Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De două ori pe zi, Euronews România îți aduce un rezumat al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.

Macron avertizează că un război civil ar izbucni în Franța dacă partidele extremiste câștigă alegerile anticipate

  • Președintele francez Emmanuel Macron i-a avertizat pe cetățeni să nu voteze partidele extremiste de dreapta sau de stânga la alegerile parlamentare anticipate deoarece politicile acestora dezbină și cresc riscul declanșării unui ”război civil” politic.
  • Liderul de la Elysée a afirmat că atât partidul Adunarea Națională (Rassemblement national - RN), cât și formațiunea de extremă stângă Franța Nesupusă oferă soluții proaste la ”probleme reale” pentru că ”reacționează într-un mod ce duce la intensificarea conflictelor și a războiului civil”.
  • Macron a făcut aceste declarații la podcastul ”Generation Do It Yourself”, publicat luni.

Citește mai multe despre declarațiile lui Emmanuel Macron.

Mark Rutte a fost confirmat oficial în funcția de secretar general al NATO. Momentul în care își va prelua atribuțiile

  • Ambasadorii țărilor membre NATO l-au confirmat miercuri pe premierul olandez Mark Rutte în funcția de secretar general NATO, în contextul în care războiul din Ucraina face ravagii la granițele sale și incertitudinea planează asupra atitudinii viitoare a Statelor Unite față de Alianța Nord-Atlantică.
  • El îşi va intra în atribuţii pe 1 octombrie, când expiră ultima prelungire a mandatului actualului secretar general Jens Stoltenberg, numit în 2014.
  • Mandatul lui Stoltenberg a fost extins de patru ori în contextul războiului din Ucraina.

Citește mai multe despre numirea lui Rutte în funcția de secretar general al NATO.

Orientul Mijlociu, risc de război regional: Avertismentul a fost lansat de secretarul american al Apărării

  • Statele Unite sunt îngrijorate de escaladarea violențelor dintre Israel și organizația islamistă Hezbollah din Liban și îndeamnă părțile la o soluție diplomatică.
  • Un nou război în Orientul Mijlociu ar putea să se transforme cu ușurință într-unul regional, a avertizat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, în timpul unei întrevederi cu ministrul israelian al Apărării.
  • În ultimele săptămâni, luptele dintre Israel și Hezbollah au escaladat sporind temerile privind un nou război în regiune, în condițiile în care continuă luptele în Fâșia Gaza.

Citește mai multe despre riscul unui război în Orientul Mijlociu.

Elena Lasconi e noul președinte USR. ”Voi depune candidatura pentru prezidențiale sâmbătă”

  • Elena Lasconi a câștigat miercuri alegerile pentru funcția de președinte al USR cu 68% dintre voturi. Lasconi, primarul reconfirmat din Câmpulung, i-a avut ca principali contracandidați pe activistul Radu Hossu și deputatul Cristian Seidler.
  • Noul președinte al partidului și-a asumat, de altfel, și candidatura la Cotroceni.
  • În urma demisiei lui Cătălin Drulă, USR a organizat alegeri interne prin vot electronic pentru funcția de președinte. Elena Lasconi a fost aleasă cu 68,14% din voturi.

Citește mai multe despre alegerea Elenei Lasconi la șefia USR.

Uniunea Europeană a ajuns la un acord de principiu privind noi sancţiuni la adresa Belarusului

  • Uniunea Europeană a ajuns miercuri la un acord de principiu asupra unui nou pachet de sancţiuni la adresa Belarusului cu scopul de a consolida restricţiile impuse Rusiei pentru războiul său împotriva Ucrainei şi pentru a o împiedica să le eludeze.
  • Preşedinţia belgiană a Consiliului UE a informat că s-a ajuns la acest acord de principiu în cadrul reuniunii de miercuri a Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană.
  • Acest pachet, care era blocat din ianuarie 2023,"va consolida măsurile noastre ca răspuns la invazia rusă în Ucraina, inclusiv lupta împotriva eludării sancţiunilor", a informat preşedinţia belgiană pe reţeaua de socializare X.

Citește mai multe despre noile sancțiuni la adresa Belarusului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE