Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Moscova confirmă că trupele ucrainene au avansat 30 km în interiorul Rusiei. Evacuări în Kursk și Belgorod

Moscova a confirmat că forțele ucrainene au avansat până la 30 de kilometri în interiorul Rusiei. În același timp, rușii susțin că avansul ucrainenilor a fost oprit, după șase zile ale operațiunii care s-a dovedit a fi cea mai semnificativă incursiune de la începutul războiului.

Peste 80 de mii de oameni au fost evacuați în regiunea rusă Kursk, iar acum, evacuări au fost anunțate și în Belgorod.

Incendiu la Zaporojie. Rusia și Ucraina se acuză reciproc

Între timp, mai multe explozii au fost observate de experți independenți la centrala Zaporojie din Ucraina. Moscova și Kievul se acuză reciproc de atacuri asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut publice aceste imagini și i-a acuzat pe ruși că au provocat un incendiu la centrala nucleară Zaporojie. Moscova a reacționat la scurt timp și a dat vina pe ucraineni. Rușii susțin că turnul de răcire al centralei a fost grav avariat ca urmare a unui atac cu drone ucrainene. Mai mult, Kremlinul a acuzat Kievul de terorism nuclear.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică precizează că nu există niciun risc pentru securitatea nucleară.

Centrala Zaporojie este controlată de ruși încă de la începutul războiului, dar este în continuare operată de angajați ucraineni.

Evacuări în Belgorod

Între timp, forțele ucrainene își continua operațiunile militare peste graniță, în Rusia. Moscova anunță că 18 drone ucrainene au fost doborâte în noaptea de duminică spre luni. Cea mai complicată situația pare să fie în Belgorod, unde autoritățile au anunțat noi evacuări. Oamenii sunt adăpostiți în corturi, în zone considerate mai sigure.

Soldații ucraineni au trecut granița și au ajuns atât de departe pe teritoriul rus pentru prima dată de când a început războiul. Asta însă nu a oprit atacurile rusești. Weekendul trecut, armata Moscovei a lansat 50 de drone și patru rachete balistice, acuză Kievul.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: ”Noi analizăm toate locațiile din care armata rusă își lansează atacurile, inclusiv Belgorod, Kursk și alte regiuni. Artilerie, mortiere, drone. Înregistrăm, de asemenea, lovituri cu rachete, şi fiecare astfel de lovitură merită un răspuns corespunzător.”

Bloggerii militari ruși vorbesc despre o operațiune timidă a forțelor Moscovei în regiunea Kursk, acolo unde s-au dat cele mai grele lupte. Kremlinul anunță că a trimis întăriri în zonă, dar acestea par să nu fie încă folosite pentru a respinge atacurile ucrainene.

De cealaltă parte, potrivit presei din Ucraina, Kievul a antrenat în această operațiune brigăzi bine pregătite. Unii analiști spun că scopul acestui asalt al ucrainenilor este de a obține anumite avantaje care, ulterior, să fie folosite în timpul unor eventuale discuții de pace sau în negocierile pentru schimburile de prizonieri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE