Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

CNA reacționează în cazul jurnaliștilor hărțuiți de Diana Șoșoacă în Parlament. „Vom solicita MAI să ofere protecție jurnaliștilor”

Cazul jurnaliștilor hărțuiți de Diana Șoșoacă în Parlament ne arată că „există o doză de violență în limbaj și în atitudine care devine tot mai periculoasă”, a avertizat vicepreședintele Consiliului Național la Audiovizualului, Valentin Jucan, la Euronews România. CNA a sesizat Parchetul General pentru a sprijini „încadrarea penală” a faptelor.

De asemenea, Jucan a evidențiat că jurnaliștii au fost hărțuiți „în fața ușii de acces la cabinetul președintelui Camerei Deputaților”, care, potrivit legii, este al treilea în stat.

E inadmisibil ceea ce se întâmplă. Pur și simplu deja lucrurile depășeșc orice imaginație. Aici nu vorbesc doar de cazul în sine, ci de faptul că frecvența acestor incidente este tot mai mare, iar nonșalanța cu care ele se petrec în fața camerelor de filmat este tot mai periculoasă. Iar acest lucru ne arată că există o doză de violență în limbaj și în atitudine care devine tot mai periculoasă și în cele să se generalizeze, cu atât mai mult cu cât vorbim despre un incident petrecut pe holurile Parlamentului.

E adevărat că protagonista nu este membră a Parlamentului României, ci a Parlamentului European, dar principiul este același.

Prin sesizarea pe care noi o depunem la Parchet, bineînțeles, încercăm să sprijinim încadrarea penală a ceea ce s-a petrecut. În același timp, conform articolului 8 din Legea audiovizualului, al 1, noi vom solicita Ministerului de Interne să ofere protecție jurnaliștilor care au fost azi agresați. Nu numai celor care au fost azi agresați”, a declarat Valentin Jucan, la Euronews România.

Valentin Jucan: Fără să rămână sancționat, înseamnă că gestul respectiv poate fi considerat ca fiind unul just

„Haideți să încercăm să analizăm din punct de vedere al publicului care poate nu cunoaște anumite reguli în privința abordării unui jurnalist, dar ne gândim măcar la chestiunea care ține de decență și de moralitate și de bun simț.

Când vezi un membru al Parlamentului că face așa ceva pe holurile Parlamentului, fără să rămână sancționat, înseamnă că gestul respectiv poate fi considerat ca fiind unul just, ceea ce este foarte grav”, a afirmat vicepreședintele CNA.

Vicepreședintele CNA susține că sunt cel puțin 12 cazuri de astfel de agresiuni. „Nu se poate ca lucrurile să rămână așa”

„În completarea demersului nostru, noi vom documenta toate aceste incidente, cel puțin, cele recente care depășeșc deja 12-14 cazuri. Le vom trimite către Birourile Permanente ale celor două Camere și vom solicita ca respectivele foruri superioare din Senat și din Camera Deputaților să modifice regulamentele interne, astfel încât parlamentarii care apelează la astfel de agresiuni să fie sancționați.

Nu se poate ca lucrurile să rămână așa și nu se poate ca noi ca societate să ne uităm pasivi la aceste agresiuni care sunt reprezentative și se petrec între puterea legislativă, politic, și puterea presei, între două segmente esențiale ale unui stat și ale democrației”, a punctat Valentin Jucan.

Jurnaliști hărțuiți de Diana Șoșoacă, în fața cabinetului președintelui Camerei Deputaților

„Incidentul s-a petrecut în spatele ușilor de acces la plenul Camerei Deputaților, respectiv în fața ușii de acces la cabinetul președintelui Camerei Deputaților. Președintele Camerei Deputaților este al treilea om în stat, după președintele Senatului.

Chiar nimeni din zona de securitate nu a fost acolo care să reacționeze? Chiar nimeni nu a văzut așa ceva? Totuși, acestea sunt, cred eu, niște întrebări legitime.

De aceea, am demarat această procedură pentru a se merge mai departe și pentru a nu se înscrie acest incident la capitolul «acele incidente care rămân undeva agățate»”, a mai spus Jucan.

Întrebat cum ar putea fi încadrată fapta, vicepreședintele CNA explicat că acest lucru va fi stabilit de un procuror de caz în urma deschiderii unui dosar penal.

„Este cel mai potrivit să lăsăm procurorul de caz atunci când va fi desemnat, ca urmare a deschiderii unui dosar penal, să aprecieze, să vizioneze în întregime toate înregistrările, pentru că acolo sunt extrem de multe camere de supraveghere și atunci vom putea vedea cu exactitate ce s-a întâmplat.

Dacă vă uitați la imagini, doamna în cauză (Diana Șoșoacă, n.r) nu a fost singură. Acolo a avut un sprijin, inclusiv al unui civil, mă refer la faptul că nu era membru al Parlamentului, nu era deputat sau senator. Acel influencer care aparent o susținea aproape ca un bodyguard. Sunt mai multe aspecte care trebuie analizate de procurori și în funcție de ce se va vedea, să existe o încadrare făcută de dânșii”, a mai spus Valentin Jucan.

Vicepreședintele CNA și-a exprimat speranța că va exista o comunicare a Parchetului „cât mai repede”.

„Sper că la cât de grav este totul, mă refer la atmosfera aproape ca un fitil care se apropie de dinamită, autoritățile statului trebuie să reacționeze și să arate că știu cum să o facă. Prin această modalitate să redea oamenilor și societății încredere în instituții. Reacțiile acestea vin de undeva din societate.

Ele nu justifică sub nicio formă asemenea agresiuni, dar starea de nemulțumire și anumite reacții lăsate netaxate, iată că duc la aceste incidente. Sper cât mai repede să existe o comunicare a Parchetului”, a concluzioant el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE