Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comisia Europeană, solicitare către România pentru neaplicarea corectă a directivelor privind deșeurile

Comisia Europeană a anunțat joi că a emis un aviz motivat către România pentru neaplicarea corespunzătoare a Directivei 1999/31/CE privind depozitele de deșeuri și a Directivei-cadru privind deșeurile (Directiva 2008/98/CE).

Potrivit comunicatului de presă al Executivului comunitar, avizul motivat reprezintă a doua etapă a procedurii de infringement.

Directiva privind depozitele de deșeuri stabilește standardele necesare pentru gestionarea acestora, având ca scop prevenirea impactului negativ asupra sănătății umane, apei, solului și aerului. Conform acestei directive, statele membre sunt obligate să se asigure că numai deșeurile tratate sunt depozitate la gropile de gunoi.

În luna noiembrie 2021, Comisia Europeană a adresat României o scrisoare de punere în întârziere referitoare la deficiențele observate la cinci gropi de gunoi, precum și la lipsa unui cadru integrat și adecvat pentru instalațiile de tratare a deșeurilor, în conformitate cu cele mai bune tehnici disponibile.

"După ce a analizat răspunsul trimis de autorităţile române, şi pe baza celor mai recente date, Comisia a ajuns la concluzia că trei gropi de gunoi nu respectă nici acum standardele, inclusiv una amplasată în Bucureşti. De asemenea, a ajuns la concluzia că, în România, capacitatea instalaţiilor de tratare a deşeurilor înainte de a fi depozitate la gunoi este insuficientă", se arată în comunicatul Comisiei.

În consecinţă, Comisia a decis să trimită un aviz motivat României, care are acum la dispoziţie două luni pentru a răspunde şi a lua măsurile necesare. În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la acest caz.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE