Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Atacul asupra lui Robert Fico nu este unic. Cum a fost asasinat premierul Suediei în urmă cu 38 de ani

Atacul asupra premierului Slovaciei, Robert Fico, a șocat o lume întreagă. Astfel de scene reprezintă o raritate în statele Uniunii Europene din prezent. Totuși, asta nu înseamnă că ocazional nu pot avea loc astfel de evenimente. Ultimul atentat la adresa unui premier în exercițiu datează din anul 1986, iar victima a fost Olof Palme, șeful Executivului din Suedia.

Asasinarea lui Olof Palme

Într-o seară de vineri, în urmă cu 38 de ani, premierul Suediei, Olof Palme, mergea să vizioneze un film. Acesta se afla atunci la cel de-al doilea mandat în fruntea cabinetului de la Stockholm. Acesta insistase să ducă o viață cât mai normală cu putință, iar în acea seară renunțase la protecția poliției.

Întorcându-se acasă cu puțin înainte de miezul nopții, împreună cu soția sa Lisbet, premierul a fost împușcat în spate de la mică distanță. Moartea acestuia a survenit rapid. În ciuda unei anchete ample și a faptului că asasinatul avusese loc pe o stradă aglomerată, ucigașul nu a fost găsit niciodată, transformând cazul într-unul dintre cele mai mari mistere ale țării.

Palme era o voce puternică în afacerile internaționale, criticând atât SUA, cât și Uniunea Sovietică, principalele două puteri de la vremea aceea. El a calificat apartheidul din Africa de Sud drept „un sistem deosebit de oribil” și a finanțat Congresul Național African, a denunțat regimul fascist al generalului Franco din Spania drept și a făcut campanie împotriva proliferării armelor nucleare. De asemenea, Palme a servit ca mediator în timpul războiului dintre Iran și Irak din anii 1980. Pe plan extern, dar și intern, acesta își făcuse numeroși inamici.

Elucidarea cazului după 34 de ani?

După 34 de ani de uciderea misterioasă a lui Olof Palme, justiția suedeză și-a prezentat în 2020 concluziile pe acest caz. Procurorul Krister Petersson a declarat atunci că există „dovezi rezonabile” că asasinul ar fi fost Stig Engstrom, un grafician la o companie de asigurări, care s-a sinucis în 2000, la vârsta de 66 de ani. El a adăugat că numai un tribunal poate decide dacă Engstrom este sau nu vinovat, dar că, întrucât suspectul a decedat, nu va exista un proces.

Procurorul a declarat însă atunci că nu poate exclude posibilitatea ca Engstrom să fi acționat ca parte a unei conspirații mai mari.

Cazul a reprezentat de-a lungul timpului un magnet pentru teoriile conspirației, multe dintre ele legate de orientarea politică a lui Palme ca idealist și apărător al statelor în curs de dezvoltare, din așa numita „Lume a Treia”. Africa de Sud a avut un rol important în diseminarea teoriilor legate de uciderea sa, deoarece Suedia a sprijinit înlăturarea guvernului alb din Pretoria. După prăbușirea apartheidului în 1990, un fost ofițer de securitate , colonelul Eugene de Kock, a afirmat că un agent al guvernului sud african l-a ucis pe Palme din cauza poziției sale împotriva segregării rasiale. Dar aceasta s-a dovedit a fi doar una dintre numeroasele teorii.

La un moment dat, uciderea sa a fost legată de o afacere obscură cu arme în India și de o lojă masonică italiană secretă. În cele din urmă, potrivit justiției suedeze, totul a fost opera unui singur om, Stig Engstrom.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE