Discuțiile dintre oficialii nemți pe marginea livrării de armament către Ucraina au scos la iveală slăbiciuni mari ale Occidentului și, în același timp, l-au bucurat pe Vladimir Putin. Este concluzia la care a ajuns publicația Politico, după ce a analizat ce impact a avut scurgerea de date din Germania și propagarea acesteia în presa din Rusia.
Momentul este descris drept o "lovitură magistrală de spionaj" dată de Putin Occidentului. Totodată, acest subiect îl discreditează pe cancelarul german Olaf Scholz și îi divizează pe aliații occidentali.
Operațiunea magistrală de spionaj a lui Putin l-a discreditat pe Scholz
Practic, acțiunile Rusiei din ultimele zile au reușit și să zădărnicească eforturile Ucrainei de a face rost de armele cheie necesare în război.
Totul a pornit de la o înregistrare secretă a unei videoconferințe între mai mulți oficiali militari germani de rang înalt, inclusiv șeful Forțelor Aeriene Germane, Ingo Gerhartz. Aceasta a fost publicată de propaganda rusă. În timpul acelei discuții de 38 de minute, care a avut loc pe 19 februarie, cei prezenți au discutat în detaliu despre politica și logistica livrării de rachete de croazieră Taurus în Ucraina, precum și despre posibilele ținte.
Pentru Putin, care este format ca spion în fosta KGB, acest episod constituie un episod în care "își arată mușchii" în fața adversarilor, mai ales a Germaniei, unde și-a petrecut o parte din cariera lui din KGB. Dar Putin a primit acest ajutor major fără să vrea, de la cancelarul german Olaf Scholz.
De ce nu trimite Germania rachete Taurus în Ucraina
Cu doar câteva zile înainte ca rușii să facă publică acea înregistrare, Scholz a exclus, în mod public, trimiterea de rachete Taurus în Ucraina și a argumentat că acest lucru ar presupune ca Germania să trimită militari într-o zonă de război, ceea ce, în opinia cancelarului, ar risca să facă din Germania o țintă a rușilor.
"Sunt surprins că unii oameni nici măcar nu sunt deranjați de asta, că nici măcar nu se gândesc dacă ceea ce facem ar putea duce la un fel de implicare în război", a declarat Scholz pe 26 februarie, sugerând că Regatul Unit și Franța, care furnizează deja Ucrainei sisteme similare de rachetă de croazieră, au avut personal la sol în Ucraina.
"Aceasta este o armă de mare anvergură, iar ceea ce fac britanicii și francezii, în ceea ce privește controlul țintei și sprijinul pentru controlul țintei, nu se poate face în Germania. Toți cei care cunosc acest sistem înțeleg acest aspect", a spus Scholz.
În timpul acelei convorbiri interceptate, generalii nu numai că discută despre modul în care rachetele ar putea fi livrate în Ucraina fără a trimite oameni la sol, dar și-au exprimat confuzia față de poziția lui Scholz.
"Nimeni nu știe cu adevărat de ce cancelarul blochează asta", a spus generalul Gerhartz. El le-a descris drept "zvonuri neîntemeiate". La un moment dat, s-a vehiculat că Berlinul nu trimite ucranienilor rachete Taurus și pentru că rachetele nu ar funcționa corect, o sugestie pe care a Scholz catalogat-o drept "prostii".
Chiar înainte ca înregistrarea să fie lansată, Scholz a făcut o greșeală substanțială după ce a spus că Germania ar trebui să trimită trupe în Ucraina.
Săptămâna trecută, deputatul Anton Hofreiter, din Partidul Verzilor, a spus că Scholz "evident că nu spunea adevărul" despre rachetele Taurus și a menționat că Germania a trimis deja 260 în Coreea de Sud, fără acea asistență despre care a vorbit Scholz. Dar Hofreiter a sugerat că adevăratul motiv pentru reticența lui Scholz ar putea fi că "nu are încredere în ucraineni".
Scholz și colegii lui sceptici social-democrați se tem, de ceva timp, că armta Kievului ar putea folosi astfel de rachete dirijate trimise de Berlin pentru a ataca direct Moscova.
Taurus, care se poate lansa de pe o aeronavă de luptă, are o rază de acțiune de aproximativ 500 de kilometri, ceea ce înseamnă că un avion ucrainean care face un scurt ocol peste granița de nord a țării ar putea aduce capitala rusă în raza de acțiune.
Însă sunt mulți susținători ai ideii de a trimite rachete Taurus în Ucraina, care spun că, până acum, ucrainenii nu au încălcat limitele impuse de desfășurarea armamentului pe care Germania și alte țări le-au furnizat. Cu siguranță că riscul ca Ucraina să ignore astfel de reguli stricte, în plin război, nu poate fi ignorat. Totuși, având în vedere că Germania a furnizat deja Ucrainei aproape 30 de miliarde de euro în ajutor și echipament militar, inclusiv tancuri, mulți experți în securitate pun la îndoială logica din spatele refuzului lui Scholz asupra livrării de rachete Taurus.
