Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

100 de milioane de euro pentru cloud-ul guvernamental. Proiectul referitor la digitalizarea serviciilor publice, implementat până în 2025

Din septembrie 2025, instituțiile statului ar putea vorbi toate aceeași limbă, cea digitală. Contractul pentru cloud-ul guvernamental a fost semnat. Responsabilii spun că realizarea ar duce la economii financiare substanțiale dar și la evitarea pierderii de timp pe la ghișee pentru fiecare cetățean. Proiectul care vizează digitalizarea serviciilor publice, implementat până în 2025.

Începând din 2025, autoritățile statului vor putea elibera toate documentele în format digital. S-a semnat contractul pentru mult așteptatul cloud guvernamental.

Marcel Ciolacu, premierul României: „Prin semnarea acestui contract, astăzi, toate serviciile publice oferite de instituții vor fi într-un singur loc, iar românii vor putea accesa toate serviciile publice digitale printr-un click de pe telefon sau de pe calculator.

Cel mai important, toate instituțiile vor vorbi aceeași limbă și vor funcționa în același sistem informatic, într-un mod securizat la cele mai înalte standarde globale.

În același timp, unim într-un singur sistem informatic toate instituțiile, facem economie la buget și aducem eficiență pentru fiecare român și pentru fiecare companie din România”.

Ce firmă a câștigat contractul pentru cloud-ul guvernamental

În mod concret, toate documentele vor putea fi eliberate în format digital. Investiția se ridică la peste 100 de milioane de euro, bani europeni.

Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării: „În primul rând facem economie uriașă de resursă financiară când vorbim despre acest cadru unitar. Nu vom mai avea nevoie ca fiecare instituție publică să dezvolte programe unitare care de multe ori sunt similare și trebuie să fie plătite de mai multe ori din bani publici și astfel se face o economie uriașă la bugetul de stat.

Timp! Timp pentru oameni în primul rând, așa cum spunea domnul ministru vom avea la un click distanță, 24 din 24 de ore, 7 zile din 7, din confortul casei, din vacanță sau din altă parte acces la servicii publice care astăzi sunt exclusiv offline și sunt de obicei în momentele în care oamenii au program de muncă, între ora 8 și 4 după amiază.

În urma derulării procesului de achiziții publică, ea a fost câștigată într-o asociere de compania Vodafone, folosește tehnologie de ultimă generație Microsoft, valoarea lui este de aproximativ 100 de milioane de euro cu TVA inclus.”

Pentru realizarea proiectului sunt folosite soluții de ultimă generație.

Achilleas Kanaris – CEO companie de telecomunicații: „La Vodafone suntem onorați să scriem istorie cu primul cloud guvernamental. Pentru a livra acest cloud, vom folosi tehnologie de ultimă generație, ne vom axa pe securitate cibernetică. E un proiect inovator ce folosește tehnologie Microsoft.”

Proiectul ar urma să fie implementat până în septembrie, anul viitor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE