Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„Cazul Georgescu”, sub lupa experților: „Caz de paranoia, discurs de guru de sectă, de iluminat. Denotă o țăcăneală serioasă”. De ce sunt vinovați generalii SRI

Călin Georgescu este surpriza uriașă din turul 1 al alegerilor prezidențiale. Extremistul a adunat 22,94% din voturi, față de cele 19,18% ale Elenei Lasconi, ceea ce absolut nimeni nu aștepta. Vestea a fost comentată și de presa europeană și chiar în cancelariile occidentale.

De la o previziune a specialiștilor, care mergea cel mult spre 10%, Georgescu a reușit cumva să obțină o cifră ireală, de neînțeles într-o țară din UE, dacă avem în vedere că el nu și-a ascuns admirația pentru Vladimir Putin sau că a făcut apologia unor legionari precum Corneliu Zelea-Codreanu.

„Cazul Georgescu”, sub lupa experților

Astfel, un personaj care „s-a ridicat” pe rețelele de socializare a reușit să scape de vigilența legii, deși există măsuri clare pentru cei care propagă astfel de teorii periculoase. În acest sens, a fost vehiculată ipoteza că, printre vinovați, s-ar afla chiar și SRI.

În direct la Euronews România, experții au încercat explicații pentru această ascensiune periculoasă pentru democrație.

Sorin Ioniță, președinte Expert Forum: „Nu, evident (n.r.: nu se aștepta la asemenea rezultat), dar mă bucur că, aseară, la această oră, din acest studio, n-am făcut niște predicții, eram încă la faza de exit-poll-uri și știți care erau scorurile. Ăsta era pe locul 3 și am spus foarte clar că să așteptăm dimineața, pentru că aceste lucruri se vor schimba. Deci era foarte clară fluiditatea electoratului. Ce am putut vedea a fost activitatea lui pe online.

Ce aflăm acum a fost că, și în viața lui reală, a fost foarte activ acolo. Aceste două lucruri s-au potențat. Dar dacă cineva pretinde că a știut chestiile astea, am avut mari dubii. Ar fi trebuit să le știe divizia de protecție a Constituției din SRI, care nu și-a făcut treaba și ar fi trebuit concediată astăzi, înainte să-și dea demisia ăștia doi (n.r.: Ciolacu și Ciucă). Trebuiau întâi să-i de afară pe generalii SRI care trebuiau să știe aceste chestii și nu le-au știut, sau le-au știut și au pus cupola peste ele."

Theodor Paleologu, profesor de istorie, președinte al Fundației Paleologu: „Nu am prevăzut așa ceva, dar recunosc că mă uit la discursurile lui Georgescu, de ceva vreme, ca să râd. Pentru că este foarte comic, e un caz de paranoia, se crede Mesia, spune, expressis verbis, că prin el acționează Dumnezeu. De altfel, ați văzut și discursul de adineauri, e un discurs de guru de sectă, de iluminat. Și felul cum accentuează cuvintele denotă o țăcăneală serioasă.

Deci nu am prevăzut rezultatul ăsta, dar cunosc fenomenul. Am și scris în cartea mea despre patologiile puterii, despre protocronism, ce a însemnat protocronismul pe vremea lui Ceaușescu și că există un filon protocronist și în zilele noastre. Iar Călin Georgescu se hrănește din protocronismul din vremea lui Ceaușescu.

M-am uitat fascinat la interviul lui cu Daniel Roxin, alt dacopat și este extraordinar, e de balamuc. Spun ei că limba latină vine din geto-dacă, regatul lui Burebista domina aproape toată Europa, Danemarca era tot a noastră. Un delir total, ăsta e delirul protocronist din vremea lui Ceaușescu de la revista Săptămâna, din anii 80. Acolo a trăit omul tinerețea. Biblia protocronismului românesc este Dacia preistorică a lui Densușianu. Ăsta e filonul.

Sunt oameni care trăiesc într-o lume paralelă. Am văzut o discuție cu el, în care îl întreba pe celălalt: 'știți dvs că există un război în Ucraina, ați fost acolo?', nu a văzut Coronavirusul niciodată. Adică e vorba de un limbaj de tip sectă. Și sectele sunt foarte periculoase."

Dan Jurcan, sociolog, director cercetare al IRES: „Nu la amplitudinea asta, nimeni nu s-a așteptat, aș fi ipocrit să spun că m-am așteptat. Nu ne-am așteptat la 23%. Era undeva la 8-9%. Am observat că profesorul Mircea Comșa, de la Cluj, a făcut o analiză foarte clară pe măsură ce George Simion a început să devină mai moderat și să renunțe la discursul extremist, încercând să fie, probabil, frecventabil, vedeam o creștere în timp a lui Călin Georgescu.

Dar trendul proiectat nu arăta niciodată asta, mergea undeva spre maximum 9-10%, în niciun caz 22. E clar că, în ziua votului și în ziua dinainte, a existat și un gest al celor de la BEC, care, la un moment dat, i-au cerut să-și retragă materialele online. E posibil ca inclusiv acest tip de atitudine a autorităților să fi generat un bulgăre de zăpadă. Pe de altă parte, a fost strategia TikTok, care nu s-a întâmplat doar acum."

Rezultate BEC în România:

  • Călin Georgescu - 22,94% (2.120.404 de voturi)
  • Elena Lasconi - 19,18% (1.772.503 de voturi)
  • Marcel Ciolacu - 19,15% (1.769.761 de voturi)

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE