Apariția noii subvariante a virusului Omicron – Centaurus - ocupă prima pagină a publicațiilor din întreaga lume. Agențiile de sănătate și virusologii sunt de părere că Centaurus ar putea deveni tulpina dominantă a pandemiei de coronavirus.
BA.2.75 devine deja o tulpină dominantă în India, după ce a fost detectată pentru prima dată în această țară în luna mai. Subvarianta a fost depistată de curând în zeci de țări, inclusiv în Marea Britanie, Germania și Olanda.
Pentru că Centaurus depășește deja ca răspândire tulpina precedentă, virusologii cred că este posibil să fie mai transmisibilă și să devină dominantă și în alte părți ale lumii. Aceștia avertizează însă că nu dețin suficiente date despre tulpină pentru a oferi mai multe garanții cu privire la suspiciunile lor.
Institutul olandez pentru sănătate publică a anunțat săptămâna aceasta că BA.2.75 a fost identificată în Olanda, precizând că se cunosc puține lucruri despre această variAntă, deși "pare o variantă care poate ocoli barierele de protecție construite împotriva SARS-CoV-2". Experții se tem că noua variantă ar putea să învingă imunitatea întărită prin vaccinare sau printr-o infectare cu variantele anterioare.
"Observăm că noua variantă înlocuiește toate variantele pe care le-am considerat anterior ca fiind extrem de transmisibile, însă nu știm încă de ce această variantă începe să devină atât de dominantă", a declarat pentru Euronews medicul Eleanor Gaunt, virusolog la Universitatea din Edinburgh.
Ea a spus că BA.2.75 "are capacitatea de a învinge imunitatea formată anterior sau s-ar putea transmite cu mai multă ușurință", dar având în vedere lipsa unor date concrete, "doar timpul ne va putea spune cum se va manifesta".
De ce Centaurus?
BA.2.75 este supranumit Centaurus, deși nu a primit încă o denumire oficială în limba greacă din partea Organizației Mondiale a Sănătății, OMS insistând că este o subvariantă a Omicron.
Numele Centaurus pare să fi pornit de la un tweet al utilizatorului @xabitron1: "Tocmai am numit varianta BA.2.75 după o galaxie. Noul nume al tulpinii este Centaurus. Obișnuiți-vă cu aceasta".
I have just named BA.2.75 variant after a galaxy.
— Xabier Ostale (@xabitron1) July 1, 2022
Its new name is Centaurus strain.
Get used to it. Today, I'm in command of anything pandemic. pic.twitter.com/JNkxlRI9Hv
Originea poveștii a fost confirmată de Snopes, o platformă de fact checking.
Ce este diferit la Centaurus?
BA.2.75, precum BA.5, este o subvariantă a Omicron, forma foarte transmisibilă a coronavirusului care a devenit rapid dominantă în întreaga lume în 2022.
Experții arată că noua variantă o depășește pe precedenta si sugerează că ar putea deveni dominantă și în alte părți ale lumii.
"Ceea ce observăm cu acest nou BA.2.75 este că se răspândește în țările în care au existat niveluri ridicate de vaccinare, astfel încât se pare că această variantă a virusului este capabilă să doboare o parte din imunitatea preexistentă", a declarat Gaunt.
Acest lucru s-ar putea datora numărului de modificări ale proteinei sale spike – proteina de la suprafața virusului, care o ajută să pătrundă în celule.
"Aceasta este partea din virus pe care sistemul imunitar o recunoaște", a spus Gaunt.
"Și astfel, pe măsură ce își schimbă aspectul, sistemul tău imunitar este mai puțin capabil să îl recunoască."
Deși este posibil ca BA.2.75 să devină dominant în întreaga lume, nu este neapărat ceva de care să ne îngrijorăm prea mult, potrivit specialistei.
"Este un model de comportament al acestui virus pe care l-am sesizat de mai multe ori în această pandemie. Ne confruntăm cu o nouă variantă care este mai transmisibilă și care înlocuiește o variantă mai veche, dar oamenii dobândesc o mai mare imunitate în urma expunerii la virus și prin vaccinare", a mai spus ea.
"Și vedem că gravitatea simptomelor asociate cu coronavirusul în general scade. Așa că nu este neapărat ceva care să ne alarmeze".
Există riscul de reinfectare?
Gaunt precizează că oamenii se pot reinfecta cu coronavirus la scurt timp după o infecție anterioară. Ea mai spune că suntem într-o etapă a pandemiei în care oricum virusul circulă mai mult decât oricând, fără restricții.
"Șansele ca virusul să se răspândească sunt mai probabile decât erau, să zicem, acum un an sau doi ani", când, în multe țări existau restricții. "Așa că, din nou, nu este neapărat ceva care să ne alarmeze", a mai spus ea.
Așadar, se va termina vreodată COVID?
Gaunt sfătuiește, ca majoritatea virusologilor și experților care cercetează COVID-19, ca oamenii să se vaccineze, dacă mai au posibilitatea.
Este posibil ca în curând să apară noi vaccinuri care să vizeze în mod specific Omicron, iar obținerea acestui vaccin va reduce riscurile legate de COVID, a mai completat aceasta.
Iar în ceea ce privește situația pe termen lung a pandemiei, Gaunt spune că este probabil ca aceasta să se încadreze într-un tipar asemănător cu cel al răcelii comune.
"Deci, suntem infectați, avem o infecție ușoară și avem infecții repetate de-a lungul vieții. Și acesta este prognosticul pe termen lung pentru SARS-CoV-2".
Alți experți sunt de acord că vaccinurile și rapelurile sunt în continuare cea mai bună apărare împotriva infectării severe cu COVID-19, chiar dacă acestea nu pot garanta că nu vor apărea reinfectări.
"Vaccinurile nu sunt la fel de bune pentru a preveni infecția cu aceste tulpini mai recente", a declarat doctorul Mike Ryan, directorul pentru situații de urgență al OMS, în cadrul unei conferințe de presă recente.
Medicul Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru COVID-19, a adăugat că BA.5 este "cea mai transmisibilă variantă pe care am văzut-o" și a avertizat că următoarea variantă despre care vorbește va fi, prin urmare, "chiar mai transmisibilă decât ultima".
Apariția variantei BA.2.75 "ne spune că vom continua să vedem valuri repetate de infecție", a completat aceasta. Însă ambii experți sunt fermi cu privire la modul în care se poate evita creșterea spitalizărilor și a deceselor pe măsură ce COVID se răspândește. Sfatul lor este: Vaccinați-vă!