Țările de Jos și Regatul Unit intenționează să construiască cea mai mare linie electrică transfrontalieră din Europa, pentru a furniza energie curată și a spori securitatea energetică.
Conectat la un parc eolian offshore, interconectorul "LionLink" va putea transfera 1,8 gigawați (GW) de energie electrică - suficient pentru a alimenta 1,8 milioane de locuințe.
Planurile au fost anunțate luni, înaintea unui summit al liderilor din domeniul energiei care se desfășoară la Ostende, Belgia.
Linia electrică transfrontalieră va fi cea mai mare de acest tip
Linia transfrontalieră este dezvoltată de National Grid din Marea Britanie și de operatorul rețelei electrice olandeze TenneT și va fi operațională la începutul anilor 2030, potrivit Euronews Green.
Fiind cea mai mare linie de acest tip, linia de 1,8 GW va transporta între cele două țări un surplus de energie suficient pentru a alimenta provincia olandeză Zuid-Holland sau orașele britanice Birmingham și Manchester la un loc. Această capacitate este de peste patru ori mai mare decât cea a liniei transfrontaliere de 0,4 GW dintre Germania și Danemarca, care a fost prima de acest fel.
"Acordul istoric încheiatcu Țările de Jos leagă cele două țări ale noastre prin intermediul acestei realizări interesante de inovare și inginerie - cea mai mare de acest tip din lume", a declarat ministrul britanic al energiei, Grant Schapps.
În prezent, Marea Britanie și Țările de Jos au un singur interconector de energie, legătura BritNed de 1 GW.
Deși traseul noului cablu nu a fost specificat, acesta va lega cele două țări între ele și cu parcurile eoliene offshore din Marea Nordului. Acest lucru va reduce nevoia de construcții suplimentare pe uscat și de infrastructură vizibilă în comunitățile de coastă.
Se preconizează că va aduce investiții de 20 de miliarde de lire sterline (23 de miliarde de euro) pe an în regiunile de coastă din Regatul Unit și va crea 40 000 de locuri de muncă ecologice calificate în Marea Britanie.
Linia electrică va contribui la creșterea securității energetice în Europa
Proiectul nu numai că va crea locuri de muncă și va sprijini ambițiile celor două țări de a atinge un nivel zero net, dar urmărește și reducerea dependenței de importurile de gaze străine, cum ar fi cele din Rusia.
"Această nouă conexiune stimulează și mai mult securitatea și independența energetică în Europa", a declarat ministrul olandez al Energiei, Rob Jetten, într-o declarație.
Schapps a adăugat că țările "trimit un semnal puternic Rusiei lui Putin că zilele de dominație a acestuia asupra piețelor globale de energie s-au încheiat cu adevărat".
Linia electrică face parte dintr-o promisiune mai largă de a dezvolta energia regenerabilă în regiunea Mării Nordului. Aceasta urmează să fie făcută luni de nouă țări din regiune,
Liderii țărilor se vor angaja să construiască rapid parcuri eoliene și să dezvolte "insule" de energie, sau locuri conectate în largul mării pentru producerea de energie verde, potrivit unui proiect al declarației lor de summit.
Țările, printre care se numără și Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Irlanda, Luxemburg și Norvegia, își propun să dezvolte o capacitate combinată de 120 GW de energie eoliană offshore până în 2030, se arată în proiect.
De asemenea, se așteaptă ca Regatul Unit să semneze un acord istoric cu Danemarca pentru a stimula comerțul cu energie mai ieftină și mai curată.