Compensarea a jumătate din prețul carburanților de către companiile petroliere le va crea probleme acestora, sunt de părere specialiștii. Benzinăriile vor ajunge să își încaseze cu întârziere sumele pe care statul va trebui să le deconteze. O schemă similară a fost aplicată și în cazul facturilor de energie și gaze. Mai mult, riscul este ca prețurile să crească și mai mult, după ce expiră compensarea.
Ce spun specialiștii
„Avem o problemă cu aceste compensări pe care guvernul României le face pentru a reduce presiunile pe prețuri și anume, cea a plății. Acești 50-60 de bani sunt exact marja acestui comerciant. Guvernul vine și spune: te oblig să reduci prețul cu 50 de bani pentru că îți dau eu această diferență. Problema e când va da Guvernul această diferență pentru a nu-l baga în distres pe comerciant, pentru că avem exemplul de la energie electrică și gaze, unde, nici acum nu au fost plătite în totalitate sumele furnizorilor pentru plafonări și compensări de facturi și preturi pentru perioada noiembrie-martie a anului trecut”, a transmis Mihai Nicuț - redactor-șef economica.net.
„Prețul va crește pentru că discuția este de a compensa o sumă fixa, 1 leu, 50 de bani pe litru. În momentul în care va scădea prețul, oamenii se vor duce să consume mai mult, deci va crește cererea, timp în care prețul va crește. Când va expira această facilitate, prețul mai sare încă o dată în plus cu 1 leu”, a spus Gabriel Biriș, avocat fiscalitate.
Prețul benzinei și al motorinei scade cu 50 de bani/litru la pompă
Guvernul a hotărât, astăzi, ca preţul carburantului la pompă să fie compensat cu 50 de bani pe litru. Jumătate din reducere va fi decontată de către stat, printr-un mecanism care va fi implementat între distribuitori şi ministerele de resort, iar măsura va fi aplicată pe o perioadă de trei luni.
Reprezentanţii PSD au transmis că metoda compensării a fost aplicată şi în alte state, dar a funcţionat doar pentru scurtă vreme și că ei pregătesc alte soluții.