Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce înseamnă să fii „woke”. Silviu Faiăr: „E pe sistemul: Deșteaptă-te, române!”

În ultimii ani auzim din ce în ce mai des cuvântul „woke”. Chiar și politicienii, atât cei de peste hotare, cât și cei din România, au ajuns să-l folosească în propriile campanii. În esență, sensul cuvântului înseamnă să fim atenți la problemele și nevoile celor din jurul nostru. A fost, însă, atât de rostogolit de taberele anti-progresiste, încât a început să prindă conotații negative în ochii multor oameni.

A fi sau a nu fi woke

Donald Trump, președintele ales al Statelor Unite: Avem o armată care nu e woke. S-ar putea să fie câțiva oameni sus-puși care sunt așa, dar vom scăpa de ei atât de repede încât o să amețiți.

Kamala Harris, vicepreședinte al Statelor Unite: Ador generația Z!

Ron DeSantis, guvernatorul Floridei: Ideologia progresistă este o amenințare la adresa libertăților noastre.

Politicienii de peste hotare s-au împărțit în tabere pro și contra trendului woke. Cuvântul a fost rostogolit atât de mult de politicienii anti-progresiști, încât a prins conotații negative, dar definiția de bază a cuvântului este una pozitivă.

Silviu Istrate (Faiăr), creator de conținut: E pe sistemul: Deșteaptă-te, române! Woke vine de la to be awake, adică să fii treaz, să fii atent la ce se întâmplă în jurul tău, cu precădere la problemele sociale din diverse părți ale lumii, pentru că nu doar în SUA a fost folosit. E foarte important de menționat că motivul pentru care știm termenul ăsta și pentru care se vehiculează termenul ăsta atât de mult este pentru că a fost folosit drept o sperietoare de ciori de către extrema dreaptă și dictatorii de carton din toată lumea.

Anamaria: Simt că e dus în conotații negative doar dacă e dus complet în extrem. A fi woke nu înseamnă a fi complet ignorat față de tot ce nu se suprapune cu biasul pe care îl ai tu deja.

Știți ce înseamnă woke?

Nu prea.

Matei: S-ar putea zice despre mine că sunt woke. Se folosește doar în sens peiorativ și doar ca să se facă mișto de generația nouă, cum ar veni.

Daniel David, sociolog și rectorul Universității Babeș Bolyai Cluj-Napoca: Este o idee bună. E foarte bine să conștientizezi aceste inegalități, sursa lor istorică, și să iei măsuri pentru a le corecta în prezent. Dacă, însă, ne uităm pe direcțiile în care unele mișcări de acest tip au mers inclusiv pe cancel culture, din punctul meu de vedere, că nu sunt eu instanța care să spun că, în fine, e bine sau rău, din punctul meu de vedere a fost o greșeală.

Woke și cancel culture ajung să divizeze chiar și cei mai buni prieteni, spun sociologii, dar unii susțin că nu există, de fapt, acest fenomen de eliminare completă a unui personaj din viața publică.

Silviu Istrate (Faiăr), creator de conținut: Cancel culture, la fel, o tehnologie folosită și răspândită exclusiv de partea dreaptă a politicii, dar mai ales extrema dreaptă, care, nu-i așa, se discută despre cum există aceste găști de oameni care se pun rău cu o vedetă sau cu un politician și îl cancelează. Cred că cea mai bună dovadă a faptului că nu există cancel culture sunt fix politicienii pe care îi avem în toată lumea.

De exemplu, Donald Trump a spus de multe ori că este o victimă a cancel culture. Cu toate acestea, el a câștigat chiar și votul popular în cursa pentru președinția Statelor Unite. Peste 73 de milioane de americani l-au votat la ultimele alegeri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE