Comisia Europeană a denunțat miercuri drept „nepotrivită” campania de afișare a Ungariei care compară sancțiunile UE împotriva Rusiei cu bombele. Guvernul ungar a promovat o „consultare națională” privind sancțiunile printr-o campanie de afișe care prezintă imagini cu bombe drept „sancțiuni”.
Opt runde de sancțiuni
„Este nepotrivit să arătăm imagini cu bombe sau cu rachete în legătură cu sancțiunile, gândindu-ne că scopul sancțiunilor este tocmai acela de a împiedica căderea bombelor asupra Ucrainei”, a declarat Dana Spinant, purtătorul de cuvânt adjunct al șefului Comisiei Europene.
UE a impus până în prezent opt runde de sancțiuni Rusiei din cauza războiului din Ucraina, vizând importurile de cărbune, petrol, oțel și lemn rusesc, pe lângă interzicerea exportului anumitor produse de înaltă tehnologie în Rusia, în încercarea de a împiedica capacitatea acesteia de a finanța războiul.
Viktor Orban, prim-ministrul populist de extremă dreapta, a denunțat din ce în ce mai des sancțiunile ca având un impact mai mare asupra economiilor europene decât ținta lor. În luna mai, el a declarat că sancțiunile asupra petrolului rusesc ar avea efectul unei „bombe nucleare” asupra economiei țării sale.
Sancțiunile UE trebuie să fie aprobate în unanimitate, ceea ce înseamnă că Ungaria a aprobat fiecare pachet. Dar Budapesta și-a folosit dreptul de veto pentru a stabili unele excepții, mai ales în ceea ce privește embargoul asupra petrolului impus de bloc.
Ungaria a blocat, de asemenea, adăugarea Patriarhului Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse și un aliat fidel al președintelui Vladimir Putin, pe lista de sancțiuni. Recent, Ungaria a încheiat un nou acord de aprovizionare cu gigantul rus Gazprom, în ciuda apelurilor din întreaga UE de a reduce dependența de aprovizionarea cu energie din Rusia.
„Sancțiunile de la Bruxelles, ne jefuiesc”
Rusia susține că așa-numita „consultare națională” cu privire la sancțiuni este prima care permite cetățenilor unei țări din UE să își exprime opinia, în încercarea de a da crezare opiniei sale conform căreia europenii sunt împotriva sancțiunilor.
Afișele de promovare a consultării, care nu este nici un referendum oficial și nici nu are caracter obligatoriu din punct de vedere juridic, publicate de guvern înfățișează o rachetă pe care este inscripționat „sancțiuni” și sloganul: „Sancțiunile de la Bruxelles, ne jefuiesc”.
Cu toate acestea, chestionarul, pe care maghiarii îl pot completa acasă și îl pot depune în cutiile poștale, a fost descris de unii ca fiind unul conducător. Măsurile restrictive ale UE sunt descrise în cele șapte întrebări ca fiind „sancțiuni de la Bruxelles”.
Cetățenii ungari sunt întrebați dacă sunt de acord cu „sancțiunile petroliere de la Bruxelles”, precum și cu posibilele sancțiuni privind livrările de gaze naturale, combustibilul nuclear și turismul.
Motive de securitate
„Numărul de turiști din Rusia a scăzut semnificativ. Această măsură afectează și Ungaria, mai ales că numărul de vizitatori din străinătate este încă sub nivelul de dinaintea pandemiei. Acest sector oferă locuri de muncă pentru sute de mii de oameni din țara noastră”, se arată în comunicat.
Țările UE dezbat în prezent cum să scadă prețul gazului, dar nu există, deocamdată, niciun plan de impunere a sancțiunilor asupra combustibililor nucleari.
Între timp, deși vizele pe termen scurt nu sunt interzise pentru cetățenii ruși, Comisia Europeană a cerut ca numărul acestora să fie redus drastic, invocând motive de securitate, dar cererile de viză sunt responsabilitatea statelor.
Consultarea națională este deschisă până la 9 decembrie 2022.