Ursula von der Leyen a fost desemnată candidata popularilor europeni pentru un nou mandat la şefia Comisiei Europene. Bucureşti este capitala Europei în aceste zile. Lideri de pe continent vin pentru a participa la Congresul celui mai mare grup politic din Parlamentul European, popularii europeni, din care face parte și PNL.
Ursula von der Leyen, desemnată candidata PPE pentru un nou mandat la şefia Comisiei Europene
Actuala preşedintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost desemnată joi, la Congresul PPE de la Bucureşti candidata popularilor europeni pentru un nou mandat la şefia executivului comunitar.
Candidatura a fost aprobată cu 400 de voturi „pentru” şi 89 „împotrivă”, dintre cele 489 de voturi valabil exprimate. Alte zece voturi au fost anulate.
Congresul Partidului Popular European continuă joi, la Bucureşti. Liderii PPE urmează să desemneze candidatul grupului politic la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.
De altfel, Adunarea Politică a PPE a validat marți seara înscrierea Ursulei von der Leyen în această competiţie, pentru un nou mandat.
Ursula von der Leyen, actuala şefă a Comisiei Europene, este singurul candidat pentru a conduce lista PPE la alegerile europarlamentare din 9 iunie şi pentru a obţine un nou mandat de cinci ani la conducerea Executivului comunitar.
Joi, în cadrul Congresului PPE organizat la Romexpo, vor susţine discursuri preşedintele Klaus Iohannis şi şefii de state şi de guverne din UE, prezenţi la eveniment, potrivit Agerpres.
Congresul este cel mai înalt organism decizional al partidului. Este cel mai important eveniment pentru PPE şi are loc de obicei la fiecare trei ani. Congresul are ca funcţii principale să aleagă preşedinţia PPE, să decidă asupra principalelor documente de politici şi programe electorale şi să ofere o platformă pentru şefii de guvern şi liderii de partid PPE.
Manifestul care cere aderarea cât mai rapidă a României la Schengen a fost adoptat în unanimitate
Partidul Popular European a adoptat miercuri în unanimitate, în cadrul congresului său de la Bucureşti, manifestul care cere aderarea cât mai curând posibil a României la spaţiul Schengen, după ce delegaţia austriacă a Partidului Popular la putere a renunţat să mai voteze împotrivă.
"Surpriză la Congresul Partidului Popular European de la Bucureşti. Delegaţia austriacă nu a mai votat împotriva manifestului electoral al Partidului Popular European care cere aderarea cât mai curând posibil a României la spaţiul Schengen. Manifestul a fost adoptat în unanimitate. Acest vot arată că blocajul a fost depăşit şi că, chiar dacă au existat dificultăţi, le vom depăşi şi vom obţine aderarea deplina a României la spaţiul Schengen", a declarat miercuri seară eurodeputatul român Siegfried Mureşan, vicepreşedinte al PPE, într-un comunicat de presă.
În manifestul adoptat de PPE se menţionează că "avem nevoie de aderarea deplină la Schengen pentru Bulgaria şi România, prin ridicarea cât mai curând posibil nu doar a controalelor aeriene şi maritime, ci şi a controalelor la frontierele terestre".
"Trebuie să reparăm spaţiul Schengen, care este în prezent disfuncţional, în special prin consolidarea în continuare a protecţiei frontierelor externe ale UE şi prin prevenirea migraţiei ilegale către Europa, pentru a avea un spaţiu Schengen sigur şi complet, fără controale la frontierele interne", mai pledează documentul intern al formaţiunii paneuropene.
Mai devreme, în cadrul conferinţei de presă comune susţinute în deschiderea Congresului PPE, Manfred Weber a recunoscut că există o "provocare austriacă" şi a precizat că "în PPE avem opinii diferite asupra unora dintre chestiuni şi este absolut democratic să le exprimăm".
"Un lucru vreau să-l transmit cu claritate: PPE sprijină extinderea deplină a spaţiului Schengen, astfel că România şi Bulgaria ar trebui să adere imediat la zona Schengen, respectă toate criteriile", a subliniat Manfred Weber în cadrul conferinţei de presă susţinute la începerea Congresului PPE, alături de preşedintele PNL, Nicolae Ciucă.
De asemenea, Manfred Weber a ţinut să îi felicite pe "prietenii" români pentru aderarea la spaţiul Schengen cu frontierele maritime şi aeriene de la 31 martie.
