Șefii de stat și de Guvern din Uniunea europeană se vor reuni săptămâna aceasta pentru a sprijini cele mai noi propuneri ale Comisiei Europene pentru a contracara prețurile mari la energie. Totodată, vor să exercite presiuni asupra Bruxelles-ului pentru a plafona prețul gazelor naturale folosite în producția de electricitate.
La summitul din 20-21 octombrie, liderii UE vor discuta pachetul de propuneri prezentat marţi de Comisia Europeană, în încercarea de a scădea preţurile ridicate la energie, care alimentează inflaţia şi cresc riscurile de recesiune, arată agenția Reuters, citată de Agerpres.
Din varianta de lucru a concluziilor summitului reiese că liderii UE vor sprijini propunerile făcute de Comisia Europeană, inclusiv planul privind lansarea unui preț alternativ de referință pentru gazele naturale lichefiate și începutul achizițiilor comune de gaze de către statele membre.
Pentru a fi aprobată, fiecare dintre aceste propuneri are nevoie de sprijinul unei majorități consolidate a statelor UE, adică cel puțin 15 state membre care să reprezinte cel puțin 65% din populația blocului comunitar, arată sursa citată.
Variantele luate în calcul de Comisia Europeană pentru plafonarea prețului gazelor
Comisia Europeană nu propune o plafonare imediată asupra prețului gazelor, deși cele mai multe state europene și-ar dori acest lucru. În schimb, Bruxelles-ului ar putea elabora o altă propunere în așa fel încât să stabilească o limită de preț temporară pentru cotațiile de la hub-ul de gaze Title Transfer Facility (TTF) din Ţările de Jos, în anumite condiţii.
Liderii UE vor sprijini această idee și vor solicita Bruxelles-ului să examineze "un coridor dinamic de preţ temporar" care să se aplice tranzacţiilor cu gaze, după cum reiese din documentul consultat de Reuters.
Chiar dacă multe state membre UE vor măsuri mai dure pentru a ține sub control prețurile, liderii UE vor să ceară Executivului comunitar „să propună un cadru UE temporar pentru a plafona preţurile utilizate în producţia de electricitate la un nivel care ajută la scăderea preţurilor la electricitate”.
Ideea este cunoscută sub numele de „modelul iberic” deoarece Spania și Portugalia au introdus-o deja. Aceasta nu a fost inclusă printre propunerile expuse marți de Comisia Europeană.
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat marți că Bruxelles-ul analizează încă ideea, inclusiv cum ar urma să fie finanţată. În UE există deja opinii divergente față de „modelul iberic”. Franța și alte state sprijină această propunere pentru a diminua prețurile la electricitate, în timp ce Germania și Țările de Jos se tem că ar duce la o creștere a cererii de gaze.