Situația de la centrala nucleară de la Zaporojie produce din ce în ce mai multă îngrijorare la nivel mondial. Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a spus că recentele bombardamente cresc riscul unui dezastru nuclear, iar secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat că „orice atac asupra centralelor nucleare este un lucru sinucigaş”.
Pericolul este cu atât mai mare, cu cât centrala de la Zaporojie are șase reactoare, spre deosebire de Cernobîl, care are doar unul, spune și președintele Ucrainei.
Centrala nucleară din Zaporojie este cea mai mare centrală nucleară din Europa
Centrala nucleară din Zaporojie este cea mai mare centrală nucleară din Europa. Aceasta produce energie pentru patru milioane de locuințe și furnizează aproximativ jumătate din nevoile de consum electric ale Ucrainei.
Îngrijorarea oficialilor internaționali din domeniul securității nucleare este legată atât de lipsa pieselor de schimb, de accesul pentru întreținerea de rutină a reactoarelor, dar și de prezența militară a Rusiei din zonă și mai ales de recentele bombardamente cu rachete din jurul uzinei.
Chiar dacă reactoarele centralei sunt proiectate pentru a rezista la un impact major, chiar și al prăbușirii unui avion, fiind protejate cu oțel și beton armat, o lovitură cauzată de o rachetă ar putea fi dramatică.
Zaporojie se află la mai puțin de 1.100 de km de București
Centrala este situată pe malul sudic al râului Nipru, în Enerhodar, la sud-vest de orașul Zaporojie și ocupă o poziție strategică extrem de importantă. O explozie deliberată ar putea provoca daune uriașe atât Ucrainei, dar și Rusiei și țărilor vecine.
Și acum vine firesc întrebarea, cât de departe este România de un potențial pericol. Zaporojie se află la mai puțin de 1.100 de km de București. Este aceeași distanță la care ne aflăm și de Cernobîl, unde a avut loc dezastrul nuclear din aprilie 1986. Acesta a fost cel mai mare accident nuclear din istorie și a produs efecte negative și asupra României, radiațiile ajungând atunci asupra teritoriului țării noastre, iar puterea și potențialul radioactiv ale centralei de la Zaporojie sunt mult mai mari decât ale fostei uzine de la Cernobil.