Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a declarat, în direct la Euronews România, că, în doi ani de mandat, au fost dați în exploatare doi-trei kilometri din totalul de 44 de kilometri din promenada verde, proiectul ce vizează realizarea unui spațiu de recreere în jurul lacurilor Străulești, Băneasa și Grivița. Edilul a motivat că promenada verde este un proiect de patru-cinci ani și că, de când a se află la conducerea Primăriei Sectorului 1, s-a luptat cu „mafia imobiliară”.
Invitată în studioul Euronews România, Clotilde Armand a fost întrebată câți kilometri din promenada verde au fost inaugurați în doi ani de mandat.
„Am dat în exploatare partea care este legată de strada Madrigalului, strada Gârlei și strada Mateloților. Este partea care este aproape de cetățenii care locuiesc în această zonă.
Probabil că sunt în total 2-3 kilometri dintr-un total de 40 și ceva de kilometri”, a afirmat Clotilde Armand.
Edilul Sectorului 1 consideră că „nu ne-am pierdut timpul” deoarece a acționat în trei direcții.
„Prima este partea juridică - de cadastru. Am făcut cadastrul respectiv, am cartografiat toate aceste terenuri care ar fi trebuit să fie domeniu public și o să începem acum, în cazul în care aceste terenuri publice au devenit private, ne ducem în instanță pentru a recupera aceste terenuri. Este partea de proprietate.
În paralel, facem studiu de fezabilitate, este în curs pentru a vedea care vor fi soluțiile pentru a recupera aceste maluri care se prăbușesc. Trebuie un studiu de fezabilitate să vedem cum vom face”, a precizat Clotilde Armand.
Întrebată dacă va reuși până la finalul mandatului să construiască promenada verde, primarul Sectorului 1 a răspuns că „este un proiect de patru-cinci ani”.
„Și al treilea lucru este planul urbanistic zonal care prevede unde pe unde va intra în această promenadă, care vor fi regulile urbanistice. Vom avea voie să avem restaurante, cluburi sportive, care vor fi aleile? Asta e pe partea urbanistică.
Pe toate cele trei planuri am progresat. Un proiect cum este „promenada verde” este un proiect de patru-cinci ani”, a afirmat ea.
Clotilde Armand: „Tot ce am făcut de când sunt în Primărie a fost să lupt cu mafia imobiliară”
Întreabă despre promisiunea din programul electoral potrivit căreia promenada verde ar urma să aibă 44 de kilometri, pistă de biciclete și chiar un ponton, Clotilde Armand s-a apărat spunând că nu a avut susținerea Consiliului Local al Sectorului 1 pentru acest proiect și a susținut că, de când a preluat de primar, s-a luptat „cu mafia imobiliară”.
„Aveți dreptate, dar trebuie să înțelegeți că exact asta s-ar fi întâmplat dacă am fi avut susținerea 100% a Consiliului local și dacă aș fi putut să duc aceste licitații fără contestații.
Tot ce am făcut de când sunt în Primărie a fost să fac curat, să opresc hemoragia de bani publici și să lupt împotriva unor grupuri care unii spun că sunt mafia imobiliară.
Promenada verde s-a lovit de aceleași obstacole de care m-am lovit și eu în alte domenii. O să reușim. Pe partea juridică, mă lovesc de interese private. Sunt niște ansambluri rezidențiale. Sunt niște persoane care au ocupat domeniul public”, a mai afirmat ea.
Clotilde Armand își propune să realizeze 80% din cadastrul Sectorului 1
„Lucruri care nu s-au făcut în 30 de ani nu pot într-un an să spun: «Aici era domeniu public, l-ați cadastrat, trebuie să-l eliberați.» E un pic mai complicat.
Este cadastrul sectorului. Când am ajuns în Primăria Sectorului 1, domeniul public era cadastrat la mai puțin de 5%. Aici vorbesc de 1.500 de clădiri, 1.200 de străzi și 500 de hectare de spații verzi. Nimic nu era cadastrat. Acum face progrese rapid. Am cadastrat deja cartiere întregi.
O să ajung la 80% la sfârșitul celor patru ani. Știți ce înseamnă să cadastrăm în câțiva ani ce nu s-a cadastrat în 30 de ani?”, a concluzionat ea.
La începutul lunii noiembrie 2021, Primăria Sectorului 1 a primit acordul Consiliului General al Municipiului București (CGMB) de a amenaja o zonă de promenadă verde în jurul lacurilor Străulești, Băneasa și Grivița. Potrivit Libertatea, investiția se ridică la 154 de milioane de lei, bani europeni și de la bugetul local, și va cuprinde piste de bicicliști și alei pietonale de câțiva kilometri. Promenada Verde va fi și o cale de legătură între zona Străulești și zona Parcului Herăstrău.