La München începe Conferința de securitate care marchează prima întâlnire între președintele Ucrainei și noua administrație americană. Pe măsură ce invazia Rusiei în Ucraina este pe cale să împlinească trei ani, există semne ale unui posibil sfârșit al războiului. Trump avansează planul său de pace, însă Kievul și Moscova au interpretări diferite cu privire la ceea ce ar putea fi o soluție
Așteptările Ucrainei de la Conferința de securitate de la München
Volodimir Zelenski urmează să se întâlnească cu vicepreședintele SUA la Conferința de securitate de la München, până la sfârșitul acestei săptămâni. Această întâlnire se așteaptă să aducă pentru prima dată idei mai clare cu privire la modul în care Washingtonul și Trump concep sfârșitul războiului. Așteptările sunt foarte mari, dar și foarte prudente la Kiev. Cele mai mari nelămuriri privesc posibilele concesii teritoriale la care Ucraina ar putea fi obligată.
Andrew Novo, Programul transatlantic de apărare și securitate, Centrul de Analiză a Politicii Europene: „Ceea ce am putea vedea în Ucraina e o situație în care un acord de pace urmează anumite linii în care Ucraina este capabilă să evite o concesie de drept a teritoriului către Rusia. Într-un sens de facto, va fi foarte greu pentru Ucraina să recupereze fizic acel teritoriu în circumstanțele actuale, dar dacă Ucraina poate evita o soluție de drept care să acorde teritoriu Rusiei, ar putea, la un moment dat în viitor, să revendice acel teritoriu.”
Yevheniia Kravchuk, deputată, Partidul Slujitorul Poporului: Înțelegem că eliberarea tuturor teritoriilor ocupate în mod militar este, probabil, foarte dificilă, dacă nu imposibilă, cel puțin în acest moment în care ne aflăm în 2025. Dar a spune că: Hei, știți, așa e Rusia, hai să uităm, nu se poate întâmpla. Și credem că oamenii din teritoriile ocupate - practic o gaură neagră, cu niciun fel de respect pentru drepturile omului - interesele lor trebuie să fie luate în considerare și ele.”
Kravchuk spune că orice acord ar trebui, de asemenea, să garanteze că Rusia nu se va întoarce în câțiva ani după ce se va regrupa și se va pregăti mai bine. Mai ales având în vedere experiența Ucrainei cu așa-numitele acorduri de la Minsk și prima invazie a Rusiei în 2014.
Yevheniia Kravchuk, deputată, Partidul Slujitorul Poporului: „Acordurile de la Minsk au fost fără Statele Unite și asta dovedește, de asemenea, că acest format, doar Europa fără implicarea președintelui Statelor Unite, nu funcționează cu adevărat. Deci, care sunt aceste garanții de securitate? Sper cu adevărat că această problemă va fi abordată în timpul Conferinței de securitate de la München. Nu avem nevoie de un alt Minsk, așa cum nu avem nevoie nici de un alt Memorandum de la Budapesta.”
Andrew Novo: „Evident, Europa nu ar fi în măsură să compenseze pentru Statele Unite, nici din punct de vedere politic, nici din punct de vedere practic, material. Noua administrație, cred eu, a înțeles importanța Ucrainei și importanța menținerii unei abordări coerente cu cea europeană. Așadar, sper că acest lucru va continua.”