În acea discuție scursă în presă, scopul aparent al întâlnirii a fost de a dezvolta o strategie de comunicare pentru ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, pentru a-i oferi argumente în conversațiile sale ulterioare.
Rachetele Taurus sunt deosebit de precize
O îngrijorare împărtășită de ofițerii de rang înalt a fost că Marea Britanie și Franța s-au opus deja trimiterii de noi rachete de croazieră. Explicația a fost că, deși doar rachetele Taurus nu ar determina rezultatul războiului, ele ar face parte dintr-un lanț de aprovizionare mult mai larg, care menține Ucraina deasupra liniei de plutire.
Însă alți ofițeri au sugerat că există, de fapt și alt argument de a nu trimite rachete Taurus, și anume acela că rachetele sunt deosebit de precise, ceea ce ar putea face ca Ucraina să elimine ținte strategice, cum ar fi Podul Kerci, cel care leagă Rusia de peninsula Crimeea. Unul dintre ofițeri a spus, în acea înreistrare, că forțele aeriene "au studiat intens" cum anume să distrugă podul, prezicând că Ucraina va avea nevoie de 10-20 de rachete Taurus pentru a face acest lucru.
Problema mai mare este că o asemenea livrare ar însemna implicarea nemților în conflict. Iar instruirea ucrainenilor să folosească singuri rachetele ar dura câteva luni. În plus, ei ar avea nevoie de informații detaliate de direcționare, care ar trebui să vină din Germania.
O sugestie discutată în cadrul acelui apel a implicat utilizarea așa-zisului contractant de apărare, care produce rachete ca intermediar și trimiterea datelor de țintire prin Polonia către Ucraina, cu mașina.
"Cineva ar putea face aceste drumuri dus-întors", a spus unul dintre ofițeri.
Un alt participant la discuție și-a avertizat colegii să nu-i prezinte în acest mod ideea lui Pistorius, deoarece asta ar putea duce la distrugerea proiectului înainte ca acesta să se declanșeze.
O modalitate de a evita astfel de dificultăți ar putea fi implicarea Statelor Unite sau a Marii Britanii.
"Știm că sunt mulți oameni cu accente americane care aleargă în haine civile (n.r: în zona comandamentului ucrainean)", a fost poziția unuia dintre ofițeri.
Însă în tot acest noian de informații, adevăratul scandal a fost "războiul informațional" al lui Putin, după cum a susținut Pistorius: "Avem de-a face cu un atac hibrid, care implică dezinformare, pentru a ne diviza și a ne submina unitatea. Nu ar trebui să cădem în trucul lui Putin", a spus Pistorius.
Însă rușii continuă să se bazeze, în continuare, pe spionajul de modă veche și abia apoi pe dezinformare. Putin poate folosi înregistrarea pentru a-și alimenta mașina de propagandă în Rusia, prezentând această înregistrare ca pe o dovadă mai importantă că Occidentul vrea să prindă Rusia în capcană. Însă, una peste alta, Germania este văzută ca o sită și are nevoie să-și revizuiască acțiunile de contrainformații.
Kiesewetter: "Scholz a devenit din ce în ce mai mult un risc de securitate pentru Europa"
Însă ceea ce a apărut în acele discuții nu reprezintă nimic manipulat, pentru că nu e vorba de dezinformare, ci de informații necenzurate. Iar asta este grav. Înregistrarea expune frustrarea instituțională a armatei Germaniei și nedumerirea acesteia față de intransigența cancelarului Scholz de trimitere de rachete de croazieră Taurus în Ucraina.
Din păcate pentru Ucraina, faptul că această conversație a ajuns publică face și mai puțin probabil ca armata Kievului să primească aceste rachete, cel puțin pentru moment. Politicienii din opoziție au semnalat că ar putea cere o anchetă în această afacere, dar cer și verificări dacă Scholz a fost sincer cu privire la motivul pentru care spune că nu trimite acele rachete. Numai că acest proces ar putea dura săptămâni întregi sau luni și nu va ajuta prea mult Ucraina.
"Scholz a devenit din ce în ce mai mult un risc de securitate pentru Europa", a declarat Roderich Kiesewetter, un deputat creștin-democrat din în comisia de afaceri externe a Bundestag-ului.
Deși a apărut acea scurgere de informații, Scholz a ignorat apelurile ministrului de externe, ceea ce a arătat clar că scurgerea de informații nu i-a schimbat poziția.
"Sunt cancelar și așa stau lucrurile", a spus el, într-o vizită în sudul Germaniei.
În tot acest context, pentru Putin, a fost o misiune îndeplinită.