Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Militarii ruși au atacat regiunea Kiev. Moscova acuză Ucraina că a atacat ținte civile în orașul rus Kursk

Pentru prima dată, Volodimir Zelenski recunoaște operațiunea ucraineană din regiunea rusă Kursk, la cinci zile de la debutul ei. Pe de altă parte, Rusia a lansat un atac cu rachete asupra regiunii Kiev. Majoritatea proiectilelor au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană, dar au fost înregistrate victime. Moscova susține însă că orașul Kursk a fost atacat cu rachete și acuză Kievul că a țintit civili.

La aproape o săptămână după ce ucrainenii au început o incursiune transfrontalieră în sudul Rusiei, Moscova a bombardat Kievul. Autoritățile ucrainene vorbesc despre cel puțin o rachetă produsă în Coreea de Nord și lansată de ruși.

Sistemul de apărare aeriană a funcționat impecabil și a doborât proiectilele. Însă o casă de lângă capitală a fost lovită de resturi de rachetă. Trei oameni au murit. Printre ei, un bărbat de 34 de ani și fiul său, de patru ani.

Între timp, continuă operațiunea militară a ucrainenilor peste graniță, în Rusia. Ministerul Apărării de la Moscova a publicat noi imagini cu întăriri trimise în zonă. Rușii nu reușesc să respingă atacurile în care, potrivit presei ucrainene, sunt implicate cele bine pregătite brigăzi ale Kievului.

Moscova a acuzat ucrainenii că, în noaptea de sâmbătă spre duminică, au atacat cu rachete orașul Kursk. Un bloc a fost lovit și cel puțin 13 oameni au fost răniți.

Alexei Smirnov, guvernatorul regiunii Kursk: ”Dușmanul a lansat un atac împotriva civililor. Sunt victime care au fost internate în spital. Din fericire, nimeni nu a murit. Situația este sub control”

Putin susține că Rusia luptă împotriva terorismului

Regiunile Kursk, Belgorod și Briansk, toate în apropiere de granița cu Ucraina, sunt în regim numit de Moscova „de operațiune antiteroristă”. Institutul pentru Studiul Războiului notează că autoritățile ruse nu au anunțat stare de război sau lege marțială anume pentru a minimiza amploarea incursiunii ucrainene.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: ”Pe agenda întâlnirii de astăzi a reuniunii operaționale cu membrii permanenți ai Consiliului de Securitate se află o întrebare foarte importantă privind aspecte specifice ale luptei împotriva terorismului.”

Unii analiști spun că Putin a fost înjosit de soldații ucraineni care au trecut granița și care, în ultimele zile, au anunțat că au preluat controlul asupra mai multor localități. Kremlinul și-a dorit întotdeauna să le ofere rușilor impresia că sunt în siguranță și că războiul nu va ajunge până la ei.

Acum însă, în regiunea Kursk, aproape 80 de mii de oameni au fost evacuați. Sunt date oficiale furnizate de Ministerul pentru Situații de Urgență de la Moscova. Peste patru mii dintre ei au ajuns în adăposturi temporare, adică în corturi instalate în zone considerate mai sigure.

Cum justifică Zelenski atacurile ucrainene de pe teritoriul Rusiei

Președintele ucrainean a fost informat de comandantul armatei despre operațiunile din Rusia. Liderul de la Kiev aproape că vorbește deschis despre operațiunea transfrontalieră deși la început, oficialii de la kiev nu revendicau atacurile de peste graniță.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: ”Am primit mai multe rapoarte de la comandantul-șef (al Forțelor armate ale Ucrainei n.r.) Sîrski cu privire la liniile de front și la acțiunile noastre pentru a împinge războiul pe teritoriul țării agresoare. Mulțumesc fiecărei diviziuni a Forțelor armate care face acest lucru posibil. Ucraina dovedește că este într-adevăr capabilă să restabilească justiția și să pună presiune pe agresori.”

A trecut aproape o săptămână de când soldații ucraineni au început această operațiune terestră în sud-vestul Rusiei. Până pe 9 august, Ucraina a avansat peste 35 de kilometri pe teritoriul rus, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului din Statele Unite. Analiștii spun că ulterior, ucrainenii nu au reușit să avanseze prea mult. Unii analiști spun că scopul acestei operațiuni este de a obține anumite avantaje care, ulterior, să fie folosite în timpul unor eventuale discuții de pace sau în negocierile pentru schimburile de prizonieri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE