Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cheltuielile pentru tratamentul cancerului s-au dublat în ultimii cinci ani

Cheltuielile pentru tratamentul cancerului s-au dublat în ultimii cinci ani, de la aproape 1,5 miliarde de lei în anul 2017 la 3,9 miliarde lei în credite de angajament pentru finanţarea Programului naţional curativ de oncologie, a declarat miercuri preşedintele CNAS, Adela Cojan, informează Agerpres.

Care sunt principalii factori asociaţi bolii oncologice?

„De anul trecut din aprilie sunt deja introduse acele riscograme, sunt dezvoltate pentru noul contract cadru acele riscograme ce identifică principalii factori de risc asociaţi bolii oncologice. Este vorba despre consumul de tutun, nivelele de consum de alcool, unde ne aflăm pe primele locuri faţă de media europeană, comportamentul alimentar cu minimă consiliere psihologică încă din nivele primare sau secundare de asistenţă medicală, nivele de activitate fizică sau consiliere pentru combatarea sedentarismului, comportamentul sexual, care poate să fie legat de apariţia cancerelor genitale, toate acestea fiind de data aceasta elementele cuantificate, validate, evaluate şi decontate din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate la nivelul primului nivel decontat între pacient şi sectorul de sănătate românesc”, a spus Cojan, în cadrul evenimentului.

Potrivit acesteia, a crescut şi numărul centrelor de terapie, astfel încât anul trecut în aceste centre au fost trataţi 24.000 de pacienţi, faţă de 8.000-9.000 în urmă cu zece ani.

„Pentru decontarea acestor servicii avem în plan în viitorul foarte apropiat introducerea inclusiv a radioterapiei stereotactice în acest subprogram al radioterapiei bolnavilor cu afecţiuni oncologice”, a arătat reprezentantul CNAS.

Adela Cojan a spus că în urma discuţiilor cu specialiştii este creată deja o linie bugetară pentru introducerea markerilor genetici în vederea tratamentului personalizat pentru cancerul de sân, cancerul de ovar, cancerul de plămân şi cancerul colorectal.

„Din discuţiile cu specialiştii deja este creată linie bugetară specială cel puţin pentru introducerea markerilor genetici în vederea tratamentului personalizat pentru patru dintre localizări - cancerul de sân, cancerul de ovar, cancerul de plămân şi cancerul colorectal”, a susţinut Cojan.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE