Oficialii de la Kiev și de la Moscova s-au acuzat reciproc pentru atacurile asupra centralei atomoelectrice din Zaporojie, care este ocupată de militarii ruși, în condițiile în care sâmbătă au avut loc noi bombardamente de artilerie în zonă.
”'Limitaţi-vă prezenţa pe străzile din Energodar! Am primit informaţii despre noi provocări din partea ocupanţilor ruşi'', au anunțat reprezentanții Agenţiei nucleară ucraineană Energoatom, pe Telegram.
Aceștia au redistribuit un mesaj al liderului local din orașul Energodar, unde se află centrala nucleară, care a rămas loial autorităților de la Kiev, transmite agenția AFP, citată de Agerpres.
''Potrivit declaraţiilor localnicilor, bombardamente sunt din nou în desfăşurare în direcţia centralei nucleare'', se mai menţionează în acelaşi mesaj.
De cealaltă parte, autoritățile pro-Kremlin din zonele controlate de militarii ruși în regiunea Zaporojie au acuzat forțele ucrainene de efectuarea de noi bombardamente.
”Energodar şi centrala nucleară din Zaporojie sunt din nou sub focul militanţilor (preşedintelui ucrainean Volodimir) Zelenski'', a transmis un membru al administraţiei proruse, Vladimir Rogov, tot prin intermediul rețelei Telegram.
Proiectilele au căzut ''în zonele situate pe malul Niprului şi în centrală'', a adăugat acesta.
Fluviul Nipru separă teritoriile controlate de trupele ucrainene şi cele ruse.
Autoritățile proruse au mai avertizat că, din cauza atacurilor, au fost nevoite să oprească funcționarea uneia dintre turbinele hidrocentralei de la Kahovskaia, în regiunea Herson, din apropiere de Zaporojie. Acest lucru ar putea consecinţe grave pentru funcţionarea centralei nucleare.
Mai multe bombardamente de artilerie care nu au fost revendicate au vizat centrala nucleară aflată sub controlul militarilor ruși, ceea ce a generat temeri privind producerea unui accident nuclear precum cel de la Cernobîl.
Primele lovituri au avut loc pe 5 august și au distrus un transformator al unei linii electrice de înaltă tensiune, antrenând oprirea reactorului trei al centralei şi activarea grupurilor electrogene de avarie. Ultimele tiruri de dinaintea celor de sâmbătă au avariat joi o staţie de măsurare a nivelului radioactivităţii, arată sursa citată.
Susținută de aliații occidentali, Ucraina a cerut demilitarizarea zonei din jurul centralei de la Zaporojie și retragerea trupelor ruse de acolo.