Din momentul în care Donald Trump a anunțat începerea negocierilor de pace privind războiul din Ucraina, autoritățile americane au făcut mai multe declarații cu privire la ceea ce Kievul ar trebuie să considere „nerealist” sau „realist”. Cu toate acestea, nu există niciun indiciu cu privire la condițiile sau concesiile pe care Moscova va trebui să le accepte.
Situația pare mai degrabă favorabilă Kremlinului, deoarece „intră în această potențială negociere cu o mână destul de puternică”, a declarat pentru Euronews Neil Melvin, directorul pentru securitate internațională al Royal United Services Institute.
El a spus că Moscova a stabilit deja ceea ce consideră a fi poziția de negociere a Rusiei, „care este la un nivel foarte ridicat”.
„Unele dintre cererile pe care Rusia le va face au fost deja recunoscute de administrația americană, cum ar fi faptul că Ucraina nu va deveni membră a NATO”, a spus Melvin.
Melvin spune că Rusia va dori să intre într-o negociere directă cu Trump și nu cu Ucraina sau cu europenii. De asemenea, Rusia ar putea lua în considerare o conversație mult mai amplă.
„Se vehiculează că va exista un summit între președintele Putin și președintele Trump în Arabia Saudită. Și astfel am putea avea o conversație care să implice probleme din Orientul Mijlociu, chestiuni mai largi de securitate internațională, controlul armelor și Ucraina”, a spus Melvin.
„Așadar, există posibilitatea să existe un fel de înțelegere mai amplă cu Rusia.”
Vrea Rusia pacea?
Andrew Novo, membru CEPA a declarat pentru Euronews că Putin dorește „să pună capăt războiului, cel puțin fazei mari a războiului”.
Dar el a subliniat că orice încetare a focului nu ar pune neapărat capăt războiului, iar problema este legată acum de termenii în care ar arăta această pace.
„Occidentul vrea pace. Ucraina vrea pace. Putin vrea pace. Poporul rus vrea pace. Dar ideile lor despre cum arată pacea sunt foarte, foarte, foarte diferite”, a declarat Novo.
În timp ce președintele SUA dorește „să pună capăt războiului”, UE spune că „nu este în joc doar destinul Ucrainei. Este vorba de destinul Europei”, după cum a spus președintele Comisiei, Ursula von der Leyen.
Kievul a declarat în repetate rânduri că dorește o pace durabilă, fiabilă și justă. Ce vrea Moscova? Melvin spune că pacea nu este obiectivul principal al Rusiei.
El explică faptul că Putin a fost cel care a început acest război. „El are o anumită viziune istorică a Rusiei, care se referă la o Rusie mare, un fel de imperiu rus și o parte din teritoriul Ucrainei este văzut, în logica acestei viziuni, drept teritoriu rusesc”, a explicat Melvin.
„Și, în al doilea rând, (Putin a început războiul) pentru a distruge solidaritatea euro-atlantică și în special prezența SUA în Europa”.
Aceste obiective se vor afla în centrul strategiei de negociere a Rusiei. Și chiar dacă Ucraina este cumva împinsă la un fel de concesii teritoriale, acest lucru nu va fi suficient pentru Moscova, spune Melvin, adăugând că o înțelegere nu se referă doar la pierderea de teritoriu, ci de fapt la „subjugarea Ucrainei în sens mai larg”.
„Este foarte clar că rușii vor face presiuni și pentru un acord politic în interiorul Ucrainei care să fie în favoarea lor, că vor dori cu siguranță înlocuirea președintelui Zelenski”, a spus el.
„Vor dori pe cineva care să federalizeze Ucraina, pentru ca rusa să devină a doua limbă de stat, pentru ca școlile rusești și cultura rusă să fie instituționalizate, pentru ca Ucraina să adopte, probabil, un statut neutru sau, cu siguranță, un statut internațional de nealiniere, pentru ca Ucraina să se dezarmeze și ca nivelul actual al forțelor armate să fie redus și pentru ca să nu existe nicio prezență militară străină din partea comunității atlantice, cu excepția cazului în care este sub un mandat ONU de menținere a păcii.”