"Primul pas este acum aderarea cu frontierele maritime şi aeriene şi vrem să vedem România şi Bulgaria aderând cât de repede la zona Schengen. PPE ca partid este clar asupra acestui lucru", a subliniat liderul PPE.
El s-a folosit de prilej să le ceară şi socialiştilor din Austria să ia în considerare o schimbare a opiniei "pentru că şi ei se opun acordării accesului deplin al României şi Bulgariei la Schengen". "Deci avem o provocare austriacă în faţa noastră, trebuie să convingem toate partidele", a mai spus Weber.
Ursula von der Leyen, Roberta Metsola și Manfred Weber au mers la Palatul Cotroceni
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, miercuri, la Palatul Cotroceni.
Președintele României a avut o întâlnire și cu Roberta Metsola, șefa Parlamentului European, dar și cu președintele Partidului Popular European, Manfred Weber.
Marcel Ciolacu, întâlnire matinală cu Ursula von der Leyen în prima zi a Congresului PPE
Premierul României a transmis pe pagina lui de Facebook că a avut o întâlnire în această dimineață cu Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene. Aderarea completă la Spațiul Schengen a fost unul dintre subiectele abordate.
„Am discutat în această dimineață cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre prioritățile europene ale României, aderarea completă la spațiul Schengen și implementarea PNRR. Am vorbit despre amenințările reprezentate de Federația Rusă, pericolul extremismului și nevoia de stabilitate la nivelul României și Uniunii Europene”, a spus premierul.
Cei doi apar la o masă împreună, într-o fotografie publicată de premier pe Facebook.
Congresul PPE la București: Șefi de state și de guverne din Uniunea Europeană vin în România. Lista oficialilor
Partidul Popular European (PPE) se reuneşte în congres, miercuri şi joi, la Bucureşti, la Romexpo, pentru a marca startul campaniei sale electorale pentru alegerile europene din iunie.
Pe parcursul celor două zile, vor fi discuții despre alegerile europarlamentare și despre viitorul Uniunii Europene. Totodată, va fi validată și Ursula von der Layen drept candidat pentru șefia Comisiei Europene.
”Săptămâna aceasta, Europa își dă întâlnire în România. În perioada 6 - 7 martie, noi, Partidul Național Liberal, găzduim, la București, Congresul Partidului Popular European, cea mai mare familie politică europeană”, a declarat europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan, vicepreşedinte al grupului PPE din Parlamentul European.
Lista celor mai importanți lideri PPE care vin la București
11 șefi de state și de guverne din Uniunea Europeană, împreună cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, au confirmat prezența la Congresul Partidului Popular European din 6 – 7 martie de la București:
- Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene
- Roberta Metsola, președinta Parlamentului European
- Manfred Weber, președintele Grupului PPE din Parlamentul European
- Klaus Iohannis, președintele României
- Petteri Orpo, prim-ministru Finlandei
- Luc Frieden, prim-ministrul Luxemburgului
- Nikos Christodulides, președintele Ciprului
- Karl Nehammer, cancelarul Austriei
- Leo Varadkar, prim-ministrul Irlandei
- Andrej Plenkovic, prim-ministrul Croației
- Donald Tusk, prim-ministrul Poloniei
- Kyriakos Mitsotakis, prim-ministrul Greciei
La congresul de la București, vor fi prezente peste 2.000 de delegaţi din peste 40 de ţări. Printre cei care vor susține discursuri, se numără:
- Nicolae Ciucă, preşedintele PNL şi gazda Congresului
- Maia Sandu, Președinta Republicii Moldova
- Viola Amherd, Președinta Confederației Elvețiene
- Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene
- Roberta Metsola, preşedinta Parlamentului European
- Alberto Nunez Feijoo, liderul opoziției din Spania
- Friedrich Merz, preşedintele Uniunii Creştin-Democrate (CDU) din Germania
- Markus Soder, preşedintele Uniunii Democrat-Sociale (CDU) din Bavaria
- Annita Demetriou, președinta Partidului DISI din Cipru
- Marian Jurecka, vice prim-ministrul Republica Cehă
- Karien van Gennip, vice prim-priministrul Țărilor de Jos
- Vincent van Peteghem, vice prim-ministrul Regatul Belgiei
- Mariya Gabriel, Vice prim-ministrul Bulgariei
- Antonio Tajani, vice prim-ministrul Italiei
Ce decizii vor fi luate în cadrul Congresul PPE
Siegfried Mureșan a punctat, pe pagina sa de Facebook, cele trei decizii importante în timpul Congresului:
”Vom adopta Manifestul Partidului Popular European pentru alegerile europene din iunie 2024.
Vom adopta strategia PPE pentru alegeri.
O vom vota pe Ursula von der Leyen drept candidat al Partidului Popular European pentru funcția de președintă a Comisiei Europene și pentru următorii 5 ani”.
Ursula von der Leyen, aleasă candidat pentru șefia Comisiei Europene
Ursula von der Leyen (65 de ani), actuala şefă a Comisiei Europene, este candidata unică pentru a conduce lista popularilor la scrutinul european şi, prin urmare, pentru a obţine un nou mandat de cinci ani la şefia executivului comunitar.
"În aceşti cinci ani, nu numai pasiunea mea pentru Europa a crescut, ci, desigur, şi experienţa mea despre cât de mult poate realiza această Europă pentru cetăţenii săi", a spus Ursula von der Leyen la anunţarea candidaturii, în februarie.
Președintelui PPE, Manfred Weber
Manfred Weber (n. 14 iulie 1972) este un politician german, președinte al Partidului Popular European (PPE) din 2022 și lider al Grupului PPE din Parlamentul European din 2014. Este membru al Parlamentului European din partea Germaniei din 2004. Este membru al Uniunii Creștin-Sociale din Bavaria (CSU), parte a Partidului Popular European.
La alegerile landului Bavaria din 2003, Weber a devenit cel mai tânăr parlamentar al statului, la vârsta de 29 de ani. În prezent conduce Grupul Partidului Popular European, el a fost cel mai tânăr lider de grup din Parlament la momentul numirii sale în 2014, precum și cel mai tânăr lider de grup din PPE. Weber este cunoscut ca un politician moderat și broker de putere în politica UE.
La 5 septembrie 2018, Weber și-a declarat intenția de a candida pentru funcția de președinte al Comisiei Europene și a fost ales cap de listă al PPE la 8 noiembrie. La 26 mai 2019, Partidul Popular European al lui Weber a câștigat cele mai multe locuri în Parlamentul European, Weber devenind astfel candidatul principal pentru a deveni următorul președinte al Comisiei Europene.
La 28 mai s-a anunțat că noul președinte al Comisiei Europene va fi ales la summitul UE din iunie; Weber nu a fost nominalizat, în schimb fiind selectată Ursula von der Leyen.
Manfred Weber, susținătorul aderării României la Schengen
România are mulți prieteni în Uniunea Europeană care îi susțin aderarea la Schengen, așa că blocajul Austriei frustrează pe mulți, spunea cu un an în urmă (martie 2023) șeful Partidului Popular European, Manfred Weber.
Cu o lună în urmă (februarie 2024) Președintele PPE, Manfred Weber, a declarat că familia politică europeană sprijină deplin aderarea completă la Schegen, precizând că liderul de la Viena, Karl Nehammer, va trebui să dea explicații despre poziționarea când vine în martie la București.
Manfred Weber, președintele PPE, de acord cu poziția lui Iohannis: E nevoie de echilibru în numirile în funcțiile UE
Europa de Est merită o funcție importantă în structurile de conducere ale Uniunii Europene, este de părere președintele Partidului Popular European.
În acest fel, Manfred Weber susține poziția lui Klaus Iohannis, care a cerut acest lucru în discursul său în fața europarlamentarilor. Subiectul a revenit în dezbatere odată cu apropierea datei la care vor fi aleși noii lideri ai Uniunii Europene.
Discuțiile despre cei care vor ocupa funcțiile cheiei în structurile comunitare au loc cu ochii tuturor îndreptați spre alegerile pentru Parlamentul European. Acestea vor avea loc între 6 și 9 iunie.
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola
Roberta Metsola Tedesco Triccas este un politician maltez care este președinta Parlamentului European, fiind aleasă pentru acest mandat la 18 ianuarie 2022. Metsola a fost aleasă pentru prima dată ca membru al Parlamentului European în 2013 și reprezintă Malta.
Metsola este o luptătoare pentru drepturile femeii pentru evitarea discriminării, inclusiv o susținătoarea a drepturilor LGBT. A fost parte a unei declarații a Parlamentului European care își propune să facă o zonă liberă pentru minoritățile sexuale în întreaga UE. Roberta Metsola este căsătorită cu un finlandez și au făcut istorie cu câțiva ani în urmă, fiind primul cuplu căsătorit care a candidat la alegerile pentru Parlamentul European, reprezentând țări diferite.
Are 4 copii și este juristă, a absolvit Universitatea din Malta și a făcut încă din tinerețe o carieră politică.