițiile în care peste 500 de oameni au fost uciși în urma bombardamentelor israeliene, a anunțat președinția slovenă a Consiliului.

Reuniunea solicitată de Franţa va avea loc miercuri, în prezenţa secretarului general al ONU, Antonio Guterres, conform agenției France Presse.

Analiștii avertizează asupra pericolului izbucnirii unui război la scară largă în Liban, după atacul sângeros comis luni de Armata israeliană. Aproape 600 de oameni au murit și alți 1800 au fost răniți, potrivit autorităților libaneze.

Israelul susține însă că a lovit ținte teroriste de peste graniță și că nu-și dorește noi războaie. Premierul Benjamin Netanyahu promite că va lichida gruparea șiită care activează în Liban. Noaptea trecută, Hezbollah a lansat spre Israel 75 de rachete, iar Tel Avivul a răspuns cu atacuri aeriene.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: „Noi nu așteptăm să fim în pericol, noi anticipăm pericolul, oriunde, pe orice front, oricând. Lichidăm oficiali de rang înalt, lichidăm teroriști, distrugem rachete și nu am terminat. Celor care încearcă să ne rănească le spunem că noi îi vom răni și mai mult”.

Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al Armatei israeliene: „Noi nu ne dorim războaie. Scopul nostru este să eliminăm pericolul și să ne asigurăm că la granița de nord, nu există pericolul unul atac ca cel comis în 7 octombrie. Trebuie să avem o frontieră sigură, iar gruparea Hezbollah să fie îndepărtată de granița (cu Israel n.r.).”

Iranul acuză Israelul c-ar vrea să declanșeze un război în Orientul Mijlociu

Pe de altă parte Iranul, unul din principalii aliaţi ai grupării Hezbollah din Liban, a acuzat Israelul că doreşte să declanșeze un război pe scară largă în Orientul Mijlociu.

Masoud Pezeshkian, președintele Iranului: „Într-o lume în care civilii din Gaza sunt uciși fără milă, în care terorismul sponsorizat de stat vizează brutal copiii și femeile, iar genocidul și asasinatul sunt susținute, niciun document nu va garanta pacea și dezvoltarea. Sfârșitul ocupației, încetarea apartheidului în Palestina și o încetare imediată a focului în Gaza sunt condiții prealabile pentru dezvoltarea globală”

Și președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat Israelul că a intrat într-o nouă fază a conflictului, care va duce întreaga regiune la haos.

Civilii din Liban cad victime colaterale ale atacurilor dintre gruparea Hezbollah și Israel. Tel Avivul susține că înainte să lovească ținte teroriste, a avertizat populația despre pericol. Doar că acest lucru nu a făcut decât să stârnească panică, spun autoritățile de la Beirut. Drumurile care fac legătura între sudul Libanului și restul țării au fost blocate de mașini pline cu refugiați.

Statele Unite, care sunt și principalul aliat al Israelului, au promis că vor prezenta idei concrete pentru a reduce tensiunea la frontiera dintre Israel şi Liban, în cadrul Adunării ONU, care se desfășoară acum la New York.

Un oficial american a mai precizat că Washingtonul se opune unei invazii terestre israeliene în Liban, ca cea desfășurată în Fâșia Gaza împotriva teroriștilor Hamas. SUA au anunțat că vor trimite un număr redus de soldați în Orientul Mijlociu, ca răspuns la tensiunile regionale în creştere. Pentagonul nu a precizat câți anume și care va fi rolul lor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE