Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce ar putea merge prost cu Inteligența Artificială? Cinci posibile pericole

Inteligența Artificială (IA) are un potențial uriaș în viitor. Aceasta este concluzia majorității experților din domeniu. Totuși, la fel de mulți dintre aceștia avertizează că în ciuda potențialului pozitiv al Inteligenței Artificiale, există și o parte întunecată.

Recent, grupul FutureTech de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), în colaborare cu alți experți, a compilat o nouă bază de date cu peste 700 de riscuri potențiale ale Inteligenței Artificiale, notează euronews.com. Iată cinci moduri în care IA ar putea constitui un pericol în viitor.

5. Tehnologia deepfake ar putea face mai ușoară denaturarea realității

Pe măsură ce tehnologiile IA avansează, la fel se întâmplă și cu instrumentele de clonare a vocii și de generare de conținut deepfake, acestea devenind din ce în ce mai accesibile și eficiente.

Aceste tehnologii au generat îngrijorări cu privire la potențiala lor utilizare în răspândirea dezinformării.

Ca urmare, ar putea exista o creștere a sistemelor sofisticate de phishing, prin implementarea IA. Au existat deja cazuri în care astfel de instrumente au fost utilizate pentru a influența procesele politice, în special în timpul alegerilor. De exemplu, inteligența artificială a jucat un rol semnificativ în recentele alegeri parlamentare din Franța, unde a fost utilizată de partidele de extremă dreapta pentru a sprijini mesajele politice.

4. Oamenii ar putea dezvolta un atașament față de IA

Un alt risc pe care îl prezintă sistemele de inteligență artificială este legat de crearea unui fals sentiment de importanță și de încredere, oamenii putând să supraestimeze capacitățile IA și să le subestimeze pe ale lor, ceea ce ar putea duce la o dependență excesivă de tehnologie.

În plus, oamenii de știință sunt îngrijorați și de faptul că sistemele de inteligență artificială pot crea confuzie în rândul oamenilor din cauza limbajului utilizat de acestea, asemănător cu cel uman.

Acest lucru i-ar putea face pe oameni să atribuie calități umane IA, ceea ce ar duce la dependență emoțională față de aceste sisteme. În plus, interacțiunea constantă cu sistemele AI ar putea să-i facă pe oameni să se izoleze treptat de semenii lor.

3. IA ar putea lipsi oamenii de liberul arbitru

În același domeniu al interacțiunii om-mașină, o problemă îngrijorătoare este legată de delegarea tot mai mare a deciziilor și acțiunilor către IA pe măsură ce aceste sisteme avansează.

Deși acest lucru ar putea fi benefic la un nivel superficial, dependența excesivă de IA ar putea duce la o reducere a gândirii critice. Mai exact oamenii și-ar putea pierde autonomia și capacitatea de a gândi critic. Indivizii și-ar putea vedea compromis liberul arbitru.

2. IA ar putea urmări obiective care intră în conflict cu interesele umane

Un sistem de inteligență artificială ar putea dezvolta obiective care contravin intereselor umane, ceea ce ar putea face ca inteligența artificială să scape de sub control și să provoace daune grave umanității.

Acest lucru devine deosebit de periculos în cazurile în care sistemele de inteligență artificială sunt capabile să atingă sau să depășească inteligența umană.

Conform documentului MIT, există mai multe provocări tehnice în ceea ce privește inteligența artificială, inclusiv potențialul de a înțelege greșit sau de a aplica în mod eronat obiectivele stabilite. În astfel de cazuri, un sistem de inteligență artificială ar putea rezista încercărilor oamenilor de a-l controla sau de a-l opri.

1. Ce se întâmplă dacă IA devine conștient

Pe măsură ce sistemele IA devin mai complexe și mai avansate, există posibilitatea ca acestea să dobândească sensibilitate - capacitatea de a percepe sau simți emoții sau senzații - și să dezvolte experiențe subiective, inclusiv plăcere și durere.

În acest scenariu, oamenii de știință și autoritățile de reglementare s-ar putea confrunta cu provocarea de a stabili dacă aceste sisteme IA merită considerații morale similare cu cele acordate oamenilor, animalelor și mediului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE