Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine beneficiază de pe urma proceselor lui Donald Trump. Analist: Ce se întâmplă acum în SUA este fără precedent

Donald Trump se va preda joi autorităților din Georgia, stat în care a fost inculpat recent pentru noi acuzații. Este vorba despre tentativă de răsturnare a rezultatelor alegerilor prezidențiale desfășurate în 2020. Anunțul a fost făcut de fostul președinte american pe rețeaua sa de socializare. Pentru a rămâne în libertate, Donald Trump va trebui să achite o cauțiune de 200.000 de dolari și va avea interdicția de a face postări amenințătoare pe rețelele de socializare.

Sergiu Mișcoiu, profesor universitar și directorul Centrului de Cooperări Internaționale, de la UBB Cluj-Napoca a vorbit la Euronews România pe marginea acestui subiect.

„Contextul este unul extrem de încărcat din punct de vedere politic în Statele Unite. Ceea ce se întâmplă acum este fără precedent, în sensul în care avem o poziție qvasi-totală în cea mai importantă țară a planetei împotriva sistemului care devine calul de bătaie al republicanilor. Întregul sistem instituțional, pe care americanii l-au construit de-a lungul secolelor și care răspunde unor criterii destul sofisticate legate de calitatea democrației, este pus sub semnul întrebării datorită acestei situații inedite în care un fost președinte se confruntă cu numai puțin de 91 de capete de acuzare în patru procese diferite.

Cel mai grav e că în două dintre aceste cazuri i se reproșează faptul că a căutat să destabilizeze sistemul politico-instituțional din SUA, făcând ca rezultatul alegerilor din 2020 să nu poată fi operaționalizat. Acestea sunt condițiile în care ne aflăm și totuși, Donald Trump este preferatul republicanilor”, a spus Sergiu Mișcoiu.

Întrebat cine beneficiază de pe urma scandalurilor în care este implicat Trump, Sergiu Mișcoiu a spus că unul dintre beneficiari este chiar fostul președinte american.

„Îi folosește în primul rând lui Trump și trumpiștilor din Partidul Republican. Este un discurs al victimizării. Mai mulți analiști au observat că, în mod paradoxal, chiar dacă nu este Trump cel care va candida din partea Partidului Republican, oricare va fi candidatul republican, inclusiv cei mai moderați, vor fi obligați să preia acest discurs al victimizării, al luptei împotriva sistemului”, a mai spus Sergiu Mișcoiu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE