Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cazul de la Arad. Procurorii de la Parchetul General cer din nou arestarea preventivă a celor trei inculpați

Procurorii de la Parchetul General cer din nou arestarea preventivă a celor trei inculpați în cazul asasinatului omului de afaceri din Arad, în 2021. După o ședință de judecată care a durat mai bine de două ore, instanța a rămas în pronunțare. Cei doi bărbați vizați de această anchetă sunt acuzați de omor calificat, distrugere și nerespectarea regimului materiilor explozive. Iar despre fiica afaceristului, procurorii spun că ar fi creierul din spatele întregii operațiuni.

Fiica afaceristului din Arad a ajuns la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție cu o oră înainte de începerea ședinței de judecată. Nu a vrut să facă nicio declarație în fața camerelor de filmat.

Anchetatorii cred că fiica omului de afaceri ar fi fost cea care a pus la cale asasinatul, iar doi bărbați ar fi fi ajutat-o: ar fi obținut bomba, ar fi plasat-o în mașina lui Ioan Crișan și ar fi detonat-o de la distanță. Bărbații sunt acuzați de omor calificat, distrugere și nerespectarea regimului materiilor explozive. 

Fiica afaceristului, suspectată că a coordonat asasinatul 

Fiica victimei este acuzată de instigarea celor doi la aceste infracțiuni. Încă de la finalul lunii trecute, procurorii Parchetului General au cerut ca trei inculpați să rămână după gratii pentru 30 de zile.

Dar magistrații de la Curtea de Apel București au stabilit că parchetul nu a strâns probe solide, ci doar indicii. Procurorii au contestat decizia, iar dosarul a mers mai departe la Înalta Curte.

Dan Chitic, avocatul unia dintre inculpați: „Judecătorii nu dispun măsuri preventive pe baza gravității faptelor, ci pe baza existenței probelor. Dacă nu există probe, nu pot fi luate măsuri împotriva respectivei persoane.” 

Planul asasinatului, descris de procurori

Printre argumentele aduse de procurori, încă din primă instanță, este localizarea semnalului telefoanelor mobile ale celor doi bărbați care ar fi plasat și detonat bomba. Potrivit anchetatorilor, într-un interval de două minute, dispozitivele s-ar fi conectat la un releu din apropierea locuinței victimei. Suspecții ar fi vorbit între ei de două ori în acel interval: un apel ar fi durat 18 secunde, iar celălalt doar șase secunde. 

Dan Chitic, avocatul unuia dintre inculpați: „Dacă în perimetrul acestei celule GSM s-ar săvârși o infracțiune, dumneavoastră ați putea fi dus cu propunere de mandat, de arestare preventivă.” 

Potrivit referatului obținut pe surse de jurnaliștii Euronews, procurorii spun că o analiza a Institutului pentru Tehnologii Avansate al Serviciului Român de Informații a arătat că fragmentele ridicate de la locul deflagrației aveau urme de explozibili militari. 

Nicolae Trăistaru, avocatul unuia dintre inculpați:Inculpații nu au nicio legătură cu atentatul care a avut loc în Arad. De altfel și procurorii nu pot să stabilească natura explozibilului, cine l-a procurat, cine l-a adus, cine l-a montat, cine l-a detonat. Dacă inițial spuneau că e vorba de un explozibil militar, astăzi vin și spun că poate fi vorba și de un explozibil artizanal. Ori nu se poate face explozibilul artizanal la colțul străzii.”

Mașina în care se afla omului de afaceri Ioan Crișan a explodat în parcarea unui supermarket din Arad în urmă cu trei ani. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE