Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cât de important este conflictul din Orientul Mijlociu, în contextul alegerilor prezidențiale din Statele Unite

Alegerile prezidențiale din Statele Unite se apropie și, așa cum arată o analiză realizată de euronews.com, scrutinul ar putea fi influențat atât de evenimentele interne, cât și de cele din afara granițelor SUA. Un astfel de eveniment este războiul Israelului cu cele două grupări militante din zona Orientului Mijlociu, Hamas și Hezbollah.

Americanii susțin Israelul

Majoritatea alegătorilor americani susțin Israelul în conflictul actual. Conform unui sondaj realizat în luna august de către Consiliul pentru Afaceri Externe din Chicago, 60% dintre americani sunt în favoarea sprijinului militar al SUA pentru Israel până când Hamas va elibera toți ostaticii, în timp ce jumătate dintre americani sunt în favoarea unui astfel de sprijin până când gruparea va fi complet distrusă.

Chiar dacă americanii nu doresc în mod explicit să fie implicați direct într-un alt conflict în Orientul Mijlociu, peste 60 % dintre ei susțin ca SUA ar trebui să joace un rol pozitiv în rezolvarea problemelor din regiune. În rândul americanilor evrei și musulmani, aceste cifre sunt chiar mai mari.

Sprijinul public pentru Israel se extinde dincolo de liniile de partid, deși detaliile contează. Votanții republicani susțin în mod constant Israelul (peste 70%) și sunt în favoarea ajutorului militar american.

Sprijinul democraților este mai fragil (peste 40%). Dintre toate categoriile de vârstă, doar în rândul alegătorilor cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani, sprijinul pentru Israel scade sub 55%. În rândul americanilor în vârstă, cea mai sigură populație cu drept de vot din țară, peste 70% dintre alegători sprijină Israelul.

Deși Israelul beneficiază de un sprijin puternic din partea unei pluralități de americani, prim-ministrul israelian rămâne mai controversat.

Conform Gallup, doar 35% dintre americani au o părere favorabilă despre Benjamin Netanyahu, iar 45% au o părere nefavorabilă. Cu toate acestea, susținerea lui Netanyahu este puternic divizată în funcție de partide, cu o susținere de 66% în rândul republicanilor, față de doar 12% de favorabilitate în rândul democraților.

Presiuni pentru a fi pro-Israel

American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) este unul dintre cele mai importante grupuri de presiune și unul dintre cei mai importanți finanțatori din Washington.

AIPAC a cheltuit deja peste 17 milioane de dolari în donații pentru campania din 2024, din care peste 15 milioane de dolari (13,7 milioane de euro) s-au dus la candidații și organizațiile Partidului Democrat. AIPAC a petrecut nenumărate zile în ultimul an pentru a spori ajutorul acordat Israelului.

Democrații sunt, de asemenea, beneficiarii donațiilor din partea nenumăraților donatori privați interesați să sprijine Israelul, de la Hollywood la New York City.

Există, de asemenea, influența Colegiului Electoral, care împarte 538 de voturi între statele americane pentru alegerea președintelui. Printre cele mai importante state se numără Pennsylvania, unde mai mult de 300.000 de alegători evrei reprezintă un procent mai mare decât media alegătorilor din acest stat. Nevada, un alt stat crucial, are de asemenea un procent peste medie de alegători evrei.

Așadar chestiunea Israelului joacă un rol important în alegerile din Statele Unite. Dar și viitorul președinte al SUA ar putea juca un rol important în politica externă a Israelului. Dacă Harris câștigă, Israelul s-ar putea trezi obligat să se conformeze unui nou set de condiții stabilite de o Casă Albă mai puțin prietenoasă.

Pe de altă parte, dacă Trump va câștiga din nou Casa Albă în noiembrie, Netanyahu se va afla într-o poziție mai puternică decât în ultimii ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE