La o săptămână după ce coiful dacic de la Coțofenești a fost furat din muzeul Drents din Olanda, o tânără din Iași, Alexandra, a croșetat din lână un coif care păstrează detaliile celui original. Ideea a devenit virală pe rețelele de socializare, iar mesajul la clipul postat a fost: „cu dedicație pentru Ministerul Culturii”.
Coiful croșetat va putea fi văzut în cadrul expoziției Art Safari, iar alături vor fi și trei brățări croșetate tot după modelul celor furate din muzeul din Olanda.
O tânără a croșetat un coif asemănător cu cel dacic furat din Olanda
Coiful dacic croșetat din lână, a devenit viral pe rețelele de socializare, la scurt timp după postarea fotografiei cu el.
Alexandra Rîmbu, artist: „Ideea coifului a venit la o săptămână după ce am aflat că a fost furat coiful dacic din Olanda și m-am gândit că un coif croșetat ar ține de cald și ar ține locul coifului original."
Andra, prietena Alexandrei: „Știam că se apucă, mi-a spus că se chinuie să învețe un ochi nou. Eram curioasă ce va ieși. Eu nu știam nici despre coif. Nu prea mă uit la televizor. Și am aflat de la ea. Deci prima oară, eu văzut coiful la ea și apoi l-am văzut pe cel original. Seamănă foarte bine, nu mă așteptam să iasă atât de bine."
În primele 24 de ore de la postare, Alexandra a primit sute de mesaje.
Alexandra Rîmbu, artist: „Reacțiile din online au fost copleșitor de multe și nu am văzut reacții negative. Toți oamenii mă întreabă când ar putea să îl comande, cât costă. Din păcate, nu mai pot să onorez aceste comenzi. Sunt sute de mesaje, dar caut un atelier de tricotaj mecanic. Poate aș putea, cumva, aduce tuturor un coif acasă."
Alexandra Spulber, prietena artistei: „Eu i-am spus Alexandrei că o sa devină virală încă de când a început lucrul la coif. Arată mult mai bine decât mă așteptam, mult mai veridic și chiar dacă știam că o să fie superb, a fost o surpriză și pentru mine."
Alexandra a început să croșeteze în urmă cu aproximativ doi ani și jumătate. De atunci a făcut accesorii pentru iarnă, dar și jucării. Pentru coiful de la Coțofenești, a trebuit să învețe cum să facă să ajungă la rezultatul final.
Alexandra Rîmbu, artist: „M-am documentat într-o seară legat de partea de sus, acești bumbi. I-am încercat acasă, iar a doua zi am fost, am cumpărat lână și m-am apucat de lucru. A durat trei zile în care am lucrat cam șase-opt ore pe zi."
Tânăra nu s-a oprit doar la coif. A învățat un model nou și pentru a croșeta brățările dacice furate.
Alexandra Rîmbu, artist: „Mesajul coifului este un manifest, pentru că a fost furată o parte din tezaur și e important ca nimeni să nu uite, să ia atitudine, să continue investigații, căutări și să readucă în țară patrimoniul."
Coiful croșetat va fi vedeta expoziției Young Blood de la Art Safari, care va avea loc între 7 martie și 27 iulie.