Cererea pentru împrumuturi dă semne de revenire anul acesta, după un an în care a mers lent, pe fondul veștilor proaste din economie. O confirmă brokerii de credite, dar și dezvoltatorii imobiliari, care spun că în ciuda costurilor mari cu materialele de construcții, există interes pentru achiziția de locuințe. De altfel, proprietățile imobiliare din România sunt printre cele mai accesibile din Europa Centrală și de Est, relevă un studiu de specialitate. Declarațiile au fost făcute la emisiunea ECONOMIA.EU de la Euronews România.
În primul trimestru, românii au vândut peste 145.000 de locuințe și terenuri, cu aproximativ 7.300 mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru.
Nu este un avans semnificativ, procentual înseamnă în jur de 5%, însă este un semn că există interes. Dacă ne raportăm la toată țara, în România, locuințele sunt printre cele mai accesibile din regiune, la egalitate cu Bulgaria și peste Ungaria.
Andrei Caramitru, analist economic: ”Când vorbim de zona imobiliară și zona economică, vorbim evident de prima zonă a României, cea în care economia funcționează, evident acum. Ce important pentru țară este următorul lucru: noi trebuie să să menținem această accesibilitate.
Per total, la nivel macro, cu cât menținem prețurile în linie, să spunem așa, cu cu salariile, cu atât permitem oamenilor să aibă suficienți bani să cheltuiască și pe alte lucruri”.
Cum este calculată accesibilitatea pentru piața imobiliară
Accesibilitatea pentru piața imobiliară este calculată ca raportul dintre prețul mediul pentru o locuință pe metru pătrat și salariul mediu lunar, conform datelor oficiale. De exemplu, pentru a cumpăra un apartament de 70 de metri pătrați, un bucureștean are nevoie de aproximativ 96 de salarii medii pe economie, față de 94 în capitala Bulgariei și peste 200 de salarii, în Praga.
Alexandru Rădulescu, director de vânzări al unui dezvoltator imobiliar: ”Cererea este în continuare mare. Accesibilitatea este altceva, într-adevăr, dar cererea există, cel puțin în București în momentul de față. De ce am spus că poate fi un plus acest lucru? Pentru că a cernut un pic piața dezvoltatorilor.”
După primul trimestru, cererea populației pentru împrumuturi dă semne de revenire.
Dragoș Nichifor, broker de credite: ”Băncile în acest moment plătesc ca să aibă clienți. De ce spun lucrul acesta? Dobânda de politică monetară este 7% dacă băncile și-ar parca banii la BNR și-ar lua 6%, dar dacă se duc către clienți sunt oferte în piață. Tocmai o să vedeți de luni încolo apare o ofertă cu 4,9%. Deci acea bancă plătește din buzunar ca să aibă clienți cu dobândă de 4,9% și ăsta e un lucru bun.
Luna trecută, creditarea în lei a atins cel mai ridicat ritm de creștere din ultimul an, în termeni anuali, potrivit datelor Băncii Naționale. În martie, populația avea în derulare împrumuturi de aproape 156 de miliarde de lei, cu 6,3% mai mult decât în aceeași lună a anului trecut.