Fostul preşedinte american Donald Trump a încheiat sâmbătă principalul forum anual al dreptei americane, Conferinţa de Acţiune Politică Conservatoare (CPAC), cu un discurs în care şi-a transmis nemulţumirile şi a promis că doar el poate salva America de la a deveni "un coşmar comunist împuţit", descotorosindu-se de "statul paralel" şi anulând politicile preşedintelui democrat Joe Biden în cazul în care mai primeşte o şansă să devină şef al statului, scrie duminică dpa.
"Dacă mă trimiteţi înapoi la Casa Albă, vom fi o naţiune liberă. Domnia lor se va încheia. Nu mai suntem o ţară liberă. Nu mai avem o presă liberă. Nu mai avem nimic liber", a declarat Trump, în aplauzele participanţilor la conferinţa dreptei, care s-a desfăşurat în perioada 1-4 martie în afara capitalei federale Washington.
Totuşi, remarcă EFE, Trump nu a reuşit să umple sala principală în care s-a desfăşurat în acest an reuniunea CPAC, care a fost de altfel pe jumătate goală pe tot parcursul celor patru zile de lucrări.
Trump și-a insultat rivalii politici
Într-un discurs care a durat o oră şi 45 de minute, Trump şi-a insultat duşmanii de la dreapta şi de la stânga eşichierului politic şi s-a prezentat drept unica persoană capabilă să redea măreţia Americii.
"Voi spulbera statul paralel. Voi concedia birocraţii nealeşi şi forţele din umbră - bolnavi - aceşti oameni sunt bolnavi", s-a lansat Trump, afirmând o dată în plus, fără să aducă vreo dovadă, că de fapt el a câştigat alegerile prezidenţiale din 2020.
Trump a încercat să-şi regleze conturile cu fostul preşedinte republican al Camerei Reprezentanţilor, Paul Ryan, cu fostul consilier prezidenţial Karl Rove şi cu fostul guvernator al statului Florida, Jeb Bush, pe care i-a grupat în categoria "ciudaţi, neoconservatori, zeloţi ai frontierelor deschise şi tembeli".
Trump s-a lăudat cu relațiile sale cu Rusia
Trump l-a luat peste picior şi pe liderul minorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, numindu-l "politician iubitor al Chinei". Însă această caracterizare nu l-a împiedicat pe Trump să se laude cu relaţiile sale cu preşedintele chinez Xi Jinping, dar şi cu cel rus, Vladimir Putin. În acest sens, Trump s-a lăudat că Rusia nu a capturat nicio ţară în timpul mandatului său pentru că el "se avea foarte bine cu Putin", scrie EFE.
Agenţia de presă spaniolă aminteşte că, în timpul mandatului său din perioada 2017-2021, Trump a fost mai apropiat de lideri precum Putin, Jair Bolsonaro (fostul preşedinte al Braziliei), Kim Jong-Un (liderul nord-coreean), cu care a ajuns chiar să aibă schimburi epistolare, decât cu aliaţi tradiţionali ai SUA precum Uniunea Europeană sau Canada.
De altfel, la discursul lui Trump au fost prezenţi în public şi Bolsonaro şi fiul său Eduardo Bolsonaro, deputat federal, care au luat cuvântul înaintea fostului lider de la Casa Albă. Ba chiar, la începutul alocuţiunii sale, Trump l-a salutat pe Bolsonaro şi pe "prietenul" Eduardo.
Procuroarea care îl anchetează pe Trump pentru presupusă fraudă electorală în Georgia a fost ţinta ironiilor sale
Trump l-a atacat în schimb în discursul său pe procurorul districtual din Manhattan, Alvi Bragg, despre care a spus că "este moale cu criminalitatea". Biroul procurorului Bragg, care este de culoare, anchetează plăţile făcute de Trump pentru ca fosta actriţă din filme pentru adulţi Stormy Daniels să păstreze tăcerea în legătură cu presupusa lor relaţie sexuală.
"Acest procuror rasist este împins de la spate de democraţii stângii radicale, de mass-media mincinoasă şi de Departamentul Injustiţiei pentru a mă pune sub acuzare pentru o poveste de acum veche şi care nu a implicat nicio relaţie cu Stormy 'Faţă de Cal' Daniels. Nicio relaţie, nicio relaţie. Unde nici măcar nu există vreo infracţiune", a spus Trump.
Procuroarea Fani Willis din Georgia, care îl anchetează pe Trump pentru presupusă fraudă electorală în acest stat, a fost şi ea ţinta ironiilor lui Trump. Ancheta lui Willis a început după ce, potrivit unei conversaţii telefonice scurse în presă, Trump i-a cerut secretarului de stat al Georgiei să "găsească" voturi suplimentare care să-i asigure victoria în cursa prezidenţială din statul respectiv.
Trump a promis să pună capăt implicării SUA în războaie internaţionale
"Apoi îl avem pe procurorul districtual rasist din Atlanta", a spus Trump despre Willis, care este tot de culoare. "Ea are o instanţă nelegitimă care se axează pe un apel telefonic perfect pe care l-am făcut", a declarat Trump.
În discursul său, fostul preşedinte american a promis să pună capăt implicării SUA în războaie internaţionale şi a ridiculizat retragerea din Afganistan din mandatul lui Biden. El a numit administraţia Biden "cea mai coruptă administraţie din istorie". "Joe Biden este un infractor şi nimic nu se întâmplă fără el", a spus Trump.
Fostul preşedinte a declarat că el va face din SUA o putere economică, obligând ţările care primesc protecţie militară din partea Statelor Unite să pună pe primul loc achiziţiile de mărfuri americane.
În puzderia de atacuri la adresa inamicilor săi, Trump a spus puţine lucruri despre principalii săi rivali la nominalizarea Partidului Republican pentru alegerile prezidenţiale din 2024: guvernatorul de Florida, Ron DeSantis, şi fosta ambasadoare a SUA la ONU, Nikki Haley.
În schimb, el a promis să-şi ducă la bun sfârşit moştenirea dacă va fi reales preşedinte. "Vom termina ceea ce am început. Ne vom încheia misiunea. Vom duce la bun sfârşit această luptă până la victoria finală", a promis Trump.