Guvernul a publicat în transparență decizională proiectul de act normativ prin care pregătește revoluția fiscal-bugetară care ar trebui să taie șase miliarde de lei din cheltuielile statului și să colecteze alte șase miliarde de lei în plus de la mediul de afaceri. Printre măsuri, băncile și multinaționalele vor fi obligate să plătească suprataxă de 1% din cifra de afaceri dacă nu fac profit, iar salariul minim va crește la aproape 400 de euro. Mediul de afaceri reclamă, însă, lipsa de predictibilitate a schimbărilor pentru că unele măsuri vor intra în vigoare în doar două săpătămâni, și nu în șase luni, așa cum cere legea.
Proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung a fost publicat marți de Ministerul de Finanțe.
Cum se va aplica taxa pentru bănci
Începând din 2024, va fi introdus un impozit minim pe cifra de afaceri pentru companiile cu o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro şi care determină un impozit pe profit mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri, conform actului normativ.
De asemenea, se introdus un impozit suplimentar pentru bănci care va fi calculat prin aplicarea unui cote de 1% asupra cifrei de afaceri.
În schimb, va scădea de la 500.000 de euro la 60.000 de euro pragul de încadrare în categoria microîntreprinderilor. Pentru microîntreprinderi proiectul de lege prevede două cote de impozitare, de 1% şi 3%, în funcţie de veniturile realizate şi natura activităţilor desfăşurate, conform Agerpres.
Proiectul conţine şi măsuri pentru reducerea cheltuielilor instituţiilor şi autorităţilor publice. Printre acestea se numără diminuarea cu cel puţin 25% a funcţiilor de demnitate publică de secretar de stat, consilier de stat/subsecretar de stat/vicepreşedinte şi a funcţiilor de demnitate publică asimilate acestora, desfiinţarea posturilor vacante, desfiinţarea funcţiei de şef birou şi diminuarea ponderii funcţiilor publice de conducere în totalul funcţiilor la nivel ordonator principal de credite de la 12% la 8%.
Ce măsuri intră în vigoare de la 1 octombrie
- Salariul minim crește la 3300 lei brut
- Salariul minim în construcții crește la 4500 lei brut
- Introducerea impozitului pe venit în domeniul IT pentru salariile mai mari de 10.000 lei brut
Modificări de TVA
- Panouri fotovoltaice: 5% -> 9%
- Locuințe cu o valoare mai mică de 120.000 euro: 5% -> 9%
- Produse BIO, mâncare pentru animale: 9% -> 19%
- Festivaluri, cluburi și săli de fitness: 5% -> 19%
Cote TVA nemodificate
- 5% pentru cărți și energie termică
- 9% pentru alimente, medicamente și HoReCa