"Delulu" este un nou argou popular pentru delirant, popular printre unii tineri de pe aplicația TikTok. "Delulu" este, în esență, un rebranding al fenomenului "sindromului fetei norocoase" de anul trecut, care propunea să spui lucruri precum "totul îmi iese întotdeauna bine", pentru a aduce energie pozitivă și a inspira universul să lucreze în favoarea ta.
În timp ce delulu tinde să se concentreze mai mult pe manifestarea succesului în relații, ambele tendințe sunt agresiv de optimiste și se bazează pe idei vechi de secole despre manifestare, afirmare și legea atracției.
De ce se numește "delulu"?
Termenul în sine provine din comunitatea K-pop în jurul anului 2014, unde era folosit în mod obișnuit ca o insultă la adresa colegilor fani care se comportau iluzoriu, potrivit Euronews Culture. Crezi că Jungkook te va repera în mulțime și te va lua pe sus? Total "delulu".
La fel ca în cazul tuturor argoului de nișă de pe internet, delulu a intrat rapid în vocabularul rândul Gen-Z, lărgind definiția sa la oricine acționează cu credințe fantastice. Pentru optimiștii de pe TikTok, i s-a dat actuala înclinație pozitivă, folosită pentru a promova beneficiile potențiale ale unei încrederi radicale în sine.
Ca majoritatea trendurilor din social media, acesta a apărut și s-a dezvoltat inițial în America, iar apoi a ajuns și în Europa, ba chiar și în România. "Delulu" provine din cuvântul din limba engleză delusional.
Care este filozofia din spatele "delulu"?
Ideea că gândurile noastre pot atrage o anumită realitate dorită, delulu se referă mai ales la a vedea viața printr-o lentilă pozitivă.
Deși puțin exagerat, "delulu" nu reprezintă doar o fantezie. Teoria de manifestare este înrădăcinată în diverse aspecte ale tradițiilor filosofice vechi. Filosoful stoic și împăratul roman Marcus Aurelius a scris odată: "Lucrurile la care te gândești determină calitatea minții tale".
Referindu-se la puterea percepției noastre, o temă populară în cadrul stoicismului, Aurelius nu credea că gândurile noastre au vreun fel de abilități magice. În orice caz, el credea contrariul. Că realitatea este ambivalentă față de sentimentele noastre despre ea. Ceea ce Aurelius credea însă era că avem puterea de a ne modela sentimentele în acțiunile pe care le dorim, schimbându-ne, la rândul nostru, realitatea.
De exemplu, dacă percepem că totul este groaznic, este posibil să devină o profeție care se autoîmplinește: "Viața noastră este ceea ce o fac gândurile noastre", scria Aurelius.
Ca toate trendurile de pe TikTok, "delulu" nu a fost niciodată menit să fie luat în serios.. În esența sa, este un mod de a micșora problemele vieții printr-o atitudine pozitivă și chiar umoristică.