Companiile europene sunt rugate să doneze de urgență piese excedentare pentru a ajuta Ucraina. Deși echipele de urgență au lucrat peste program pentru a restabili apa și căldura, există o lipsă masivă de piese de schimb necesare pentru a repara rețeaua electrică afectată, conform Euronews.com.
„Este nevoie de o parte diferită a echipamentului, dar este greu de găsit pe piața europeană din cauza diferențelor dintre Ucraina și UE în ceea ce privește standardele tehnice și nivelurile de tensiune”, a explicat Artur Lorkowski, directorul Secretariatului Comunității Energetice.
Ucraina importă energie electrică din UE prin intermediul rețelelor interconectate. Însă, din cauza nivelurilor diferite de tensiune, transportul necesită amplasarea unor transformatoare de putere mari la graniță.
Tocmai aceste transformatoare au fost vizate de loviturile rusești și vor avea nevoie de cel puțin șase luni pentru a fi fabricate și livrate.
Înființarea unui fond
A fost creat un fond pentru a facilita donațiile din partea firmelor „pentru a contribui financiar la procesul de achiziție a acestor articole de pe piața europeană, astfel încât aceste piese specifice să poată fi produse de companii europene”, a declarat Artur Lorkowski.
Până în prezent, aproximativ 32 de milioane de euro au fost donate în acest fond. 35 de transporturi au fost organizate de Comunitatea Energiei, un organism comercial european. Dar încă nu este clar dacă vor fi disponibile suficiente piese de schimb pentru a ajuta țara să treacă iarna.
Acest lucru se întâmplă în contextul în care zăpada și temperaturile scăzute încep să se instaleze, ceea ce provoacă temeri legate de o criză de sănătate și de un exod în masă. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat asupra consecințelor „amenințătoare de viață” și a estimat că milioane de oameni și-ar putea părăsi casele din această cauză.
Centralele energetice au nevoie disperată de ajutor din străinătate, în timp ce Rusia desfășoară atacuri masive asupra infrastructurii țării din octombrie, aruncând milioane de civili în întuneric.
Atacurile reprezintă cea mai recentă strategie a Rusiei, menită să forțeze capitularea Ucrainei, după ce forțele Moscovei nu au reușit să răstoarne guvernul și să captureze Kievul la nouă luni de la lansarea invaziei lor.