Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cazul milionarului ucis în asasinatul cu bombă de la Arad. Curtea de Apel București nu a avut probe pentru a-i aresta pe inculpați

Acuzațiile procurorilor de la Parchetul General în cazul asasinatului din Arad au fost desființate de Curtea de Apel! Judecătorii care i-au eliberat pe cei trei inculpați acuzați de omor calificat spun că procurorii au reușit să adune cel mult indicii, nu și probe. Deși, spune aceeași instanță, ar fi avut autorizații inclusiv pentru filaj, în ultimii trei ani și jumătate cât a durat ancheta.

Judecătorii de la Curtea de Apel București care au respins arestarea preventivă a celor trei inculpați spun că procurorii nu au reușit să adune în trei ani și jumătate de anchetă probe care să demonstreze că ei sunt cei care au pus la cale atentatul în care a murit omul de afaceri Ioan Crișan în 29 mai 2021, după ce mașina sa a explodat.

Magistrații Curții de Apel București explică lipsa probelor și susțin că Parchetul General nu poate să demonstreze faptul că cei doi inculpați, prietenii sau cunoștințele Laurei Crișan sunt cei care au amplasat bomba sub mașina omului de afaceri.

De asemenea, judecătorii afirmă că nu există indicii care să demonstreze că cei doi inculpați au avut acces la explozibil militar. Ei au reamintit despre ceea ce precizau procurorii în referat cu privire la faptul că înainte de atentat cei doi ar fi făcut un test folosind o petardă. Acest lucru nu indică faptul că cei doi ar fi avut acces la explozibil militar, care, potrivit procurorilor, s-ar fi folosit în ziua atentatului.

Curtea de Apel București mai precizează că procurorii nu pot să stabilească faptul că cei doi inculpați, despre care spun c-au detonat bomba, se aflau în apropiere de magazinul unde se afla mașina omului de afaceri în ziua în care a explodat.

În plus, nu există probe prin care să fie demonstrată instigarea pe care Laura Crișan ar fi făcut-o asupra celor doi bărbați.

Cu alte cuvinte, nu există nimic care să-i conducă pe judecători să ia o măsură preventivă, nici măcar control judiciar împotriva celor trei.

„Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii observă că inclusiv pentru a se dispune luarea măsurii controlului judiciar (cea mai blândă dintre măsurile preventive) este necesară existenţa unei baze factuale, având în vedere că legea procesual penală, respectiv prevederile art. 211 C.proc.pen. fac referire la dispoziţiile art. 202 C.proc.pen. care prevede că măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o persoană a săvârşit o infracţiune, condiţie care – aşa cum s-a arătat – nu este îndeplinită în cauză”, se arată în motivarea instanței.

În consecință, oricare dintre ei este liber, chiar să și plece din țară.

Fiica lui Ioan Crișan, bănuită de implicare

Fiica milionarului din Arad s-ar fi numărat printre suspecții bănuiți că au pus la cale atacul.

Pe 29 mai 2021, omul de afaceri Ioan Crişan a murit, după ce maşina în care se afla a explodat în parcarea unui supermarket din Arad.

Ioan Crişan deţinea una dintre puţinele ferme de somn african din Europa de Est, amenajată de mai mulţi ani în perimetrul unei foste fabrici de cânepă situate la câţiva kilometri de municipiul Arad. Ferma are 22 de bazine alimentate cu apă termală provenită dintr-un foraj adânc de 900 de metri, iar o parte dintre acestea sunt populate de zeci de tone de peşte.

Anchetatorii au descins miercuri, 23 octombrie 2024, la șapte adrese, printre care domiciliul fiicei lui Ioan Crișan, bănuită de implicare în asasinatul acestuia. Trei ani de investigații au fost necesari pentru a reduce cercul de suspecți. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE