Calendarul ne arată că mai sunt aproximativ două săptămâni de vară, însă mercurul din termometre este în creștere. Italia este afectată de o așa-numită furtună de caniculă, iar acest fenomen afectează într-o mai mică măsură și România, unde meteorologii au emis un cod portocaliu de caniculă, cu disconfort termic, pentru șapte județe din sudul țării, dar este vizat și Bucureștiul.
Temperaturile vor oscila între 38 și 39 de grade, dar sunt șanse mari ca, la orele amiezii, să atingem și pragul de 40 de grade Celsius. Este vizat și litoralul. Constanța se regăsește printre județele sub cod portocaliu. Ne așteptăm la temperaturi ce ar putea atinge 40 de grade.
Ce este furtuna de caniculă
Această furtună de caniculă, care afectează în special Italia, va lovi și capitala Roma. Urmează cinci zile de foc, în special în centrul și nordul țării. Opt orașe intră sub avertizarea de cod roșu. Printre acestea se mai află Florența, Bologna și Brescia. Turiștii și localnicii sunt rugați să nu se expună la soare în intervalul orar 10-18. În același timp, o avertizare de cod galben de vreme rea se instalează în regiunile Calabria, Basilicata și Sicilia. Acolo sunt așteptate și aceste furtuni puternice.
În următorii ani, aceste fenomene vor fi din ce în ce mai frecvente, iar cauzele sunt multiple. Printre ele se numără, evident, lipsa de vegetație suficientă în aglomerațiile urbane.
Roxana Bojariu, meteorolog: "Mare parte din continent se află sub un câmp de presiune ridicată și un transport de aer cald dinspre nordul Africii și acest transport e până în atmosfera medie, nu e doar de suprafață. Ori aceste valuri de căldură, cu temperaturi ridicate, clar că aduc probleme pentru sănătatea publică, mai ales în marile orașe, acolo unde există mediul artificial construit și unde avem și insula de căldură proprie a orașului, datorită acestui mediu artificial. În general, în orașe, temperaturile sunt mai ridicate decât în regiunile din apropiere, pentru că materialele de construcție absorb, în mai mare măsură, căldura pe care o re-emit apoi în oraș, iar geometria orașului de obicei favorizează reținerea acestei cantități suplimentare de căldură în interiorul orașului.
Foarte important, din păcate, este că orașul are mari suprafețe izolate de atmosferă, solul e izolat de atmosferă și nu mai poate să funcționeze ca un climatizor, adică apa evaporată din sol nu mai răcește aerul în imediata sa apropiere și nu mai niveleză din maxime. Dar dacă nu ai acest climatizor natural, evident că temperaturile se amplifică și aici se vede importanța spațiului verde într-un oraș, a luciului de apă, pentru că ele vin să funcționeze ca adevărate climatizoare în aceste perioade cu temperaturi foarte ridicate".