La problema câinilor fără stăpân contribuie și oamenii. Una dintre cauze este comerțul ilegal pe internet. Mii de astfel de anunțuri există în social media, dar și pe platforme specializate de comerț, acolo unde patrupedele pot fi cumpărate fără nicio problemă, cu promisiunea că unele dintre ele ar avea și pedigree.
„Ce să fie ilegal? Îl cumpărați, nu-l furați”
„Vând 4 femele kangal. 500 lei, prețul este negociabil. Cod Pedigree”. Așa sună un anunț postat pe un site de comerț online luni, 23 ianuarie 2021, la ora 11:32. La nici 48 de ore de la momentul în care o femeie a fost atacată de o haită de câini în zona Lacului Morii din București, comerțul online cu animale își vede de cursul firesc. Cuvinte mari precum „pedigree”, dar și coduri de pedigree sunt aruncate în online, acolo unde există mii de anunțuri pentru vânzarea de câini. Mulți dintre ei „de rasă”, spun comercianții.
Potrivit legislației din România, vânzarea neautorizată a câinilor este ilegală. Există amenzi, pedepse și autorități precum Poliția și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor care ar trebui să aibă grijă ca în online să nu existe comerț cu animale de companie.
Comerciantul ne explică faptul că patrupedele pe care le deține se pot vinde la bucată, dar are mari probleme când trebuie să explice problema pedigree-ului. Aflăm că tatăl câinilor de vânzare era un câine cu pedigree, dar că proprietarul nu are acte care să dovedească acest lucru. „Costă foarte multe și e doar ca să știți că e de rasă. Dar e de rasă”, spune comerciantul care ne liniștește și în privința legalității tranzacției: „Ce să fie ilegal? Îl cumpărați, nu-l furați”.
Ce este de fapt pedigree-ul?
Doar că vânzarea în sine este un act ilegal. În plus, pedigree-ul este mult mai mult decât un cuvânt aruncat în anunțuri de vânzare, așa cum explică și Marian Brîndușa Gheorghiu, secretar în cadrul Asociației Chinologice București, instituția care, alături de medicii veterinari, eliberează documentele necesare pentru atestarea pedigree-ului.
„Ar trebui să depășim ideea aceea care spune că reclama e sufletul comerțului. Cine investește serios în lumea chinologică, nu investește în reclame. Asta fac în general traficanții de câini pentru cei care, poate cu bună credință, devin victime. Nu există nici măcar termenul de canisă. Este o traducere greșită, la noi există doar afix de crescător. Ca un pui să aibă pedigree este un drum destul de lung care implică mulți bani. Pedigree-ul este un act de origine care demonstrează că din punct de vedere genetic este pur. Nu contează doar aspectul fizic”, spune ea.
Într-un final, negocierea este una de succes și prețul de 500 de lei scade la 350/câine. De unde are acest proprietar câinii? „Am dat femela la fătat. Nu mă ocup de așa ceva, îi cresc de plăcere”. Tocmai pentru că nu se ocupă așa ceva, riscurile cresc direct proporțional cu neștiința. Și nu doar din punct de vedere legal, ci și din punct de vedere sanitar, așa cum avertizează medicul veterinar Alexandru Vițălaru.
„Educația pornește de jos și noi, medicii veterinari, suntem deschiși să consiliem oamenii către cei care fac acest lucru cu responsabilitate. Doar că oamenii caută ce e mai ieftin. Dureros e că există rase care trebuie evitate, adică rasele brahicefale care dacă sunt reproduse au probleme și mai mari. Unele sfaturi nu sunt de găsit pe internet. De asta ar trebui apelat la specialiști”, adaugă medicul.
Veterinarii avertizează că practica ilegală a comerțului online cu animale este unul dintre factorii care contribuie decisiv la numărul mare de câinii care ulterior ajung în stradă.
„De aici pleacă abandonul, după ce descoperi că nu e de rasă, că nu arată cum sperai sau îți dai seama că nu îți permiți să îl crești. La astfel de câini apar deficiențe de creștere, deficiențe de dezvoltare sau afecțiuni incompatibile cu viața. Unii oameni își dau seama că nu sunt de rasă pură și apoi nu le place propriul câine. Dar frumusețea de a avea un cățel nu înseamnă să ai un câine care seamănă cu ceva câine de pe instagram în poze prelucrate pe photoshop”, mai spune Alexandru Vițălaru.