Opozanții ruși eliberați din închisoare în urma schimbului de prizonieri dintre Statele Unite și Rusia susțin că au fost deportați ilegal din țara în care s-au născut. Vladimir Kara-Murza și Ilia Iashin spun că și-ar fi dorit să rămână în Rusia pentru a continua lupta împotriva regimului instaurat de Putin.
Pentru a obține eliberarea desidenților, Statele Unite au colaborat cu parteneri din Europa.
Ce spun opozanții ruși eliberați la schimb cu prizionieri occidentali
Ilia Iashin, în vârstă de 41 de ani, este un critic vocal al Kremlinului. El a fost și un apropiat al lui Alexei Navalnîi, un alt opozant rus care a murit într-o închisoare din Siberia, în februarie.
Iashin a fost condamnat, în 2022, la 8 ani şi jumătate de închisoare, pentru că a criticat războiul Rusiei împotriva Ucrainei. După ce a fost eliberat, el spune că nu și-a dorit să fie parte a schimbului de prizonieri, pentru că în închisorile din Rusia sunt deținuți politici care au o stare de sănătate precară.
Ilia Iashin, opozant rus: "Nu consider că ce mi s-a întâmplat a fost un schimb de prizonieri. Eu am văzut acest eveniment ca pe deportarea mea din Rusia, deportarea ilegală din Rusia, împotriva voinței mele. Voi fi sincer, cel mai mult îmi doresc să mă întorc acasă."
La conferința de presă organizată în orașul german Bonn a participat și Vladimir Kara-Murza, un disident condamnat la 25 de ani de închisoare. Kara-Murza a supraviețuit de două ori unor tentative de otrăvire. Conștient de pericolele care îl pasc în Rusia, opozantul a spus că, totuși, ar fi fost de acord să rămână în țara în care s-a născut, pentru a continua lupta împotriva regimului instaurat la Kremlin de Vladimir Putin.
Vladimir Kara-Murza, opozant rus: "Acum două zile, stăteam întins pe podea, într-un penitenciar din Moscova. Acum o săptămână, eram în izolare, într-o celulă din Siberia. De fapt, în noaptea în care am fost scos din celula din Siberia, pentru a fi transferat în Moscova, eram sigur că urmează să fiu eliberat pentru a fi, ulterior, executat. Singurul lucru la care mă gândesc acum este că, mâine dimineață, pentru prima oară după primavăra anului 2022, îmi voi vedea soția și pe cei trei copii ai noștri."
Presa occidentală scrie că schimbul de prizonieri, cel mai mare de după Războiul Rece, a fost posibil pentru că Vladimir Putin și-a dorit eliberarea lui Vadim Krasikov, un asasin plătit, condamnat la închisoare pentru uciderea unui fost luptător separatist cecen, într-un parc din Berlin.
Ilia Iashin, opozant rus: "Atunci când realizezi că ai fost eliberat pentru că un asasin a fost, la rândul său, eliberat, este dificil din punct de vedere emoțional."
Kremlinul a admis că Vadim Krasikov e un angajat al Serviciului Federal de Securitate, succesorul KGB-ului din perioada sovietică.
În Rusia s-a întors și un cuplu format din spioni ruși. Cei doi erau ofițeri de informații sub acoperire și locuiau în Slovenia, sub identitatea falsă a unor argentinieni. În timpul misiunilor, spionii ruși au devenit părinți. Copiii lor habar nu aveau că sunt, de fapt, ruși. Vladimir Putin le-a vorbit în spaniolă.
Opt deținuți ruşi au fost schimbaţi cu 16 prizonieri din închisorile din Rusia şi Belarus, mulţi dintre ei disidenţi.