Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Taiwanul în alertă din cauza "valurilor" de teste cu rachete din nordul Chinei

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat sâmbătă că monitorizează "valurile" de teste cu rachete care au loc în regiunea nordică a Chinei și că forțele sale de apărare aeriană sunt în alertă, potrivit Reuters.

Taiwanul, guvernat în mod democratic, pe care China îl consideră propriul său teritoriu, supraveghează îndeaproape toate activitățile militare chineze, având în vedere activitățile regulate ale Beijingului în jurul insulei, dar nu publică decât rareori detalii despre ceea ce vede că se întâmplă în interiorul Chinei.

În august 2022, China a lansat rachete în apele din jurul Taiwanului în timpul unor jocuri de război pentru a-și exprima furia față de o vizită la Taipei a președintelui de atunci al Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi.

Taiwanul operează stații radar puternice pe unele dintre vârfurile din lanțul său muntos central, care pot privi departe în China, potrivit unor surse de securitate.

China îl detestă pe președintele taiwanez Lai Ching-te, care a preluat funcția în luna mai, numindu-l "separatist", și și-a sporit presiunea militară, inclusiv prin jocuri de război, de la inaugurarea sa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE