Donald Trump, președintele ales al SUA, a amenințat că va recâștiga controlul Statelor Unite asupra Canalului Panama. Liderul american nu a ezitat să acuze autoritățile din Panama că percep tarife excesive pentru folosirea canalului din America Centrală, care permite navelor să traverseze între oceanele Pacific și Atlantic, relatează Reuters.
În timpul unui discurs rostit în fața susținătorilor săi din Arizona, Trump a precizat că nu va permite să ajungă Canalul Panama în „mâinile cui nu trebuie”, avertizând cu privire la potențiala influență chineză asupra căii navigabile.
China nu controlează sau administrează canalul, însă o filială a companiei CK Hutchison Holdings, cu sediul în Hong Kong, a administrat mai mult timp două porturi situate la intrările din Caraibe și Pacific ale canalului, conform Reuters.
Trump s-a arătat nemulțumit din cauza tarifelor „exorbitante" şi a modului în care este gestionat Canalul Panama. Președintele ales al SUA a ameninţat că va cere restituirea canalului dacă nu vor fi respectate principiile „morale şi legale”.
Donald Trump, care își va prelua oficial funcţia de preşedinte al SUA pe 20 ianuarie 2025, a scris pe reţeaua Truth Social că marina şi comerţul SUA „au fost tratate într-un mod foarte nedrept şi nesăbuit” şi i-a îndemnat pe „funcţionarii din Panama” să se comporte în consecinţă, notează agenția EFE, citată de Agerpres.
„Tarifele pe care Panama le percepe sunt ridicole, mai ales cunoscând generozitatea extraordinară care i-a fost acordată Panama de către SUA. Această «escrocherie» completă la adresa ţării noastre se va opri imediat”, a amenințat Trump.
Președintele ales a reamintit că SUA sunt principalul utilizator al Canalului Panama, cu peste 70% din tot traficul către şi dinspre porturile americane.
Trump a criticat transferul controlului asupra Canalului Panana
De asemenea, Donald Trump l-a criticat pe fostul preşedinte Jimmy Carter (1977-1981), care a avut un rol important în transferul controlului asupra Canalului Panama de la SUA către Panama.
„Când preşedintele Jimmy Carter l-a dat în mod prosteşte, pentru un dolar, în timpul mandatului său, doar Panama l-a administrat, nu China sau oricine altcineva. Nici nu i s-a permis statului Panama să perceapă SUA, marinei sale şi corporaţiilor care fac afaceri în ţara noastră, preţuri şi tarife de trecere exorbitante", a scris Trump.
„Dacă nu vor fi respectate principiile, atât morale, cât şi legale, ale acestui gest mărinimos de donaţie, vom cere să ni se restituie Canalul Panama, în întregime şi fără întrebări", a mai spus adăugat el.
Trump a subliniat că "SUA au un interes personal în funcţionarea sigură, eficientă şi fiabilă a Canalului Panama", care s-a construit cu un cost "enorm" pentru ţară.
"Nu am permite niciodată să cadă în mâini greşite! Nu a fost acordat în beneficiul altora, ci pur şi simplu ca un semn de cooperare între noi şi Panama", a subliniat viitorul preşedinte american, fără a oferi mai multe detalii despre ce ameninţări este vorba.
În final, a adăugat că un Canal Panama sigur este crucial pentru comerţul SUA şi pentru desfăşurarea rapidă a marinei sale.
Potrivit Reuters, afirmațiile lui Trump reprezintă un caz extrem de rar în care un lider american a afirmat că ar putea forța o țară suverană să cedeze un teritoriu. De asemenea, subliniază o schimbare așteptată în diplomația americană sub conducerea lui Trump.
Statele Unite au construit în mare parte canalul și au administrat teritoriul din jurul pasajului zeci de ani. Însă, în 1977, Statele Unite și Panama au semnat două acorduri care au pregătit terenul pentru revenirea canalului sub controlul deplin al Panama. Statele Unite au predat controlul canalului în 1999, după o perioadă de administrare comună.